Rozhovor s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milošem Vystrčilem

21.04.2020

TV Barrandov | 20:50 | Pořad: Duel Jaromíra Soukupa


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Dobrý večer, vážení diváci televize Barrandov, je úterý zhruba 9 hodin večer, takže je čas na Duel, do kterého dnes přišel podle protokolu druhý nejvýznamnější muž ve státě, předseda Senátu Parlamentu České republiky pan Miloš Vystrčil a já jsem za to rád, že ho zde mám zrovna nyní dnes, protože Senát pod jeho vedením dobře fungoval jako určitý korektor sněmovny, když minulý týden vrátil několik zákonů zpět, na projednání do dolní komory parlamentu, do Poslanecké sněmovny. Já samozřejmě vůbec nehodlám slevit ze své kritiky politiků, že většina jejich rozhodnutí v dnešní době je pomalá. Ani neustoupím z toho, že rozhodnutí vlády jsou na tolik zmatená, že dnes opravdu skoro nikdo neví, co se aktuálně zrovna smí a co už se nesmí, připomenu tu legrační debatu o tom, jestli smějí kadeřníci chodit k vám domů, ostříhat vám vlasy, případně vás oholit, nebo ne, a dokonce to musel rozhodnout až ministr zdravotnictví. A můj dnešní host, jedna z nejvýraznějších osobností Občanské demokratické strany, je zástupcem opozice, takže vůbec nepochybuji o tom, že dnešní Duel bude ostrý. Já bych si proto teď dovolil zde ve studiu přivítat předsedu Senátu pana Miloše Vystrčila, dobrý večer, pane předsedo.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Dobrý večer, děkuju za pozvání.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
A já moc děkuju za to, že jste pozvání přijal, jak jsem to řekl, jste druhý nejvýznamnější muž České republiky podle protokolu, tak začneme velmi obecně, co tomu dnes říkáte? Situaci ohledně šíření pandemie koronaviru, opatřením, ekonomickým důsledkům a tak?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Tak především mám radost z toho, jak se s tím vypořádávají občané, kteří si sami sobě pomáhají, ať to bylo šití roušek nebo pomoc těm, co nemohou chodit z domů, tak s nákupy a podobně a věřím, že se tomu postupně přizpůsobí vláda a bude také dělat kroky, které umožní, co možná nejdříve se vrátit k normálnosti, protože já si myslím, že to, co je hlavní je, si uvědomit, že ten stav, ve kterém žijeme, je přechodný a že my bychom se měli snažit maximálně o to, abychom se vrátili zase k normálnímu chození do školy, k normálnímu chození do práce, třeba i do kina nebo do hospody, to by měl být náš společný cíl.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Ono lidé mají možná někdy trochu mylný pocit, že ten koronavirus se dá porazit, že ho těmi omezujícími prostředky, jaksi opatřeními, nošením roušek, zákazem chození do školy, zavřenými obchody a tak, porazíme, ale ono to nevypadá, ono bysme ho teoreticky měli, teoreticky mohli porazit pouze v případě, že se to potká časově s vakcínou nebo lékem, což zatím nevypadá, vláda zatím udělala ten pětibodový scénář do 8. června, rozvolňování ekonomických opatření, jste s ním vy v souladu, nebo ne?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já takto, já nejsem odborník na epidemie a nechci teda se do toho úplně plést, to co mně ale chybí v tom scénáři obecně je, že pokud to nazýváme bojem s koronavirem, tak si myslím, že je čas přejít do ofenzívy, to znamená, my jsme ze začátku udělali rychle nějaká opatření, protože jsme nevěděli proti komu stojíme a zůstali jsme doma, zachytili jsme včas to šíření, jsme na tom z hlediska těch čísel velmi dobře a teď si myslím, že mi trošku chybí to, že se nesnažíme přijít s opatřeními, která by třeba umožnila, abychom více rozvolnili ta opatření, to znamená, říci si, podívejte se, venku sice prší, my jsme řekli, že nemáte chodit ven, ale tady máte deštník a už můžete, uvedu příklad třeba si myslím, že bysme se měli zamyslet nad tím, jestli se nedá lépe organizovat fungování státních úřadů, aby mohly začít normálně fungovat, jestli se nedá lépe zorganizovat fungování škol, aby tam mohly začít chodit děti, už víme, co ten koronavirus dělá, už víme, jak se šíří a já si myslím, že ta ofenzíva z hlediska organizace té infrastruktury a toho fungování toho našeho života, by měla začít a měla by být razantnější.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
To je to co já tedy naznačuji pořád dokola, že teprve teď se rozhoduje o tom, jestli budeme úspěšní, nebo nebudeme úspěšní, protože tu první fázi, dejme tomu, první třetinu jsme zvládli, ale otázka je samozřejmě za jakou cenu. Epidemiologové tak jak říkáte, ani já nejsem epidemiolog ani vy nejste epidemiolog by, v uvozovkách nejradši zabránili šíření epidemie úplně, a to se dá udělat tak, že se zcela zastaví společenský život a všichni budeme doma, politici mají tu odpovědnost, aby to vyváželi společenský a ekonomický chod země se zastavit nedá, to prostě nejde, to by mělo nedozírné škody a s tím koronavirem se tady budeme muset naučit nějak žít a mně přijde, že trošku vláda tápe, mezi tou tvrdostí a rozvolněním, odpovědností za rozvolnění, protože logicky ten počet nakažených prostě každý tím rozvolňování půjde nahoru, to prostě tak je.