„Nastartovaný“ Senát

06.04.2020

blesk.cz | 19:00 | Rubrika: koronavirus | Autor: Jakub Veinlich


Na jednání Sněmovny budou netrpělivě čekat o pár metrů níž. V horní komoře parlamentu, tedy v Senátu. Netýká se jich projednání návrhu na prodloužení nouzového stavu, o něm rozhoduje jen Sněmovna. Senátoři ale musejí rozhodnout o zákonech, které vláda předkládá kvůli koronavirové krizi.

Šéf senátu Miloš Vystrčil (ODS) očekává první předané dokumenty k projednaným zákonům od šéfa Sněmovny Radka Vondráčka už během úterý. „Pokud by se tak stalo a vláda nechala projednat některé zákony, například bonusové kompenzace pro OSVČ, přednostně podle toho, jakou jim dává prioritu, tak jsme připraveni tyto jeden až tři zákony přiřadit jako organizační výbor hned v úterý večer, ale spíš ve středu ráno k projednání výborům a schůzi k jejich projednání bychom svolali na čtvrtek 9. dubna,“ popsal organizaci jednání Senátu Blesk Zprávám jeho šéf Vystrčil.

Další zákony, jejichž projednání není tak akutní, by pak Senát projednal ve čtvrtek za týden, tedy 16. dubna. Sám Vystrčil ale neví, co vše se ve Sněmovně při schůzích stane, a tak i on je sám zvědavý, jak se načrtnutý harmonogram podaří dodržet.

„Bohužel jednání se Sněmovnou a vládou je velmi komplikované, protože od nich nemáme žádný návrh, jak by se vše mohlo provést, a trochu mi to připadá, jako by se každý staral hlavně sám o sebe. A neřeší to, že na sebe musíme vzájemně navazovat, aby šlo vše hladce,“ posteskl si Vystrčil v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

I senátoři se sejdou za přísnějších opatření, která mají co nejvíce zamezit případnému roznášení nákazy nového koronaviru covid-19.

Zasedání výborů a komisí se bude konat ve větších sálech. „Jsme tak schopní dodržet ty povinné rozestupy, využít můžeme také hlavní jednací sál Senátu. Teoreticky by se tak mohla jednání účastnit v omezené míře také veřejnost. Pět nebo šest míst by bylo možné na galerii obsadit,“ plánuje Vystrčil.

Nakažený senátor

I v Senátu mají stejně jako ve Sněmovně zapůjčenou infrakameru, která má zjistit případnou zvýšenou teplotu u jednotlivých senátorů nebo zaměstnanců Senátu. I senátoři budou míst stejně jako poslanci roušky a rukavice.

Právě mezi senátory se v minulých dnech objevila nákaza covid-19. Nakaženým je Pavel Karpíšek z ODS. Nákazu oznámil 31. března. „Všichni se s ním viděli naposledy 18. března, pak se mezi námi neukázal. Karanténa pro všechny skončila 1. dubna. Že by byl někdo další nakažený, takové zprávy v tuto chvíli nemám,“ dodal pro Blesk Zprávy předseda Senátu Miloš Vystrčil, který v čele horní komory nahradil 19. února zesnulého Jaroslava Kuberu.

Celý článek na: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-koronavirus/640011/poslanci-naklusou-do-prace-nezvykle-brzy-ceka-je-termokamera-k-rouskam-navleknou-i-rukavice.html

Přílohy