ODS si o víkendu zvolí nového předsedu, favoritem je Fiala

16.01.2014

Zpravodajství ČTK | 16:37 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: sdv


Praha 16. ledna (ČTK) - Občanská demokratická strana si o víkendu na kongresu v Olomouci zvolí nové vedení. Favoritem na předsedu strany je bývalý ministr školství Petr Fiala, který dostal nominaci na většině krajských sněmů. Utká se pravděpodobně s europoslancem Edvardem Kožušníkem, kterého na předsedu nominoval jeho domovský Liberecký kraj. Kandidaturu před časem ohlásila i dosavadní místopředsedsedkyně Miroslava Němcová. Úřadující předseda ODS Martin Kuba na žádné posty ve vedení kandidovat nebude.

 Bývalého rektora Masarykovy univerzity Fialu zatím podpořili straníci ve většině krajů, Kožušníka v jednom. Některé kraje nedoporučily nikoho, nominaci ale mohou jejich delegáti vznést i přímo na kongresu. Dnes bude o nominacích jednat ještě sněm v Plzeňském kraji.

 Němcová svou kandidaturu oznámila krátce po volebním debaklu ODS v podzimních sněmovních volbách, v kterých bývalá nejsilnější strana získala jen 7,7 procenta hlasů a jako v pátá zůstala v opozičních lavicích. Němcová ale na rozdíl od ostatních kandidátů na předsedu neobjížděla krajské sněmy a nežádala o podporu. Ke své kandidatuře se už několik týdnů nevyjadřuje. Její asistentka, na kterou má Němcová přesměrovaný telefon, dnes ČTK řekla, že kandidatura Němcové trvá. Dá se ale očekávat, že by Němcová mohla souboj o předsednický post přímo na kongresu vzdát.

 Boj se pravděpodobně svede především o místopředsednické posty. O křeslo prvního a zároveň statutárního předsedy chce usilovat dosavadní místopředseda a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a europoslanec Jan Zahradil. ODS má nyní čtyři řadové místopředsedy. Nominaci na tyto posty má více než deset lidí, například senátoři Miloš Vystrčil a Jaroslav Kubera, starosta Líbeznic u Prahy a někdejší mluvčí vlády Martin Kupka, vysokoškolský pedagog Petr Sokol, Čechoital Alexander Bellu, europoslanci Oldřich Vlasák a Evžen Tošenovský, primátor Olomouce Martin Novotný, či bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda.

 Delegáti kongresu, který se symbolicky odehraje v Olomouci, tedy v místě, kde byla ODS v roce 1991 založena, by mohli jednat také o změně stanov. Fiala bude pro lepší stranické rozhodování navrhovat zúžení výkonné rady ODS, která by se z nynějších zhruba 40 členů měla zmenšit asi na polovinu. Každý kraj by v ní měl nově jen jednoho zástupce. Fiala by chtěl, aby ve straně vznikl také nový zhruba stočlenný orgán, který by sloužil pro komunikaci s regiony.

 ODS na kongres oproti tradicím nepozvala nikoho ze svých bývalých předsedů. Zdůvodnila to tím, že jednání má být ryze pracovní. Mezi delegáty tak nebude ani exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus, ani bývalí premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas. Klaus v minulých dnech v médiích uvedl, že i kdyby byl pozván, nepřijel by.

 Dvoudenní kongres je kongresem mimořádným. Svolán byl po loňské rezignaci bývalého předsedy Petra Nečase a propadu strany ve sněmovních volbách. Dosavadní vedení bylo s dvouletým mandátem zvoleno v listopadu 2012.

Přílohy