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Jo, je to tak a já znovu říkám, já si myslím, že třeba bavit se o tom, jestli když, když máme úřad, tak jestli není možné například nechat všude otevřené dveře, aby se nesahalo na kliky, nebo jestli není možné prodloužit otevírací doby úřadu tak, že budou začínat hodně brzo ráno a končit večer, tím pádem tam bude daleko menší frekvence, jestli to potom neznamená, že se najednou může stát, že budou normálně fungovat, to si myslím, že by mělo s větší razancí nastoupit, že by to přemýšlení z hlediska té ofenzívy mělo být mnohem razantnější než dneska já registruju, na druhé straně nejsem odborník a nechci tady říkat ty návody, aby se mi někdo nevysmál, že tohle to je hloupost a to ne, ale, ale myslím si, že to souhlasím, že bysme měli být v tomto směru odvážnější.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Tu odpovědnost ale nesete, jste vrcholný představitel státu a upřímně já bych nechtěl být ve vaší kůži, nikoho z těch, kteří dnes rozhodují, protože je zřejmé, že žijeme v mimořádné době, ať už z hlediska třeba zadlužení státu, odpovědnosti vůči občanům na tuhle tu dobu korona krizi tedy nikdo nezapomene, jste si toho vědomi, víte, kam mířím, jestli teď není otázka nějaké větší shody politiků, aby postupovali jednotně, vy jste opoziční politik, předseda Senátu, předseda vlády je z jiné politické strany a já mám takový pocit, že toho hašteření je trošku moc.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já teda si myslím, že děláme v rámci Senátu maximum, my jsme třeba v rámci projednávání těch zákonů řekli, že pokud dnes vláda některý zákon takzvaně musí napsat přes noc, tak potom je logické, že třeba není zcela dokonalý. Potom ho opravují v Poslanecké sněmovně a naše nabídka ze Senátu byla dobře, pokud jí po Poslanecké sněmovně tam zůstanou chyby, tak přijďte na neformální jednání do Senátu, pobavme se o tom, co by se dalo ještě opravit a udělejme to společně, v Senátu a potom to vrátíme do sněmovny a schválíme to v té nejlepší možné podobě.  A kromě ministra školství, žádný jiný z ministrů by řekl, se významně o takovéto kroky domluvy se Senátem dopředu, jak by ten zákon výsledný mohl vypadat, nepokusil, ještě možná to u těch prvních zákonů také zkoušela paní Maláčová. A to si myslím, že je chyba, protože pokud dneska teda máme společně postupovat proti koronaviru, tak jedna z věcí, která je společná je, bychom měli co možná nejlepší zákony a tady se mi zdá, že trošku ta vláda jakoby ten Senát opomíjí a pak se najednou diví, že některé věci my opravujeme, protože si myslíme, že to jinak není možné, že to jinak nemůže fungovat, na druhé straně to zdůrazňuji ty věci, které hořely, jsme vždycky schválili velmi rychle a bez problému.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Takhle ne, ne to nebyla kritika Senátu. Já jsem vás naopak pochválil to, to, že máme držet za jeden provaz, neznamená, že všichni budou slepě činit to, co chce vláda, tedy ostatní ústavní činitelé nebo instituce, ať už je to Poslanecká sněmovna nebo Senát. Já jsem trošku rýpal do vlády, že se dopředu nesnaží nalézt nějaký konsensus, než se ten proces spustí, protože pak se to může zadrhnout tak, jak se to stalo při schvalování těch zákonů u vás a to jsem dával trošku za vinu vládě, nikoliv vám, pokud se zase s vládním politikem bavím, no tak on říká, no dobře ta opozice má tedy činit to, co chceme, protože to znamená držet za jeden provaz, no tak.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Držení za jeden provaz není.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Provaz má dva konce, že jo.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Není souhlas. Já uvedu příklady my jsme byli kritizováni za to, že když to celé začalo, tak jsme měli tuším 16. března zasedání Senátu a my jsme řekli, náš názor je, že minimálně 3 věci na začátku nebyly úplně dobře, ta první, že jsme pozdě aktivovali krizový štáb, to dneska už uznávají úplně všichni.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Ano.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Ta druhá, že se účelově změnil statut a předsedou krizového štábu se stal náměstek ministra zdravotnictví, byť podle toho starého statutu to měl být ministr vnitra. Dva týdny poté to pan předseda (vlády) změnil a je to ministr vnitra a třetí věc jsme řekli, že si myslíme, že by více se mělo dbát na to, aby lidé tomu, co ta vláda dělá, rozuměli a krizový štáb. Jinými slovy, že by to nemělo být představení ministrů vlády, to oznamování těch jednotlivých kroků, ale strukturovaný nějaký výčet toho, co je potřeba dělat, i to se změnilo a dneska vystupuje vláda samostatně a krizový štáb samostatně, to znamená všechny tři upozornění, která my jsme udělali, se naplnila, já jsem za to rád a rád jsem tu kritiku snesl. Ale bych rád, i kdybychom do budoucna dokázali spolupracovat a třeba se prvně nepřeli, že někdo nechce pomáhat jenom proto, že si sem tam dovolí nějakou výhradu.