Podpora OSVČ kvůli koronaviru

10.04.2020

ČT 24 | 08:00 | Pořad: Zprávy


Nikola REINDLOVÁ, moderátorka
--------------------
Živnostníci mohou žádat o jednorázový příspěvek 25 000 Kč. Podpora je určená těm, které ekonomicky poškodila omezení související s epidemií. První peníze by se k lidem mohly dostat 20. dubna. Spolu s dalšími dvěma opatřeními to schválil Senát a podepsal prezident Miloš Zeman.

reportérka
--------------------
Senátoři jednali kvůli epidemii v omezeném počtu a pro příspěvek zvedlo ruku 40 z 41 přítomných zákonodárců, proti nehlasoval nikdo. Někteří senátoři měli k návrhu výhrady, nechtěli, ale vzhledem k situaci projednávání blokovat.

Tomáš CZERNIN, senátor /TOP 09/
--------------------
Nereflektuje na potřebu pomoci i těm, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti.

Tomáš GOLÁŇ, senátor /nestr. za SEN 21/
--------------------
OSVČ vykonává svoji činnost podnikatelskou jako hlavní a má k tomu malé minoritní příjmy ze zaměstnání, v tom okamžiku jsou i tyhle osoby jakýmsi způsobem vyčleněny.

reportérka
--------------------
Senát, ale v doprovodném usnesení vyzval ministryni financí k urychlené změně zákona o příspěvku. Ten by nově neměl vylučovat ty OSVČ, které současně vykonávají zaměstnání s příjmem od tří do 10 000 Kč.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To heslo, kdo rychle dává 2× dává, nakonec zvítězilo. My jsme splnili svůj slib a zákon jsme schválili.

reportérka
--------------------
Opět dvacetitisícový příspěvek bude možné požádat do konce června. Žádosti začala finanční správa přijímat včera. Peníze začne naplno vyplácet až v pondělí 20. dubna.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Úloha bude nasazena úterý nebo středa a začnou se poslat peníze. Ale tam jsou nějaké minimální v evidenci daní lhůty, které jsou minimálně 3-4 dny, to se nedá zkrátit, takže počítáme, že by ty peníze mohly chodit v pondělí.

reportérka
--------------------
O příspěvek bude možné žádat prostřednictvím datové schránky nebo zaručeného elektronického podpisu a také e-mailem. Bude tak možné poslat naskenovaný podepsaný formulář bez nutnosti mít elektronický podpis. Boxy na tištěné žádosti budou připraveny i na finančních správách.

Tatjana RICHTEROVÁ, generální ředitelka Finanční správy
--------------------
Budou k dispozici i tištěné žádostí. Ty si však bude muset každý sám vyplnit a samozřejmě může je v kteroukoliv dobu, nejenom v úřední dny pondělí a středu, ale v těch prostorách společných hodit do toho boxu.

reportérka
--------------------
Schválené je také novela zákona o zaměstnanosti. Mimo jiné z ní vyplývá, že nezaměstnaní nebudou muset nově chodit na úřady práce osobně. A do evidence uchazečů o zaměstnání se budou moci přihlásit na dálku. Dalších 15 z celkem 18 vládních norem souvisejících s koronavirem, které tento týden schválila sněmovna. Bude Senát schvalovat příští týden ve čtvrtek.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My tím, že těch zbývajících 15 zákonů projednáme příští čtvrtek, nezpůsobíme nikomu žádné zdržení. Všechno je možné následně využít pro čerpání potřebné pomoci. A nikdo se v ničem nezdrží.

reportérka
--------------------
Senátoři tak rozhodnou, například o zákonech umožňujících přerušení splátek úvěrů a odklady nájmů nebo opravu policie pokutovat ty, kdo porušují opatření proti koronaviru.

Přílohy