ODS: Podepište petici „za korunu“

04.04.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Pavel Bajer


Občanští demokraté zahájili celorepublikovou kampaň za zachování koruny. S eurem přijde zvýšení cen a placení cizích dluhů, varují.

V krajských městech se podepisují petice proti neuváženému zavedení eura v ČR. Děje se tak od pondělí 31. března.
„Cílem petice je nasbírat dostatek podpisů pro to, aby vláda vyjednala pro Českou republiku trvalou výjimku z přístupové smlouvy. To znamená, abychom nebyli povinni euro přijmout, ale abychom to měli jako možnost, o které si budeme moci sami rozhodnout,“ vysvětluje vysočinský senátor Miloš Vystrčil.
Podle Vystrčila by případnému přijetí evropské měny mělo předcházet referendum občanů, jestli si ho přejí.
V Jihlavě se během první hodiny sbírání podpisů na petiční arch podepsalo 70 osob, o hodinu později jich organizátoři měli již 132. „Potřebujeme po celé republice získat 10 tisíc podpisů, aby se tato záležitost dostala k projednání do Senátu,“ dodává Vystrčil.
Sběr podpisů organizuje kandidát ODS do Evropského parlamentu za Vysočinu Pavel Hejtmánek. „Podepisuje se více než polovina občanů, kteří zde procházejí,“ řekl na jihlavském náměstí s uspokojením Hejtmánek.
Podle jeho slov akce potrvá do 15. dubna. V celé ČR podepsalo „Petici pro korunu“ téměř 7 tisíc lidí. Informoval o tom místopředseda ODS Jan Zahradil.

Podepsal byste petici za zachování koruny?

Jaromír Kalina (předseda KDU – ČSL Vysočina): Ne, osobně jsem pro používání referenda v závažných otázkách. Tam, kde je to o zdravém rozumu a posouzení možností pro nebo proti jsem pro rozhodnutí odborníků. Existuje dostatek kontrolních mechanismů a prostoru pro správné rozhodnutí.

Josef Kott (poslanec ANO 2011): Jsme sice členy EU, to ale neznamená, že musíme euro přijmout. Domnívám se, že za stávající situace je pro nás koruna výhodnější než přijetí evropské měny.

Martin Sedlák (krajský předseda TOP 09): Ne, ČR vstupem do EU přijala jak výhody, tak závazky, které její vyjednávači tehdy dojednali a nemůže čerpat pouze jedno. Pokud v budoucnu naplní ČR podmínky pro přijetí jednotné evropské měny, tak je zcela legitimní, že tuto měnu přijme.

Pavel Šlechtický (jihlavský zastupitel KSČM): O zavedení Eura v naší republice podle mého názoru musí vždy rozhodnout referendum občanů. Podle stavu české ekonomiky a po nedávném znehodnocení naší měny Českou národní bankou není jeho zavedení na pořadu dne. Znamenalo by finanční poškození většiny národa. Nejdříve je proto třeba výrazně zlepšit ekonomiku, zvýšit platy a důchody, a pak o zavedení eura s občany pravdivě a seriózně jednat. Vylepené modré plakátky ODS o zachování české koruny však se seriózností nemají nic společného a jsou jen pokusem jak snížit propad volebních preferencí této strany.

Martin Lank (poslanec Úsvit): Ano - už jen proto, že Evropská unie poměrně zásadním způsobem změnila pravidla v průběhu hry a tato měnová unie už rozhodně není tou, do které jsme se v roce 2004 zavázali vstoupit. Málokdo také ví, že po přechodu na jednotnou evropskou měnu by se naše republika měla automaticky podílet na fondu pro záchranu eura, a to v přepočtu stovkami miliard korun. Ty ale samozřejmě nemáme… Je potřeba si uvědomit, že euro není ekonomický projekt, ale politický, o kterém rozhodly politické elity EU. V dnešní době je navíc nejisté, že vůbec jde o projekt životaschopný. Podle mého názoru by měli o přijetí eura lidé v ČR rozhodnout sami v referendu.

Martin Hyský (předseda OV ČSSD): Ne, i přes určité problémy, které společná měna přináší, pozitiva převažují a určitě je zde prostor pro zlepšování rozpočtové disciplíny a odpovědnosti jednotlivých členských států. Otázka, zda je země v eurozóně, může hrát i roli při posuzování investora, zda zde bude investici realizovat, či nikoliv…

Přílohy