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Pojďme k nouzovému stavu, to je otázka, která mě zajímá, za pár dní nouzový stav skončí, je do 30. dubna. Vláda naznačuje, že bude žádat o další prodloužení, mám takový pocit, že možná ministr vnitra Jan Hamáček by nás rád nechal v nouzového stavu, pokud možno třeba do konce roku, ale to si, to si do něj trošku rýpu. Váš postoj k tomu prodlužování, protože ty hlavní argumenty, které se uvádí, je možnost nasazení armády nebo policie, to lze pouze v nouzovém stavu a uložení pracovní povinnosti třeba těch studentů posledních ročníků lékařské fakulty a hlavně ty nákupy bez výběrových řízení. Váš názor?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Můj názor, že zatím jak já to sleduji, tak si nemyslím, že je potřeba nouzový stav prodlužovat, určitě o tom bude nějaká diskuse, ta vláda je ze zákona povinná zdůvodnit, proč chce nouzový stav prodloužit já doufám, že to precizně a dobře udělá a třeba na základě těch argumentů se ukáže, to je ještě potřeba. Ale můj osobní názor z toho, jak to teď sleduji a třeba nemám všechny informace je, že není potřeba nouzový stav nyní prodlužovat, ale jak říkám, zase jsou to věci, které bychom měli argumentovat a měli bychom si ty argumenty poslechnout a pak se rozhodovat. Co se týká těch nákupů, to je argument pana Hamáčka, já na druhé straně upozorňuji, že již při první debatě o prodlužování nouzového stavu se říkalo, to můžeme vyřešit změnou zákona o zadávání veřejných zakázek.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
To nemusíme dělat tak, že budeme prodlužovat nouzový stav. A je otázkou, proč to teda vláda neudělala tímhle tím způsobem, který opozice nabízela, že podpoří.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
V tom pořadu před námi, v pořadu Live se to, ta debata o nouzovém stavu opravdu smrskla, v uvozovkách nebo zúžila na, na ty nákupy bez výběrových řízení, hejtmanka Středočeského kraje paní Pokorná Jermanová říkala, že jsou tyhle ty roušky jsou jednorázová věc, že ta potřeba je obrovská a že to jinak jako nezvládnou, ale ono už je to poměrně dlouhou, už je to 5 týdnů, kdy nouzový stav máme, dalo se s tím něco udělat, buď tedy změnit ten zákon o zadávání veřejných zakázek nebo tedy nasmlouvat toho více tak, aby se ten nouzový stav nemusel prodlužovat donekonečna?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Můj názor je, že dalo, názor koalice je, že nedalo a ta debata mezi námi dvěma jako to asi nevyřeší jo, ale myslím si, že to zásadní co chceme všichni, je návrat k té normálnosti. Prodloužení nouzového stavu není návratem k normálnosti, jenom upozorňuju, pokud budeme počítat, že ta koronavirová krize například bude znamenat, že tady 80 dní nebo 90 dní budeme v situaci, která znamená, že ekonomika nefunguje a podobně, tak jenom ten účet, který vystavuje paní ministryně financí za tento rok, je vlastně 260 miliard korun. 300-40, které se předpokládalo. To znamená více než 3 miliardy denně, to znamená více než 3 000 korun na jednoho občana České republiky denně a o každý den, o který zkrátíme to trvání toho období, tak to znamená, že ušetříme 3 miliardy, a to je přece náš společný zájem a my bychom se měli maximálně navracet k normálnosti, což znovu souvisí, omlouvám se s tím, že bychom měli být z hlediska toho boje proti tomu viru odvážnější a měli bychom si více uvědomit, že když budeme disciplinovaní, když uděláme opatření, která pomůžou tomu, že budeme, řekněme, více chráněni, tak potom dříve můžou začít fungovat hospody, kadeřnictví, továrny, živnosti a to všechno a to přece je náš společný zájem, to by nemělo být tak, že nikdo nechce, aby tomu tak bylo.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Tak já doufám, ale lidé jsou vystrašení, lidé se opravdu vystrašení na maximum, a to co říkáte, že je potřeba tedy sebrat odvahu, protože zastavit stát prostě nemůžeme, to bychom nenávratně poškodili životy naše ale i našich dětí, to prostě nemůžeme a porazit virus také nemůžeme, lidé jsou vystrašení, já mám takový pocit, že si to politici začínají trochu užívat.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
No někteří.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Někteří ne všichni, samozřejmě někteří, někomu to vyhovuje, přítomnost denní před kamerami, možná jestřábí způsoby, kdy v lidech se vyvolává dojem, že čím tvrdší jsme, tím je to lépe, ale ona, ona je to otázka no.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já teda nevím, jestli to někomu vyhovuje, já bych pořád v tomhle byl optimistou a řekl bych si, že snad ne, že přece jen všichni si uvědomujeme, že ta společnost té svobodné demokratické společnosti a ta parlamentní demokracie funguje velmi dobře a nahradit jí něčím jiným, že by to byla velká hloupost a velký omyl a chci věřit tomu, že si to uvědomí většinově i ti co vládnou, pokud se nakonec ukáže, že tomu tak není, tak to bude obrovská chyba, způsobí to obrovskou škodu a všichni na to dlouhodobě velmi významně doplatíme, já bych byl moc rád, kdybychom si to všichni dokázali uvědomit, i ti co dneska vládnou a třeba se jim to možná chvilkově může líbit.