Reakce na situaci v Bělorusku

14.08.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Podle premiéra Babiše by se měly v Bělorusku volby opakovat. V opačném případě by podpořil další sankce vůči tamnímu režimu. Spolu s polským premiérem žádá o urgentní videokonferenci Evropské rady, podobný názor mají i ODS a Piráti.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/
--------------------
Pokud Lukašenko nepřistoupí na nové demokratické volby nebo nedojde k nějakému konsensu, k nějaké sametové revoluci a potom, jak u nás byly svobodné demokratické volby, tak zkrátka ta Evropská unie by měla dát ty sankce.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Pokud to bude možné, což bude velmi obtížné, aby byli opakovány znovu volby a zejména, aby prostě lidé nebyli zavíráni, mláceni.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/
--------------------
Když vidíme tu situaci v Bělorusku, tak je kritická a v řadě případů se to stále ještě eskaluje. V zemi by měly proběhnout skutečné demokratické volby.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Naopak od komunistů a SPD si premiér za své výroky vysloužil kritiku. Podle obou politických uskupení by si situaci mělo Bělorusko vyřešit samo bez vnějších zásahů.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda sněmovny /KSČM/
--------------------
Abychom vyzývali k opakování voleb kdekoliv jinde, to já považuji za nepřípustně, vstup do zahraniční politiky jiného státu.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, místopředseda sněmovny /SPD/
--------------------
Preferujeme tu variantu, ke které to směřuje, že vládní činitelé začínají být ochotni tomu vzájemnému dialogu, a to řešení Běloruska bude stabilní jednom v případě, že vznikne na základě vzájemného vnitroběloruského dialogu.

Přílohy