"Modré časy“ se naplňují

13.11.2015

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 3 | autor: Adéla Paclíková, Jakub Pokorný


Do senátních voleb zbývá rok a strany už oslovují kandidáty. Skončit může většina senátorů ODS


Hnutí ANO chce lovit mezi lékaři, Soukromníci mezi celebritami a sociální demokracie sází třeba na svou ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou.
V posledních volbách do Sněmovny dostala na kandidátce nevolitelné místo a v pražské ČSSD byla trochu v „nemilosti“. Pak ji šéf strany Bohuslav Sobotka vytáhl do vlády, ale v parlamentu Marksová nesedí. Tím pádem se v Praze s „volnou“ ministryní kalkuluje jako s hlavní tváří ČSSD do senátních voleb v příštím roce.
MF DNES zjistila, že s ní o tom už vyjednávají její pražští kolegové. Čeká se však na to, jak se na její případnou kandidaturu zatváří premiér Sobotka.
„Nebudu to komentovat,“ reagovala na zprávy o své kandidatuře Marksová.
Byla by tak druhou ministerskou kandidátkou v Praze - podle informací MF DNES totiž o senátní soutěži uvažuje i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Hnutí Andreje Babiše by ho rádo vyslalo do boje o hlasy voličů v pražské šesté městské části.

ODS věří na pravicové bloky

Právě tady se patrně semele co do šancí vyrovnaný souboj - nezahálí tu totiž ani TOP 09 a Starostové, za které by měl kandidovat šéf zdejšího gymnázia Jiří Růžička. Ostatní strany to zalarmovalo. A usilovně hledají výrazné tváře také.
S největšími obavami asi budou sledovat senátní volby v sídle ODS, protože kdysi nejmocnější strana obhajuje hned osm míst v horní komoře, což je většina ze 13, která jim po ústupu ze slávy zbyla. Mandát končí i 12 senátorům ČSSD, ale ti mají celkem 33 křesel (dva stranu po volbách opustili). Většina ostatních stran může spíš jen získat.
Své kandidáty a šance by proto občanští demokraté rádi posílili i vhodnými spojenectvími - uzavřením pravicových bloků do voleb. „Vyjednáváme o spolupráci s několika středopravými stranami, nejčastěji s TOP 09,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

Mezi kandidáty bude i celebrita

Strana Soukromníků, která má v Senátu jednoho zástupce, vsadila na prezidentku nadačního fondu Kapka Naděje Vendulu Pizingerovou, dříve Svobodovou. Vdova po skladateli Karlu Svobodovi se chce stát senátorkou za Prahu 10.
Za hnutí ANO bude v Karlovarském kraji „závodit“ dostihový žokej Josef Váňa. Nebude to jeho první zkušenost s politikou. Už několikrát úspěšně kandidoval v komunálních volbách. Před pěti lety se zkusil dostat s TOP 09 také do Sněmovny, ale to se nepovedlo.
Vysokou politiku naopak nejspíš opustí po letech Jaroslav Palas, dosavadní senátor za okres Bruntál, který má problém vysvětlit, kde vzal peníze na penzion. Končí mu mandát. Vášnivý myslivec navíc opustil silnou ČSSD.

ODS hledá zvučná jména, zkusila Klause

Zakladatel strany a bývalý prezident sice dál zůstává v politickém důchodu, silnou osobností je však i jeho syn Václav Klaus mladší. Stratégové z pražské ODS si proto bývalého šéfa prestižního gymnázia PORG vytipovali coby svého kandidáta do Senátu. Jenže neuspěli. „Osloven jsem byl, nicméně jsem proti existenci Senátu. Je to zbytečná instituce,“ vysvětlil Klaus mladší, proč nabídku odmítl. Také proto mají rok před volbami v pražské ODS místo zástupu kandidátů zatím jen seznamy nápadů, koho oslovit. „Jména kolují, ale zatím vážně není nikdo jistý,“ říká šéf pražské ODS Filip Humplík. Jedním z těchto jmen je i poslanec a exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda. Populární lékař, který do politiky vstoupil, aby - jak prohlašoval - uklidil Prahu po kmotrech, by byl podle svých spolustraníků téměř jistým vítězem. Svobodův přeskok ze Sněmovny do senátních lavic je však rovněž pouze jejich přáním. „V tuto chvíli tato věc není na stole. Pocit parlamentu mi nyní stačí,“ tvrdí Svoboda. Celá ODS má zatím jediného jistého kandidáta: na Vysočině bude obhajovat Miloš Vystrčil.

(ap)

„Těžká váha“ obhajuje

Zdeněk Škromach kandidoval do horní komory pod heslem „Těžká váha do Senátu“. Pak zhubnul, stal se hvězdou internetových videí a začal pomýšlet na Hrad. Za rok chce na Hodonínsku obhájit post senátora, nejdřív však musí uspět u svých spolustraníků. „Ve straně žádného protikandidáta zatím nevidím. U nás je to ale nově tak, že se vypíše vnitrostranické referendum. Členové ČSSD budou rozhodovat v primárkách,“ popisuje s úsměvem Škromach nový systém výběru kandidátů. Kromě Škromacha vyprší mandát napřesrok ještě jedné senátní „ikoně“ - Přemyslu Sobotkovi z ODS. Ten v horní komoře zasedá už od jejího založení. Lékaři z Liberce bude příští rok 72 let. Jeho kolegové v kuloárech naznačují, že Sobotkovi už se kandidovat nechce, zvláště když by to vzhledem k preferencím ODS nemuselo dopadnout dobře. „Počkejte ještě měsíc a pak budete mít jistotu, jestli do toho půjdu,“ odpověděl včera Přemysl Sobotka. Začátky Senátu pamatuje ještě jeho předseda Milan Štěch. Ten má však klid, mandát mu nekončí.

Vyzve ministra obrany ředitel gymnázia?

Dnes nenápadný obvod Praha 6, v němž před šesti lety zvítězil Petr Bratský z ODS, bude v nadcházejících volbách nejspíš jedním z nejsledovanějších. Jednak tam možná bude kandidovat ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ale podobně zajímavý bude i jeho soupeř za TOP 09 a Starosty. Ta si vyhlédla Jiřího Růžičku, ředitele jedné z nejprestižnějších pražských středních škol - Gymnázia Jana Keplera. Růžička zároveň zasedá jako nestraník za TOP 09 v zastupitelstvu Prahy 6. Populární ředitel dlouhodobě komentuje školská témata v médiích. „Už jsme předběžně dohodnuti, že bych měl být společný kandidát STAN a TOP 09. Vyšlo to z toho, že už jsem v Praze 6 zastupitelem a dostal jsem tam při volbách hodně hlasů. Chci se v Senátu věnovat sportu a školství. Za 25 let, co jsem ředitelem gymnázia, žádná pořádná koncepce školství nevznikla. Vždycky se akorát střídali ministři,“ potvrdil sám Růžička. V rozhovoru pro MF DNES Růžička nedávno řekl, že ministr školství by měl hlavně zajistit, aby „učitelé nebyli nejhůře placení vysokoškoláci“. Růžička je zároveň zastáncem rušení nevyužitých škol.

(jp)

O co strany hrají

Senátní volby 2016

  Aktuální počet senátorů Tolik křesel budou obhajovat
ČSSD 35 12
ODS 13 8
KDU-ČSL 8 2
ANO 4 0
KDU-ČSL/SZ 3 0
Severočeši   2
TOP+STAN   2
Ostatní   1















































Přílohy