Rozhodnuto: Kauza sypačů míří před soud

27.03.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl, Pavel Bajer


V kauze předražené zakázky na sypače Iveco je jasno. Žalobce Kamil Špelda žene politika Libora Joukla a Jana Míku před soud.

Region Kauza možné zmanipulované zakázky na nákup 28 sypačů Iveco určených pro Krajskou správu a údržbu silnic se nakonec bude řešit u jihlavského okresního soudu. Včera to JL potvrdil dozorující státní zástupce případu Kamil Špelda.
„Obžalobu jsem vyhotovil včera, soudu bude doručena na dvě osoby,“ uvedl Špelda. Podle informací JL jde právě o krajského radního pro dopravu Libora Joukla (ČSSD) a šéfa krajských silničářů Jana Míku.
Oběma stranickým kolegům hrozí odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let. Joukl i Míka čelí obžalobě pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Náměstek Joukl ještě podle informací JL čelí obvinění pro trestný čin pletichy při veřejné soutěži a dražbě.
Podle Špeldy způsobená škoda přesáhla hranici 33 milionů korun. „Škoda byla stanovena jako rozdíl mezi cenou dle uzavřené kupní smlouvy a cenou obvyklou za jednotlivé části dodávky,“ uvedl k tomu žalobce.
Špelda je přesvědčený, že v reálu by zřejmě mohlo být dosaženo ceny ještě nižší. Za předpokladu, že by se mohli zúčastnit veřejné zakázky všichni potenciální výrobci, kteří by navíc mohli nabídnout slevu vzhledem k počtu odebraných kusů.
Joukl veškeré obvinění odmítá a od začátku celé kauzy tvrdí, že je nevinný. „Jsem přesvědčen, že zakázka nebyla nijak předražená, ani zmanipulovaná. Mám několik posudků a odborných vyjádření, která to dokazují,“ pravil minulý týden na mimořádné tiskové konferenci, kterou právě kvůli kauze svolal.
Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) zaujme stanovisko k Jouklově setrvání ve funkci náměstka hejtmana až podle rozhodnutí soudu. „Vyčkáme, dokud nebude vynesen pravomocný rozsudek,“ potvrdil hejtman Běhounek. Jak dále sdělil, je toho názoru, že se v Jouklově případě jedná o účelovou akci.
Na verdikt soudu chce vyčkat i KSČM, koaliční partner ČSSD na kraji. „Zaujmeme k tomu stanovisko podle toho, jak dopadne soud,“ vyjádřil se krajský šéf KSČM Pavel Kalabus. V otázce náměstka Joukla nebude iniciovat žádné jednání ani opoziční KDU-ČSL. „Je to na sociální demokracii a na jejím koaličním partnerovi KSČM, jak se k tomu postaví,“ řekl krajský zastupitel za KDU-ČSL Jan Kasal.
Oba obvinění zůstávají dál ve svých funkcích. Rada kraje nedávno navíc rozhodla, že se kraj v trestním řízení nepřipojí jako poškozený. To podrobili kritice opoziční zastupitelé. Hejtmanství na to ale reagovalo prohlášením, že mu není známa žádná skutečnost nasvědčující tomu, že by v rámci proběhnuvší veřejné zakázky vznikla kraji jakákoliv škoda, nebo by byly porušeny právní předpisy.
Podle senátora Miloše Vystrčila (ODS) je tento postup kraje zvláštní. „Snažili jsme se rozhodnutí radních zvrátit na krajském zastupitelstvu, ale marně,“ zmínil.
Stanovisko kraje respektuje i žalobce. „Pouze mě zaráží skutečnost, že žádný zástupce poškozeného do dnešního dne nenahlédl do trestního spisu, a nemohl se tak seznámit se stavem věci,“ uvedl včera pro JL.
Vystrčil se domnívá, že není nutné, aby v tuto chvíli Joukl abdikoval na funkci. „Nikomu nic zlého nepřeji. Dokáži si představit, že pan náměstek prochází kvůli tomu do určité míry peklem. Považoval bych ale osobně za správné, aby se do doby pravomocného rozhodnutí soudu zdržel ve své pozici jakýchkoliv rozhodnutí týkajících se majetku a finančních záležitostí,“ okomentoval to.

Přílohy