ODS musela zastavit svůj majetek

13.04.2015

Lidové noviny | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Ondřej Koutník, Martin Shabu


Dědictví z Topolánkovy éry: strana si v roce 2009 vzala úvěr od firmy ze skupiny J&T


PRAHA Někdejší vládní strana má hluboko do kapsy. Špatné volební výsledky způsobily, že Občanská demokratická strana dostává méně peněz od státu a také od sponzorů. LN nyní zjistily, že strana kvůli historickému úvěru musela dát do zástavy část svých regionálních sídel - takzvaných modrých domů.
Z údajů dostupných v katastru nemovitostí vyplývá, že ODS si půjčovala od společnosti RMS Mezzanine, která je zástavním věřitelem strany. Firmu přes kyperskou skořápku ovládá slovenský podnikatel a lobbista blízký československé finanční skupině J&T Boris Procik. Ten zástavu domů potvrdil. „Mohu říci, že jde zhruba o osm až dvanáct objektů. Obchodní detaily ale sdělovat nechci. Nemají to jednoduché,“ řekl Procik LN na adresu ODS.
K zaplombování nemovitostí došlo v druhé polovině března. Právní úkon se týká sídel krajských organizací v Hradci Králové, Pardubicích, Plzni, Ústí nad Labem, Jihlavě a Ostravě. Hodnota nemovitostí ve vlastnictví ODS - konkrétně staveb - dosahuje zhruba 70 milionů korun.
Od Berlusconiho k Monte Argentariu ODS si od RMS Mezzanine půjčovala peníze v období, kdy stranu vedl Mirek Topolánek (šéf v letech 2002 až 2010). Tisková mluvčí občanských demokratů Jana Havelková LN potvrdila, že úvěr byl sjednán v roce 2009. Vloni si strana vymohla snížení úroků a úvěr za to od té doby kryje právě nemovitým majetkem. „Poskytovatel úvěru je společnost kotovaná na Burze cenných papírů Praha. Za působení Petra Fialy včele ODS nebyly přijaty nové úvěry, navíc došlo ke snížení úrokových sazeb,“ řekla Havelková.
Úvěr byl podepsaný v době, kdy RMS Mezzanine přímo spadala do struktury J&T. Už v roce 2010 server Česká pozice spekuloval, že si občanská demokracie od J&T vzala úvěr ve výši 100 milionů korun. Tehdy se však nepodařilo zprávu ověřit.
Vazby Mirka Topolánka na tuto dravou finanční skupinu přitom nastartovaly expremiérův politický ústup ze slávy - jejím tryskáčem letěl v roce 2008 na Sardinii do vily italského premiéra Silvia Berlusconiho. O rok později se J&T podílela na koupi vily v Monte Argentariu, kde Topolánek, politici a vrcholní manažeři státních firem trávili letní dovolenou.
Pokračování na straně 3

