Postoj Senátu k článku 66

05.11.2021

Prima | 18:55 | Pořad: Hlavní zprávy 


Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
A ve vysílání hlavních zpráv je s námi i předseda Senátu Miloš Vystrčil. Pane předsedo, dobrý večer. Co jste říkal, vy na vystoupení prezidenta Miloše Zeman? Vaše pocity?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu za ODS /SPOLU/
--------------------
Dobrý večer z českého Senátu. Samozřejmě jsem rád, že pan prezident jasně řekl, že se cítí lépe. To znamená, že se jeho zdravotní stav zlepšuje. Rovněž jsem zaregistroval, že pan prezident naznačil, že po hospitalizaci ten jeho stav opravdu dobrý nebyl. Tzn. plyne z toho, že pokud jsme se o ten stav zajímali, tak to asi také bylo v pořádku. A pak jsem zaregistroval i to, že je schopný opět sarkasmu. Rovněž, co mě potěšilo poté co Andrej Babiš odmítl převzít pověření na sestavení vlády, tak pověří vítěze voleb a to je lídra koalice Spolu Petra Fialu. Já věřím, že to, co řekl, že by byl rád, aby vláda byla sestavena co nejdříve, se stane.


Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Pane předsedo, pojďme ještě informaci konzilia lékařů. Zdá se tedy, že už podle těch informací není třeba aktivovat čl. 66 ústavy. Vy jste dnes řekl, že pokud bude schopen prezident vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti, k převodu jeho pravomocí není důvod. Řekněte, jaké nejdůležitější povinnosti jste měl na mysli?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu za ODS /SPOLU/
--------------------
Tak měl jsem na mysli například přijetí demise, pověření vlády vládnout v demisi, jmenování premiéra. Následné schválení premiéra a ministrů. A to jsou takové ty nejdůležitější pravomoci prezidenta. A jak se ukázalo, je velmi dobré, že současné době jednak pan prezident vystupuje, byť bylo zatím jen pomocí rozhlasových vln. Tak je velmi dobré, že dal souhlas s tím, aby se například zdravotní konzilium vyjádřilo a tam došlo k zásadnímu posunu, protože poslední vyjádření Ústřední vojenské nemocnice říkalo, že pan prezident není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Nyní došlo ke změně k lepšímu a to je dobře pro všechny. Ten zdravotní stav už mu pouze neumožňuje vykonávat některé pracovní povinnosti. Respektive, že mu neumožňuje vykonávat v plném rozsahu. Tzn., že dle mého názoru z toho plyne, že by měl být schopen zastávat svůj úřad. Tudíž si myslím, že ten čl. 66 v tuto chvíli není třeba aktivovat.


Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Pane předsedo, vám děkuju za vaše slova pro Hlavní zprávy. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu za ODS /SPOLU/
--------------------
Dobrý večer.

Přílohy