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Berete to jako provokativní témata, aby ta debata byla živá, já jsem rád, že to říkáte.  A k té vystrašenosti lidí senátor profesor Žaloudík, což je věhlasná kapacita, on je opravdu kapacita v oblasti onkologie, bývalý šéf Onkologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně, v Senátu řekl, že se tady zapomíná na 80 lidí denně, kteří zemřou na rakovinu a ty teď necháváme trochu napospas, že třeba ta onkologická léčba se oddaluje a lidé se bojí chodit do nemocnice a tak dále a tak dále. Budete apelovat stejně jako profesor Žaloudík na trošku odvahy, trošku normálního přístupu a nebo co jste říkal, možná jednodušší otázka, co jste říkal vystoupení profesora Žaloudíka?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Tak pan profesor Žaloudík, mimochodem kandidát za Českou stranu sociálnědemokratickou říkal pravdu a upozorňoval na to, že jsou nebezpečí, se kterými se setkáváme v našich životech dnes a denně, a protože jsme na ně zvyklí, tak o nich už nemluvíme. Pak přijde nějaké nové, a to nebezpečí je v tom, že pokud my přeženeme jeho význam, tak by to mohlo znamenat, že způsobí obrovské škody v jiných oblastech, že třeba některé operace odložíme, které odloženy neměly být a v tom okamžiku lidé třeba budou velmi významně zdravotně poznamenáni nebo dokonce umřou a že vždycky je potřeba se na to dívat s určitým odstupem a nadhledem a vážit prostě všechny důsledky, které z toho našeho počínání plynou a to si myslím, že platí o tom koronaviru a já se teď opakovaně pořád vracím k tomu samému, jestliže že už dneska toho soupeře lépe známé, tak si myslím, že bychom měli být odvážnější a měli bychom se snažit dosáhnout toho, aby ten náš život zase směřoval k tomu, že bude více věcí možných a méně věcí nemožných a já věřím, že i ta vláda si to uvědomí a že přitom zároveň, protože jsme disciplinovaní a už tu znalost máme, dokážeme udržet ta čísla na té příznivé úrovni a nemusí dojít k tomu, že by se tady stala situace, která třeba se stala v některých jiných zemí, kde potom umírali lidé, protože nebylo, kde je ošetřit.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Tak získali jsme čas, získali jsme čas, pokud ta vakcína nebo lék nebude, tak je to pouze nějaký čas, ale pojďme k tématu, které vy jste už naznačil a to jsou ty ekonomické dopady, ono, ono se to nevrátí, ono to nebude jen tak, ono to nepřejde, myslím z pohledu ekonomického, už teď je zřejmé, že ty dopady na ekonomiku jsou drastické už teď a budou čím dál tím horší, zmínili jsme státní rozpočet, první téma, teď je tedy, jste říkal 260 s tím deficitem, který schválen byl 40, takže je to -300 miliard. Už to samo o sobě je historicky největší schodek státního rozpočtu, který tady, kdy byl, ale většina ekonomů se shoduje na tom, že to jenom začátek, že ten schodek bude daleko větší profesor Jonáš říká možná až 600 miliard, počítáte s tím?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Tak počítám s tím stejně jako vy, to znamená bude to jednoznačný dopad do našich životů, bude to znamenat zřejmě i snížení našeho životního standardu a budeme se s tím prostě muset nějak vyrovnat, a proto bychom se měli snažit, aby případně ty dopady byly co možná nejmenší, o tom jsme se už tady bavili a myslím si, že jedna z cest je, že určitě pomůžeme těm, co vytváří ty hodnoty, to znamená podnikatelům, a to jak těm malým, tak těm velkým, že pomůžeme těm, co pomáhají k vytvoření těch hodnot díky tomu, že jsou vzděláni, to znamená restartujeme naše školství, obnovíme investice do vědy a výzkumu a že vlastně ten dluh, který vznikne, rozložíme na více let, protože to není možné okamžitě splatit a pokud tohle to všechno zvládneme, tak si myslím, že ty dopady nakonec na tu naší životní úroveň, na ten způsob našeho života by nemusely být dramatické a drastické, pokud ale budeme trvale trvat na tom, že nemůžeme nikam, jak já jsem říkal, to znamená, řekněme, venku prší, nechoďte ven, místo toho, abychom řekli jo, jo už máme dobrý deštníky, běžte s těmi deštníky nebo venku svítí slunce, nechoďte ven, dostanete úžeh, my řekneme ne, ne, vemte si opalovací krém a běžte. To znamená ty všechny možnosti máme a to bychom měli začít dělat, protože my se musíme vrátit nazpátek do normálního života.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Tak teď jsme u toho, co vláda má dělat, ten dopad té krize je zřejmý. Úloha státu je v ekonomice nepředstavitelná, ještě před několika týdny, teď prostě ta krize zasáhla úplně všechny a úplně všichni v ekonomice státu jsou v problémech, někdo ve větších, někdo v menších a zdá se, že jediným, kdo to může řešit je stát, nejen tedy přijímáním nových zákonů, ale samozřejmě nikdo jiný než stát není schopen si obstarat tak obrovské množství peněz, dávat záruky a podobně, dělá se dost a pojďme to trošku zkonkretizovat, protože těch tiskových konferencí je hodně, ale těch konkrétních věcí, které se pak zrealizovaly, je poměrně málo a den po dni se podnikatelé dostávají do problémů, no podnikatelé, no dobře, ale podnikatelé mají zaměstnance, to znamená, všichni se dostávají do problémů.