Olympiádu v Číně bojkotujme a fanděme z Česka, shoduje se Vystrčil s Pekarovou

12.12.2021

cnn.iprima.cz | 6:03 | Rubrika: Politika | Autor: Renáta Bohuslavová


Čeští politici by sportovcům v Číně na olympiádě měli fandit jen z Česka, shodují se předsedové Sněmovny i Senátu Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Miloš Vystrčil z ODS. Podle nich není vhodné, aby se ústavní činitelé her aktivně účastnili, a tím tak propagovali olympiádu v Pekingu v době, kdy Čína porušuje lidská práva a agresivně zasahuje například v Hongkongu nebo proti Tchaj-wanu.

„Pro sportovce jsou olympijské hry vrcholem a nemohou za to, která země je pořádá. Diplomatický bojkot her však považuji za správný. V Číně jsou masivně porušována lidská práva a agresivně se chová k Hongkongu i Tchaj-wanu. Tomu bych nemohla z tribuny přihlížet,“ uvedla pro CNN Prima NEWS šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Podobně to vidí i šéf Senátu Miloš Vystrčil. O tom, že by vrcholní politici na olympiádu v Pekingu, která se bude konat v únoru 2022, jet neměli, rozhodl celý Senát usnesením dokonce už v červnu.

Čína podle Senátu zneužila pekingské olympijské hry k dalšímu potlačování lidských práv a svobod, což se projevilo také v masivních represích vůči menšinám.

 

Vystrčil: Fandit budeme na dálku

„Na území ČLR dochází k masivnímu porušování lidských práv a svobod, genocidě a zločinům proti lidskosti, etnické diskriminaci, potlačování kulturní, náboženské a politické identity,“ konstatoval tehdy Senát. A Vystrčil si na tomto stanovisku trvá.

„Máme k tomu usnesení z června, které jsem také podepsal a ve kterém jsme se jako Senát vyslovili, že stačí, když budeme fandit našim sportovcům na dálku. Není za nás vhodné, aby vládní představitelé jezdili do Pekingu, a tím pádem propagovali olympijské hry v Číně,“ řekl pro CNN Prima NEWS šéf horní komory.

Jak se k postoji dvou vysokých ústavních činitelů postaví budoucí premiér Petr Fiala a jeho vláda, zatím není jisté. Fiala redakci na dotaz neodpověděl. Již dříve ale uvedl, že bojkot ze strany USA je v pořádku. Šéf STAN Vít Rakušan pouze sdělil, že vláda bude postupovat jako celek.

„Rozhodnutí o možném diplomatickém bojkotu zimních olympijských her v Pekingu bude samozřejmě rozhodnutím celé vlády. Podle mého názoru by měla Česká republika tuto věc navíc koordinovat i s ostatními státy Evropské unie tak, jak k tomu vyzývá například Francie,“ napsal Rakušan redakci CNN Prima NEWS.

 

Bílý dům bojkot už oznámil, Putin přijede

Bojkot už otevřeně vyhlásily právě zmíněné Spojené státy americké. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová začátkem týdne oznámila, že na olympiádu do Číny v únoru nepojedou žádní představitelé vlády USA. Bílý dům rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Vláda prezidenta Joea Bidena zároveň vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na hry pojedou.

K Bílému domu se připojily i Velká Británie, Kanada a Austrálie. Evropská unie bude společný postup ještě debatovat.

Olympiáda se má konat od 4. do 20. února, ale vzhledem k omezením pro vstup cizinců na čínské území kvůli šíření nemoci COVID-19 se očekává, že do Pekingu přijede jen málo světových politiků. Významnou výjimkou má být ruský prezident Vladimir Putin, který už přijal pozvání svého čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

 

Odkaz na článek.

Přílohy