Ozvěny konference ISSS

31.05.2022

Obec & finance | Strana: 76


Na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) se pravidelně setkávají představitelé veřejné správy a odborné sféry z oblasti využití informačních technologií. Dvacet čtyři let trvající tradice těchto setkání neustále potvrzuje význam této vzájemné komunikace.

Po období pandemie koronaviru a v současném období války na Ukrajině roste všeobecně význam informatiky, a zvláště její využití ve veřejné správě. Přinášíme střípky z vystoupení některých osobností, které zazněly na konferenci.

* Ivan BARTOŠ, místopředseda vlády pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj
Na státní správu a její služby se musíme dívat jako na služby lidem. Hlavní prioritou je zlidštit eGovernment pro občany tak, aby z telefonu nebo z Portálu občana mohli ovládat každodenní činnosti, pokud od nich stát něco potřebuje, aby si to občan, pokud možno vyřídil sám a bez větších problémů. Digitální služba státu musí být jednoduchá. Myslím si, že výzva právo občana na digitální službu je zásadní, a to že vláda má vicepremiéra pro digitalizaci je jen důkazem toho, že to kabinet Petra Fialy myslí s digitalizací vážně. Z velkých priorit bych vyzdvihl elektronickou identitu nebo celoevropskou občanku.

* Miloš VYSTRČIL Předseda Senátu
Přál bych si, aby jedním ze celospolečenských témat bylo to, že se jako společnost, ale i jako jednotlivci dovedeme vypořádat s dezinformacemi. Konference ISSS k tomu může pomoci. Důležité je ovšem to, abychom poslouchali zkušené a erudované osoby, a abychom dovedli rozlišit co je pravda. Chtěl bych, abychom dosáhli toho, že jako jednotlivci se nenecháme obelhat něčím, co vidíme na internetu, na sociálních sítích nebo na webu, který se tváří jako web veřejné správy.


* Věra KOVÁŘOVÁ, 1.místopředsedkyně Poslanecké sněmovny
Na vývoji eGovernmentu ve Česku je zajímavé to, že máme dostatečně dobré systémy, dobrý software, ale co chybí, je vstřícnost a dobrá uživatelnost pro občany, kteří ho musí používat. Je důležité, aby celý eGovernment byl lehce ovladatelný pro obce a města, protože především menší obce si nemohou dovolit, aby zaměstnávaly tolik lidí, kteří se budou zabývat digitalizací. Navíc je klíčové zjistit a průběžně zjišťovat, co přesně občan potřebuje, kdy na úřad může, kdy na úřad nemusí, a to vše propojit s procesy na úřadech, aby vznikl funkční a uživatelsky přívětivý systém. Myslím si, že digitalizace tímto směrem je na dobré cestě.

* Lenka AXLEROVÁ, ředitelka pro sektor veřejné správy, společnost Microsoft
Po zkušenosti s koronavirem a nynější válkou na Ukrajině jsme zjistili, že veřejná správa musí dokázat reagovat mnohem rychleji než dříve, kdy na veškeré úkony měla několik měsíců, někdy i několik let. Nyní je zapotřebí reagovat v řádu dní. Víme, že technologie jsou na tuto rychlost připraveny, ale potřebujeme mít připravené i lidi a procesy. Zásadní je průběžné vzdělávání úředníků a osvěta mezi lidmi. Z doby covidové máme například zkušenost, že lze vytvořit aplikaci, která je bezpečná, funkční a je schopná reagovat na extrémní nápor v prvních hodinách a dnech používání.

* Tomáš RENČÍN, výkonný ředitel konference ISSS
Koronavirus bohužel vystřídala ruská agrese na Ukrajině. Hodně se nyní hovoří o krizi, je to slovo řeckého původu a ve slovníku se dočteme, že jde o bod obratu a zásadní změnu. V našem případě vidím příležitost pro změnu v modernizaci ICT a zlepšení kyberbezpečnosti. Myslím, že čtyřiadvacátý ročník konference ISSS přinesl všem zúčastněným stranám – vrcholným politikům, úředníkům, samosprávě, a především pak businessu skvělou příležitost, jak se znovu osobně setkat, vyměnit si zkušenosti a v neposlední řadě navázat obchodní partnerství.

Přílohy