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Tak ono to nikdy nebude tak, aby všichni byli spokojený, aby se všichni našli v těch dotačních programech, které se vypisují, na druhé straně si myslím, že ta vláda reagovala poměrně rychle, ty prostředky které uvolňuje, nejsou malé, to co se vypadá, že se nedaří, je vypisovat programy, které by byly, řekněme, jednoduše přijatelné pro ty příjemce, protože se ukazuje, že třeba některé vyplňování některých žádostí je poměrně komplikované a končí to zamítnutím nebo v případě těch osob samostatně výdělečně činných, to bylo opět dle mého názoru, řekněme, ta podpora příliš nízká nebo zase nemyslela na všechny osoby samostatně výdělečně činné, pokud někdo zároveň ještě byl někde zaměstnán a vydělal si 5 000 korun, tak už najednou na tu podporu nedosáhl, to znamená, jsou tam některé chyby, ale obecně si myslím, že ta podpora těch podnikatelů a těch co vytvářejí ta pracovní místa, tady je, je potřeba více poslouchat i opozici a třeba možná důsledněji realizovat některé její návrhy.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Víte, já nevím no, oni ty deklarace jsou dobré, ale pokud vezmu konkrétní příklady třeba v tom programu Antivirus ministerstva práce a sociálních věcí, což byla zásadní věc pro udržení zaměstnanosti, tak v první fázi tam propadlo 70 % těch žádostí, pak se to tedy rychle dávalo dohromady, ale přesto 70 % žádostí, pokud se podívám na ten první program ministerstva průmyslu a obchodu, který administruje ta Českomoravská záruční a rozvojová banka, tak tam bylo podáno 3200 žádostí, doposud jich myslím ke včerejšku zpracovali 1600 a z těch 1600 vyhověli pouze 200 žádostem, říká se, že se to bude zlepšovat, ale já tady biju na poplach, protože, až se všechno otevře, tak aby ještě bylo co otevírat.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Máte pravdu, protože ta otázka, která se nabízí, je jasná, to znamená, jestliže 70 % žadatelů vyplní žádost, takže nedostanou vlastně tu dotaci, tak potom je otázka, jestli chyba je v těch 70 procentech žadatelích nebo v tom, kdo dělal ten formulář, já si myslím, že ta otázka je jasná, kde je ta chyba, ta odpověď je jasná, kde je ta chyba, že někdo ten formulář prostě nezvládl a v tom okamžiku samozřejmě je potřeba to přiznat a vyvodit z toho důsledky a nedělat podobný formulář po druhé jo, to si myslím, že je jasný, že v tomto směru je potřeba, aby ta vláda prostě byla rozumnější a zjednodušila to čerpání, ale obecně říkám znovu, že my, ta podpůrná opatření, která by měla zabránit tomu, aby ta naše ekonomika padla úplně na dno, podporujeme, protože si myslím, že to je správná cesta, že kdybysme na ty podnikatele vykašlali, že by to celé skončilo špatně.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Ono to zatím tak jako vypadá, že buď není nedostatek, buď je nedostatek odvahy tedy, tak jak říkáte, vzít si ten deštník a být trochu odvážní a říkát, říci dobře ten, virus tady je, my nemůžeme zničit stát, musíme být prostě odvážní a zachovat ten ekonomický chod nebo je tam nedostatek peněz nebo je tam nevůle? Co tam není?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Takhle spekulovat bychom tady mohli, ale byly by to jen spekulace a to dneska nám nepomůže. Já znovu říkám, jsem přesvědčený a když se dívám třeba na činnost občanských demokratů, ale i některých dalších opozičních stran, že ty návrhy, které dneska dávají, kdyby vláda zohlednila, tak bychom byli dál a celé to využívání těch peněz, které dneska ze státního rozpočtu jdou do podnikatelské sféry na tu pomoc obecně, do sociálních služeb, do zdravotnictví, by byly využívány efektivně. Je to jen o nějaké dobré vůli a o tom uvědomit si, že dneska, když někdo mluví o tom, že se chce táhnout za jeden provaz, to znamená, neznamená, že ti co dneska nevládnou, mají jedinou povinnost, a to kývat, ale, že to je tak, že ten kdo dneska vládne, má zásadní povinnost a to je naslouchat, naslouchat, a když má někdo náhodou lepší nápad, tak říct, díky za něj, my ho budeme realizovat a je to váš nápad a jsme za něj vděční, a to se mi zdá, že jako úplně zejména někteří ministři nezvládají a do jisté míry prostě nejsou ochotný přiznat, že když, například otevírat kadeřnictví jako poslední se zdá, že není úplně dobrý nápad a zejména potom není dobrý nápad třeba to, když se ani neumožní tomu kadeřníkovi, aby někdo ostříhal toho člověka třeba i v jeho bytě, tak bych řekl dobrý, hele my jsme to prozkoumali, myslíme si, že by se dalo udělat jinak, pojďme to udělat jinak a ne trvat na svém za každou cenu, kdy to potom není pochopitelné.