Předseda Senátu Miloš Vystrčil jede do Washingtonu na pohřeb Madeleine Albrightové

25.04.2022

senat.cz | 13:55 | Autor: Jana Taušová


Senátní delegace ve složení předseda Miloš Vystrčil, 1. místopředseda Jiří Růžička a předseda zahraničního výboru Pavel Fischer se společně s ministrem zahraničí Janem Lipavským zúčastní posledního rozloučení s 64. ministryní zahraničí USA Madeleine Korbel Albrightovou. Smuteční obřad s rodačkou z Prahy, diplomatkou, političkou a historicky první ženou v čele amerického ministerstva zahraničí proběhne ve středu 27. dubna v 11:00 místního času (17:00 SELČ) v Národní katedrále ve Washingtonu.

„Opustila nás noblesní dáma, která se výrazně zasadila o vstup České republiky do NATO. S vděčností a úctou budeme na tuto českou rodačku, držitelku Stříbrné medaile předsedy Senátu, kterou převzala od tehdejšího předsedy Jaroslava Kubery v roce 2020, a velkou přítelkyni naší země i českého Senátu vzpomínat. Čest její památce a díky za všechno,“ vzpomíná na někdejší ministryni zahraničí USA Miloš Vystrčil.

Smuteční řeč na obřadu pronese prezident Spojených států amerických Joe Biden, bývalý prezident USA Bill Clinton, někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a dcery Madeleine Albrightové Anne, Alice a Katherine.