ODS v Plzeňském kraji podpořila na šéfa Petra Fialu

16.01.2014

Zpravodajství ČTK | 22:10 | Rubrika: Politika - Plzeňský kraj | autor: lap


 Plzeň 16. ledna (ČTK) - Bývalého ministra školství Petra Fialu podpoří občanští demokraté z Plzeňského kraje na víkendovém kongresu strany na post předsedy ODS. Rozhodl o tom dnes regionální sněm ODS v Plzni. Svého krajského šéfa, bývalého ministra spravedlnosti a místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila by zároveň jeho spolustraníci z Plzeňského kraje rádi viděli na pozici prvního místopředsedy strany. ČTK o výsledcích hlasování informoval krajský manažer ODS Michal Šašek.

 Pro podporu Fialovi hlasovalo 76 z 80 delegátů regionálního sněmu, Pospíšil dostal 73 hlasů. Plzeňský kraj je poslední z regionů, který před víkendovým kongresem ODS v Olomouci nominoval své kandidáty na vedoucí místa ve straně. Kromě Pospíšila občanští demokraté z Plzeňského kraje podpoří na postech místopředsedů strany starostu Líbeznic u Prahy a někdejšího mluvčího vlády Martina Kupku, vysokoškolského pedagoga Petra Sokola a senátora Miloše Vystrčila.

 Fiala se o předsednické křeslo utká pravděpodobně s europoslancem Edvardem Kožušníkem, kterého na předsedu nominoval jeho domovský Liberecký kraj. Kandidaturu před časem ohlásila i dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová. Úřadující předseda ODS Martin Kuba na žádné posty ve vedení kandidovat nebude. Fiala oznámil svou kandidaturu na předsedu strany začátkem prosince. Podporu dosud získal od občanských demokratů v Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Jihočeském kraji a na Vysočině.

 Pospíšil se pro kandidaturu na jednu z předních pozic ve straně rozhodl po parlamentních volbách, kdy v získal velkou podporu voličů. Na předsedu kandidovat nechce, Fiala je podle něj lepší kandidát, řekl dnes Pospíšil ČTK. O post prvního místopředsedy se utká s europoslancem Janem Zahradilem. "Jsem připraven stát po boku předsedy a starat se i o takové věci, jako je chod hlavní kanceláře, jako je technické řízení celé strany. První místopředseda není pouze politická funkce," řekl Pospíšil.

 Na rozdíl od Zahradila se podle svých slov bude funkci prvního místopředsedy věnovat na plný úvazek. "Já na rozdíl od svého kolegy nebudu v Bruselu, nekandiduji do Bruselu, jsem připraven být každý den v Praze nebo někde v regionu a pracovat pro ODS," řekl Pospíšil. Nové vedení strany podle něj bude muset fungovat jinak než dosavadní. "Nyní jsme v opozici, chceme zahájit restart ODS. K tomu bude třeba, aby se členové grémia věnovali straně naplno," dodal Pospíšil.

Přílohy