ODS musela zastavit svůj majetek

Dokončení ze strany 1


Když se před téměř pěti lety objevily spekulace o finanční spolupráci mezi ODS a bankou J&T, politici a finančníci mlžili.
„Jasně říkáme, že ODS využívá úvěr od bankovního domu na financování svých závazků. Detaily k výši úvěru a název bankovního domu, od kterého ODS úvěr čerpá, jsou naší interní záležitostí,“ uvedl na konci roku 2010 mluvčí občanských demokratů. Sdílná tenkrát nebyla ani J&T. Této informační mlze se nedalo divit, neboť právě Topolánkovy výlety do Itálie za účasti manažerů a bankéřů z inkriminované finanční skupiny přispěly k volebnímu propadu ODS v roce 2010, kterou už Topolánek do sněmovních voleb ani nevedl. Přesto strana pod vedením jeho nástupce Petra Nečase znovu sestavovala vládu. Jakékoliv další informace o napojení na J&T potřebovali „modří“ spíše utlumit.
Nicméně Topolánek po svém politickém pádu nezakotvil daleko. V září roku 2011 se stal šéfem Teplárenského sdružení a vzápětí předsedou dozorčí rady Elektrárny Opatovice, které patří Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Ten vlastní miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč a J&T. Expředseda ODS se teď ale tváří, že politická minulost se ho netýká. K úvěru od RMS Mezzanine se odmítl vyjádřit. Tvrdí, že to nebyla jeho starost a o ničem neví.
Sdílnější tentokrát byli šéfové J&T. Její spolumajitel a spoluzakladatel Tkáč uvedl, že s podnikatelem Borisem Procikem jeho skupina i po oddělení v roce 2009 úzce spolupracuje. „Dlouho byl v J&T, v rámci dělení si zabral RMS. Historicky úvěr s ODS řešil Dušan Palcr,“ dodal Tkáč. Spolumajitel a dvorní lobbista J&T Palcr posléze LN sdělil, že za ODS byl klíčovou figurou manažer Jan Kočí. „Myslím, že bez něj by v tom hodně plavali,“ dodal Palcr, s nímž se Topolánek potkal v roce 2008 na Sardinii v Berlusconiho domě.
Nervozita v regionech Zpět ale k současné ODS. Síť takzvaných modrých domů budovala ODS v regionech v době, kdy měla dostatek preferencí i peněz. Jenže od té doby se její situace dramaticky změnila a Fialovo vedení se musí ohánět, aby sehnalo peníze na staré závazky. „Je to krytí historického úvěru. Jde o standardní krok od toho, kdo vám půjčil nějaké peníze,“ vysvětlil LN Miloš Vystrčil, senátor a místopředseda ODS. Rozhodnutí o zastavení majetku padlo už loni. Souvisí údajně s dluhy, které „nasekaly“ v minulých kampaních regionální organizace strany.
Loni v červnu se strana potýkala s mnohamilionovými dluhy za reklamní kampaň krajské organizace v Pardubicích z roku 2010, kdy tamní buňku vedl Daniel Petruška. V souvislosti s tím dokonce padlo i trestní oznámení.
Fialovo vedení následně přikročilo k revizi způsobů nakládání s majetkem, aby nad děním v krajích získalo větší kontrolu.
„Nevím, kdy to bylo přesně přijato. Nevzpomínám si na to, takže vám to nemůžu říci,“ reagoval místopředseda Vystrčil na otázku, kdy a kdo rozhodl o zastavení nemovitostí. Vzpomněl si pouze, že se o zastavení majetku dozvěděl ze zprávy z hlavní kanceláře o krytí úvěru. Z údajů v katastru nemovitostí nicméně vyplývá, že osobou odpovědnou za změnu zápisu byl Jan Kočí, hlavní manažer ODS. Právě on v roce 2009 podepsal smlouvu s RMS Mezzanine. Nicméně politickou odpovědnost za stranu nesl její předseda Topolánek, který měl k manažerům a spolumajitelům J&T již tehdy velmi blízko.
Některé regiony s nynější zástavou majetku nesouhlasí. „Dalo nám dost námahy to rekonstruovat, teď je náš modrý dům zaplombován. Rozhodnutí se nám nelíbí,“ kritizoval postup centrály důvěryhodný zdroj LN z jedné z regionálních buněk ODS v Čechách. „ODS má dnes jedno identifikační číslo. Je jediným majitelem nemovitostí strany. Není to tak, že by v případě krytí úvěru musely různé úrovně organizace vydat souhlas,“ uvedl v reakci na kritiky Vystrčil.
Vleklé potíže Kromě propadu volebních preferencí v důsledky kauzy Nagyová se předseda ODS Fiala potýká i s poklesem státních příspěvků do stranické kasy. Zatímco v roce 2009 ODS za svých 86 poslanců inkasovala 73 milionů korun ročně, loni se tento příspěvek vzhledem k šestnáctičlennému klubu ve sněmovně smrsknul na necelých 14 milionů. Citelný byl i pokles příjmů kvůli ztrátě mandátů senátorů a krajských a pražských zastupitelů. Jen pro představu, za mandát poslance a senátora strany ročně získají 855 tisíc korun, za křeslo krajského zastupitele pak bezmála 240 tisíc.
Už loni měla ODS v důsledku propadu příjmů potíže se splácením svých závazků vůči státu. Jak informovala MF Dnes, na sociálním pojištění dlužili „modří“ miliony korun. „Zdědili jsme neodpovědný přístup z minulosti včetně dluhů některých oblastí a regionů. Oproti konci loňského roku jsme v současné době téměř na poloviční výši závazků po lhůtě splatnosti,“ komentoval to tehdy místopředseda ODS Martin Kupka.
Strana proto byla nucena propustit polovinu zaměstnanců a přemístit se ze sídla Polygon House na pražské Pankráci do skromnějších prostor v centru metropole. Ani tím však její finanční trápení zjevně neskončilo.
komentář strana 8

***

Zaplombované „modré domy“ ODS si v roce 2009, v éře Mirka Topolánka, půjčila od J&T desítky milionů korun. Za finančníky tehdy transakci řešil Dušan Palcr.

Přílohy