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Já vám asi rozumím, dobře jste předseda Senátu, do konkrétnosti jednotlivých programů na podporu podnikatelů bychom asi jít neměli, a tak se vás zeptám na několik věcí, které se jmenujou vztahy. Váš vztah s prezidentem, ať už váš osobní nebo spíše vztah Senátu a prezidenta, to je asi, to je asi správná otázka, protože tam došlo k několika přestřelkám, jak jste na tom?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já se s panem prezidentem znám z Vysočiny, kdy byl ještě důchodce na Vysočině a neměl ani prezidentské ambice, respektive já jsem o tom nevěděl a bavili jsme se o rozvoji Vysočiny a třeba jsme si ve spoustě věcí shodli, bohužel v okamžiku, kdy se stal prezidentem, tak se stalo, že najednou ta jeho komunikace a podle mě nejen se mnou, ale vůči veřejnosti se zásadně změnila, řekl bych, že je to z velké části a to je moje spekulace teda, ovlivněno tím prostředím, ve kterém se dneska vyskytuje a je mi to líto, na druhé straně musím říct, že tam zažívám jedno poměrně veliký zklamání, který si myslím, že není dobrý a které si myslím, že by dlouhodobě mohlo Českou republiku významně poškodit a souvisí to i s činností pana premiéra, a to je o tom, že jedno, jak vznikl nebo nevznikl, ale existuje dokument, který má razítko čínského velvyslanectví a v tom je bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi a České republice vyhrožováno a až je Česká republika vydírána a ty názory, které jsou v tom dokumentu, dokonce i čínský velvyslanec potvrdil. Potvrdil sám osobně, potvrdil je nějaké šéfce, o které víc nebudu mluvit, potvrdil je a teď vlastně se stalo to, že někdo, někdo narušil, respektive se vlastně míchal, vměšoval do vnitřních záležitostí České republiky, a to není dobře a teď najednou.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Čínský stát?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Tak teď a teď, řekněme, čínské velvyslanectví a teď se stalo to, že přišla koronavirová krize a samozřejmě Čína byla, Čínská lidová republika byla ochotná nám prodat roušky a prodat třeba i některé další pomůcky, což je dobře a děkujeme za to. Ale stalo se to, že my jsme za to děkovali a my jsme chválili velvyslance, byl to pan premiér, který předtím lhal panu premiérovi, který řekl, že souhlasí s dopisem, kde se vměšuje do našich vnitřních záležitostí a říkali jsme, že to nevadí, že to je dobře a teď k čemu směřuju, směřuju k tomu, že vlastně se k tomu připojil premiér i prezident a řekli, je správné, ohýbat páteř, je správné se znova klanit a je správné prostě zase sklonit hlavu, protože tak je to, tak je to potřeba dneska a já jsem si vzpomněl třeba na tu Miladu Horákovou, vzpomněl jsem si na Aloise Eliáše, vzpomněl jsem si na lidi, který nesklonili tu hlavu v okamžiku, kdy proti nám stál někdo, kdo nás ponižoval a já si myslím, že to, když dva nejvyšší představitelé výkonné moci řeknou, že je správné zhrbit ten hřbet a že to je dobře, že to není dobře pro ten národ, že to není dlouhodobě dobře pro ten stát a mě to velmi mrzí a teď se vracím k tomu panu prezidentovi, zvláště mě to mrzí u něj, protože my známe ty jeho výroky, teď říkám přeneseně, s teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje, tahle země je naše, nejhorší čeho, co nás může ohrozit, je strach a teď si to dejte, dejte si to do porovnání s tím, co se dneska děje, děkuji Čínské lidové republice a teď jako já jsem z toho nešťastný a myslím si, že to není dobře, neříkám, že nemáme poděkovat, ale nemyslím si, že přitom se máme hrbit a že přitom máme prostě se chovat tím způsobem, jak se dneska chováme, protože si myslím, že nám to dlouhodobě ani nepomůže v ničem a že se máme chovat suverénně a sebevědomě.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
To co, jako obecně deklarujete, nepochybně je v pořádku, ale ten dopis, který měl jaksi upozornit na to, že můžou být neblahé důsledky pro naši ekonomiku, politiku, pokud by předseda Senátu pan Jaroslav Kubera jel na Tchaj-wan, který tedy Čína považuje za svojí součást, tedy dočasně odtrženou s autonomní vládou jel a že to bude tedy velmi neblahé, ono pak se vedly diskuse o tom, jestli byl pravý, nebo nebyl pravý, jestli si Kancléř prezidenta republiky ho objednala nebo vybídla velvyslanectví k tomu, aby byl sepsán, ale upřímně řečeno, já nevím přesně, jak to dopadlo, byl pravý, byl skutečně jako pravý, ten velvyslanec vám to potvrdil?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Není dopis, je to dokument, já jsem s velvyslancem nemluvil. To, že on potvrdil ty názory v tom dopise, vím, protože se jsem informován o nějaké další jeho schůzce a to znamená, je to dokument, ten dokument byl součástí jednání pana předsedy sněmovny, předsedy Senátu a pana prezidenta, aspoň tak to napsal pan kancléř v tom vyjádření pro jeden deník a já znovu říkám, že já nemám nic proti obchodním vztahům s Čínou, já nemám nic pro to, abysme korektně, korektně se k sobě chovali, akorát říkám, že, že je to v rámci.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
