Opozice otevřela téma uran

19.11.2014

Právo | Rubrika: Vysočina | Strana: 10 | autor: (pch)


JIHLAVA – Téma těžba uranu u Brzkova rozvířilo atmosféru na úterním jednání krajských zastupitelů.

Opozice vyčetla vedení kraje, že se o věc dostatečně nezajímá a závěr vášnivé slovní přestřelky nakonec ukázal, že má tak trochu pravdu. Všichni ale nakonec otupili hroty a přijali usnesení, kterým by se měla stávající situace napravit.
S otevřením věci přišly kluby ODS a KDU-ČSL, jejichž zástupci se v minulém týdnu zúčastnili besed v dotčených obcích, na nichž se ukázalo, že pro ložisko v Brzkově již existuje studie proveditelnosti. Vedení kraje však v diskusi unisono tvrdilo, že o existenci této studie nic neví.
Do vyostřené debaty pak vstoupil senátor Miloš Vystrčil (ODS), který připomněl, že základem jakéhokoli procesu musí být dialog, ale zde zjevně dialog nefunguje. „Není to tak, že všechno všude odmítáme,“ připomněl postoj kraje a obcí k jaderné energetice v případě pátého bloku Dukovan. „Nemůže to ale být tak, že si ministerstvo průmyslu a obchodu nejprve připraví materiál, a teprve pak osloví obce a kraj,“ zdůraznil, co trápí opozici.
A koalice jí po výzvě hejtmana Běhounka dala částečně zapravdu. Vedení kraje se tak nyní obrátí na dotčené ministerstvo s žádostí o poskytnutí studie a na jejím základě nechá vypracovat posudek o dopadech těžby na území. Dále se pak zastupitelé zavázali k tomu, že o věci budou průběžně jednat se všemi zasaženými obcemi.

Přílohy