Postoje prezidenta Zemana

01.03.2022

ČT 24 | 22:00 | Pořad: Události, komentáře


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Vystrčile, vy jste mluvil o tom, že to byli významní politici vstříc, vstřícní vůči Putinovi. Pan prezident Miloš Zeman teď zásadně otočil. Mimochodem my jsme tedy zvali šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, pana Rudolfa Jindráka, ale naše pozvání nepřijal, Miloš Zeman tedy: mluvil jste s ním o tom, volal jste si s ním jako druhý nejvyšší ústavní činitel?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Je to tak, že pan prezident Zeman teď se mnou žádné kontakty neudržuje na základě svého rozhodnutí. Já jsem na pracovní úrovni vždycky byl připraven s ním komunikovat v oblasti zahraniční politiky, v oblasti bezpečnostní politiky a dalších, ale z jeho strany žádný zájem projeven nebyl, a to, že zásadním způsobem změnil názor, to se dá usuzovat z jeho posledního vystoupení. Na druhé straně, pokud něco jiného začnete říkat, to neznamená, že jste zásadně změnili názor. To bychom si všichni měli uvědomit a já za sebe jsem přesvědčený, že ty věty a ta vyjádření, jak pana prezidenta Zemana, tak pana bývalého prezidenta Klause významně ublížila pozici České republiky a významně přispěla k tomu, že následně jsme podceňovali to nebezpečí totalitního Ruska a obecně totalitních zemí a že bychom si z toho měli vzít poučení a není dle mého názoru správné, pokud najednou, když někdo takzvaně obrátí, na všechno, co předtím bylo, zapomeneme. To neznáme, neznamená, že nemáme potom společně třeba nějak dál postupovat, ale není správné, abychom si některé věci nedávali do souvislostí a nebyli ostražití, protože to je pro tu budoucnost nedůležité.


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
I když je ze zahraniční politiku zodpovědná vláda, tak pan Babiš řekl a vy jste to slyšela, že si tuhle oblast s prezidentem tedy rozdělili. Teď to ale vypadá, že v téhle oblasti táhneme za 1 provaz, vydrží nám to nebo se přikláníte k panu Vystrčilovi?

Makréta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny; předsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Tak já bych si to samozřejmě přála, kdyby tady došlo nejenom k deklaraci nějaké změny názorů, ale ke skutečné změně názorů někde možná z hlediska křesťanského není pozdě na to se napravit v některých ohledech, ale já taky nezapomínám na ty roky předtím. Myslím si, že bychom zkrátka měli být si schopni nalít čistého vína a uvědomit si, že přesně tady tato určitá rétorika, ale konkrétní pomoc, kterou prezident Zeman Putinovi pomáhal tím, že je vlastně v jeho tak oficiálních médiích ruských, těch, které jako jsou plné různých propagandistických věcí, tak zkrátka fungovala Česká republika často právě skrze citace prezidenta Zemana, skrze ty věci, které tady pronášel, jako určité zpochybňování vůbec třeba jednoty Západu v pozici k Rusku nebo vůbec k tomu, jak Evropská unie je a není, či není silná. Musíme si uvědomit, že Putin tady vlastně neudělal první útok až na Ukrajinu a předtím předcházela samozřejmě anexe Krymu, ale také ještě předtím jsme tady zažili Abcházii, Osetii, další kroky, které byly velmi jednoznačně prostě agresí Ruska vůči jinému etniku, národu a podobně, takže v tomto směru to je prostě taková určitá salámová metoda, ke které Putin přistupoval po roky. Jedna z věcí, jedna z jeho taktik, součástí té taktiky také to, že nejenom, že pro obyvatele Ruska vykresluje Západ jako dekadentní společnost, která je rozložena, kde prostě nevyznáme žádné hodnoty a podobně, ale také vlastně právě působil skrze kybernetické útoky, které se dějí mimochodem i v těchto dnech v České republice velmi intenzivně, ale i předchozích měsících a letech a stejně tak skrze propagandu, která se tady šíří z různých právě ruských zdrojů, takže toto všechno jsou věci, které jsou klasifikovány jako hybridní válka, která tady probíhá i na našem území, na území jiných evropských států, unijních států. A víme určité zapojení vlastně vždycky v takových těch lokálních problematických věcech jako třeba by byly žluté vesty ve Francii, jako je třeba separatistické tendence Katalánska a podobné věci, takže toto jsou pojmenované věci, kde ten vliv prostě Putinův režim uplatňoval, aby právě nás oslabil zevnitř, aby nás rozkládal, aby tady měl spoustu obhajovatelů a tomuhle někteří tady napomáhali velmi, velmi intenzivně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Vystrčile, poslední otázka na vás, bohužel musím říct, že ji pokládám v momentě, kdy na Kyjev dopadají rakety, vypadá to dokonce na masivní útok. Je pravda, že padají veškerá pravidla, veškeré hodnoty, na kterých tahle společnost stála, bude to nový svět a jaký svět?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu; místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já myslím, že ty hodnoty nepadají, respektive že. my nesmíme připustit, aby padly. A pokud dneska na Kyjev dopadají rakety, tak musíme dělat všechno pro to, abychom Kyjev a Ukrajince podporovali ještě masivněji než doposud a abychom věděli, že jak se obrazně říká, zítra zase vyjde slunce a že nesmíme nikdy ten boj za ty hodnoty, které my dneska prožíváme díky tomu, že žijeme ve svobodné a demokratické zemi, pominout a vždycky je musíme hájit a velkým poučením je pro nás to, že jakmile začneme ten byznys a to kamarádění se s velkými totalitními státníky předřazovat těm hodnotám a tomu, na čem jsme založeni, tzn. na tom základním lidskoprávním směřování, na tom univerzálním lidskoprávním řádu, který je pro Evropu typický, takže potom to musí špatně skončit, to bysme si měli pamatovat a měli bychom dělat všechno pro to, aby Ukrajinci v té obraně své vlasti své země uspěli.


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Moc vám děkuji, že jste přišli. Na shledanou.

Makréta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny; předsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Díky za pozvání.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
To byly dnešní Události, komentáře, které byly speciální, jak jsem říkala, tak na Kyjev tedy dopadají rakety, což samozřejmě budeme tady na zpravodajské ČT24 všechno sledovat. Kromě toho zítra v Událostech, komentářích nabídneme taky rozhovor se slovenským premiérem nebo britským velvyslancem a ještě vás upozorním na projev amerického prezidenta Bidena, který Česká televize odvysílá živě ve 3 hodiny ráno. Dobrou noc.

Přílohy