To je vážná věc tohle, protože opravdu nelze jako ekonomické zájmy, zájmy státu nebo soukromých subjektů, které byly to, v tom dopise zmiňovány, nějakým způsobem míchat s politikou státu, to prostě není správně, to nebo s nějakými základními principy, fungován demokratickými principy státu, to prostě není správně, proto se ptám, jestli opravdu s existuje příčinná souvislost s tímto jednáním nebo nepřípustným jednáním, pokud to všechno tak bylo a tím nákupem roušek nebo děkováním čínskému státu, že nám tedy ty roušky prodal v době, kdy jsme nejvíce, to ohýbání, jestli to skutečně tak je, jestli to poděkování Číně je ohnutím hřbetu, které bychom jinak neudělali, anebo prostě.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já nevím, jestli tomu tak je, nebo není, to je spekulace, já jen říkám, že jsem přesvědčen, že jsme mohli ty věci komunikovat jiným způsobem, že jsme se měli chovat sebevědoměji a říkám to proto, že je to o nějakém dlouhodobém našem směřování a o naší suverenitě a jeden moudrý člověk řekl, že podobený národ nevítězí, my potřebujeme porazit koronavirus, my potřebujeme mít svoje sebevědomí a k tomu, abyste vyhráli těžký bitvy, tak musíte být sebevědomým národem, který jsi pomůže, který si ušije roušky, který si vyrobí respirátory, který si vyrobí ochranné obleky, helmy a tak dále a musíte se zejména na něj spolehnout a ten národ, ty lidi požádat v první řadě o pomoc. A my jsme udělali naopak, my jsme řekli národu, podívej se, teď je to tak, že poděkujme Čínské lidové republice, že nám pomohla a děkujme ji přesto, že předtím napsali dopis, ve kterém nám vyhrožovali a vyhrožovali druhému největšímu ústavní činiteli, to si myslím, že jako není správný a že dlouhodobě nás to poškozuje a staví nás to do pozice, kterou jsme znali z dřívějška a která, která mně nevyhovuje a který jsem si myslel, že jsme se už definitivně zbavili a řekl bych zejména v kontextu s vyjadřováním pana prezidenta jsem jeho vnímal, vždycky jako člověka, který tuhle tu suverenitu a to sebevědomý Český republiky hájil a vždycky říkal, pojďme v některých věcech být principiální, i když nás to v nějakém okamžiku bude bolet, protože dlouhodobě to sebevědomí toho národa, ta síla toho národa, a to semknutí z toho národa je způsobena tím, jestli se v těch těžkých chvílích dokáže semknout a bojovat a ne, jestli se dívá kolem sebe, kdo mu pomůže za jakoukoliv cenu.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
To, to co říkáte obecně, samozřejmě platíte, já jsem to chtěl trošku rozebrat, aby bylo jasno, o co tam šlo, s tím dopisem a pomocí a jestli skutečně se poklonkujeme, přestože bychom neměli a to samozřejmě platí, poklonkovat jakékoliv cizí mocnosti, jsme sebevědomý stát, ať už by to byla jakákoliv mocnost, i kdyby šlo o Ameriku, bylo nutné a jestli to co jsme udělali, že jsme poděkovali Číně, tím poklonkováním bylo. Dobře, tak to je ten stav.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Můžu k tomu jenom?


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
No určitě.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já uznávám, že na to může být rozdílný názor, já jsem řekl svůj, vím, že existuje poměrně hodně lidí, kteří mají názor opačný. Já to beru, jenom jsem považoval za správné, abych to tady řekl, protože to považuji za férové.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Od toho, od toho je to svobodná televize, aby tady ty názory padaly a já s vámi v zásadě v obecné rovině souhlasím, ale vy víte víc podrobností než, než vím já, co se tam všechno dělo, tak to je vztah s prezidentem republiky. Vztah Senátu s vládou, vy jste ho kritizoval, vy jste vládu kritizovali a jmenovitě myslím Andreje Babiše za pomalý postup, tedy v řešení té koronavirové krize, pokud byste měl zobecnit vztah s vládou?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já jsem to tady už říkal, že my jsme vládu kritizovali nebo respektive jsme říkali, své připomínky v okamžiku, kdy ta krize začala s tím, že to chce znovu zdůraznit, já nezpochybňuji akčnost té vlády z hlediska rychlosti nasazení těch některých opatření, která zabezpečila to, že dneska se u nás to šíření té koronavirové nákazy zdaleka tak nerozšířilo jako jinde a upozorňovali jsme na ty 3 věci, které já jsem tady už jmenoval, pozdní vlastně aktualizace nebo aktivace krizového štábu, nejdříve podle mého názoru nelogická, nelogické předsedání krizového štábu, náměstka ministra zdravotnictví, když to má být ministr vnitra a třetí věc je takovej ten způsob sebeprezentace, který potom způsobil, že to sdělování těch, těch opatření nebylo optimální a ty lidi trošku byli vlastně dezorientování, co platí a co neplatí a tak dále.  A obecně následně potom jsme, jsme nabídli té vládě ty konzultace, o kterých jsem také mluvil s našimi výbory, abychom schvalovali kladnější zákony a věřím, že v té spolupráci budeme pokračovat, teď na posledním jednání Senátu jsme ještě vyzvali vládu k tomu, aby, aby jako více a transparentněji sdělovala, jakým způsobem nakupuje ochranné pomůcky a jakým způsobem budou využívány, protože to považujeme za velmi důlež
ité.

Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Tak ten potenciál korupce při velkých přesunech majetku bez nějaké přesné, přesných pravidel, teď se nakupují věci za miliardy, ať už je to z Číny odněkud jinud, za miliardy od tuzemských firem, už vyplavávají různé věci, že je to od neznámých schránkových svých firem tu z Lanškrouna, tu odněkud jinud a přesouvají se miliardy, myslíte si, že to špatně dopadne, že budou korupční kauzy, že to prodlužování toho nouzového stavu prostě bude končit velkými průšvihy, ale až za rok a za dva, máte nějaké indicie, že se tam něco takového děje, že zase se aktivovaly nějaký lobbisté nebo nějaký zařizovači, já nevím?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Lobbisté se určitě aktivovali, uvidíme, jak to krizový štáb tohle to všechno zvládne, to není jednoduchá věc, já teda musím říci, protože jsem pár stavů nebezpečí na úrovni Kraje Vysočina zažil, že tomu krizovému štábu nezávidíme, že to není úplně jednoduchý, vybrat rychle, vybrat správně a že ten člověk může mít i dobré úmysly, a pak to nemusí skončit úplně dobře, já si myslím, že tady to bude chtít nějaké podrobnější posouzení v klidnější době a že to není tak, že bychom dneska aktuálně ty věci už měli dopodrobna zkoumat a analyzovat, co bychom ale měli, na to nebezpečí upozorňovat, protože je potřeba, aby si už dneska všichni dávali pozor a čím dříve ten nouzový stav skončí a začne se nakupovat standardně a normálně tím lépe.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Ještě k věci, kterou tady tak jako prostupuje celou tu debatu, lidé jsou skutečně vystrašeni, my jsme hovořili o profesoru Žaloudíkovi, který říkal, pojďme, pojďme také myslet na ve zdravotnictví na někoho jiného, na těch 80 mrtvých denně, které zemřou na onkologická onemocnění, vy říkáte, pojďme se tomu postavit trochu odvážně, musíme být odvážní, ale to téma, které chci naznačit, je určitý populismus, možná strašení obyvatelstva dennodenním tiskovými konferencemi poměrně s zmatenými, zmatenými opatřeními. Ta moc státu lidi, lidi přikovala domů, lidé jsou opravdu vystrašení a teď, abychom začali fungovat, tak to už bude také vyžadovat určitou odvahu těch lidí z té své ulity vystoupit, protože ono už to nebude automatické, lidé jsou opravdu vystrašení, myslíte si, že přespříliš, že toho populismu, té vlny záchrany, záchrana lidských životů bylo přespříliš a možná, jestli jsem to nedokázal formulovat přesně, omlouvám se.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Takhle já si myslím, že jednak musíme být opatrní a odvážní a co se týká té mediální masáže, tak pokud jeden program od rána do večera vlastně informuje o tom tématu, tak těm lidem to jde pod kůži, pokud zároveň ti lidé vlastně jsou odsouzeni k tomu sedět doma, tak mají přirozeně tu televizi puštěnou.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Čtyři a půl hodiny denně v průměru, v průměru.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
A tím pádem to vlastně do nich, do nich prostupuje, třeba já jsem slyšel, že v některých jiných zemích to dělali tím způsobem, že třeba byla nějaká hodinovka nebo dvouhodinovka, ve které byly všechny informace o té řekněme, koronavirové krizi a tam se to odpřednášelo a jednak to bylo strukturované a lidi věděli, vlastně co platí, co neplatí, co můžou a co nemůžou a bylo to ve dvou hodinách a zbytek se mohl věnovat třeba jiným tématům, na druhé straně my jsme zvolili nebo Česká televize zvolila tenhle ten koncept toho průběžného informování, který jako na jednu stranu z hlediska toho, jak se, já nevím, tolik nerozumím, to možná vy jste na tom teda asi určitě jste na tom vy lépe, tak jako je řekněme, chytlavý a ta sledovanost může třeba vypadat i velmi dobře, na druhé straně, že to musí mít vliv na to vnímání těch lidí, té situace, to jasný a já jsem to tady neřekl, ale my vlastně ta ofenzíva, kterou bychom měli udělat, je vlastně trojí, jo jednak je to to, otvírání toho prostoru ekonomického a snažit nastartovat tu ekonomiku, potom si musíme uvědomit, že je potřeba deregulovat, to znamená, pokud jsou tady nějaký příkazy a zákazy, které jsou na hranici ústavnosti nebo nejsou za standardním režimu možné, tak je potřeba se jich co nejdříve zbavit, protože ty další hodnoty, jako je svoboda, právní stát a tak dále, jsou nesmírně důležité a ta třetí věc je, ten sociálně psychologický dopad nebo psychický, to znamená, že my si musíme uvědomit, že to není tak úplně jednoduché, když senioři jsou třeba měsíc jenom v tom domově pro seniory a s nikým jiným než s těmi pečovatelkami nemluví, jim se stýská po dětech, po vnoučatech a tak dále. Mají úplně jinou újmu, která třeba může potom taky způsobit jejich strádání, které může kdo ví k čemu vést, to znamená, já si myslím, že opravdu je potřeba se na to dívat komplexně a udělat všechno pro to, abysme jako z té nenormální situace co nejdříve odešli do nějakého přirozenějšího stavu, to, to je jednoznačný a já bych chtěl jenom říci, že my jsme v Senátu schopni a ochotni pro to udělat maximum, protože mezi těmi lidmi žijeme dnes a denně, protože každý ten má ten senátní obvod a tam nás ty voliči volí přímo, tak cítíme, že skutečně už je potřeba těm lidem dát nějakou jistotu, trochu je uklidnit, říci víme, jak na to, pojďme dělat tohle, tohle a tohle, bude to lepší, ničeho se nebojte, na druhé straně, jestli nebudete dodržovat tohle, tohle a tohle, tak potom to nebude možný a tak dále. To znamená tyhle ty možnosti dneska ta vláda má a mohly by je mít i kraje, případně obce, ale záleží to na tom, jak to někdo zorganizuje a potom i na tom, jestli má vůli a vůbec chuť to takhle udělat.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Pane předsedo, náš čas vypršel, já vám moc děkuju za vaše odpovědi, za tu energii a za to, že jste přišel do studia.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Já děkuji za pozvání a držme se, spolu to zvládneme, jak se říká.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Miloš Vystrčil, předseda Senátu České republiky.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu Parlamentu ČR /ODS/
--------------------
Děkuju za pozvání.


Jaromír SOUKUP, moderátor
--------------------
Vážení diváci, děkuji vám za pozornost.

Přílohy