Na Taiwan bych mohl jet do podzimu, už jsem se rozhodl, možná na to doplatíme, říká šéf Senátu Vystrčil

05.06.2020

reflex.cz | 6:00 | Rubrika: Prostor X


Předseda Senátu Miloš Vystrčil prakticky potvrdil, že se jeho cesta na Taiwan skutečně uskuteční. Oficiálně to oznámí v úterý, už se ale rozhodl. Říká, že jeho motivací je mimo jiné i vyrovnání pročínského postoje prezidenta Zemana a že Číně se nemá ustupovat. Dodává, že se nemůže zbavit myšlenek na to, že tlak Číny mohl přispět ke smrti Jaroslava Kubery.

Na Taiwan bych chtěl jet jako předseda Senátu, takže do podzimu, popisuje své plány Vystrčil. Tlak na něj byl v poslední době hlavně nepřímý, co se ale stane po tom, až cestu oznámí, těžko předjímá. Přiznává, že nás to bude bolet, tedy zřejmě hlavně podnikatele. Jde ale i o hodnoty, nemůže nám jít jen o to, mít se dobře. V této souvislosti zmiňuje Václava Havla a to, co doma i ve světě reprezentoval. Na Taiwanu se chce ale taky leccos přiučit.

Miloš Vystrčil a Miloš Zeman byli přátelé, kvůli zahraniční politice se už několikrát střetli. Proměnu jejich vztahu a posun prezidenta v rozhovoru senátor popisuje. Zemanův postoj k Číně byl jednou z věcí, které Vystrčila posunuly směrem k rozhodnutí na Taiwan jet. Je podle něj nešťastné, že dva nejvyšší ústavní činitelé a ministr zahraničí mají odlišné pohledy na zahraniční politiku Česka. Vyřešit by to mohly volby, třeba ty prezidentské.

Předseda Senátu taky argumentuje pro odvolání místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa z funkce, jeho výroky na adresu československých legionářů jsou podle něj mimo. Za dvojitě hloupé má plány vlády vzít samosprávám peníze v rámci opatření na zmírnění dopadů pandemie koronaviru a vrátit jim část z nich prostřednictvím dotací. Připravuje vlastní plán, jak výpadek příjmů obcím a městům kompenzovat.

Přemýšlí Miloš Vystrčil o kandidatuře na prezidenta? Co ho motivuje uskutečnit cestu na Taiwan? Jakou cenu za ni bude Česko platit? Jak na něj působí tlak Číny a jak mohl přispět ke smrti Jaroslava Kubery? A jak chce dostat víc peněz do obcí?

Celý rozhovor s přesedou Senátu Milošem Vystrčilem na www.reflex.cz.

Přílohy