Šéf Senátu: Nahrazení Prymuly Hamáčkem je jediné možné

30.03.2020

Zpravodajství ČTK | Rubrika: zdr for pol pod 


Praha 30. března (ČTK) - Očekávané nahrazení emidemiologa Romana Prymuly ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) v čele Ústředního krizového štábu je podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) jediným možným řešením. Podle místopředsedy Senátu Jana Horníka (STAN) změna souvisí s tím, že se premiér Andrej Babiš (ANO) snaží zodpovědnost za postup proti epidemii koronaviru přenést na jiné. Uvedli to dnes na dotaz ČTK.

"Vzhledem k tomu, co se například z hlediska distribuce ochranných pomůcek děje, a k tomu, že doposud ministr vnitra vlastně ani členem Ústředního krizového štábu nebyl, se jedná o jediné možné rozhodnutí," uvedl Vystrčil. Podotkl, že na nutnost, aby v čele štábu byl ministr vnitra, upozorňoval bezvýsledně už před dvěma týdny, kdy i Senát vyjádřil výhrady proti některým nestandardním vládním postupům proti epidemii.

Horník uvedl, že Babiš původně chtěl epidemii využít ke své prezentaci. Když bohužel začali umírat lidé, tak vyklízí pozice a zodpovědnost se snaží přenést na jiné. "Je to predátor a jde mu jenom o vlastní prospěch a tomu podřizuje úplně vše," sdělil. "Panu ministru Hamáčkovi držím palce, abychom nynější situaci společně zvládli v mezích možného co nejlépe," dodal.

Senát se už před dvěma týdny shodl většinově na tom, že Babiš oddaloval nasazení standardního krizového řízení a ohledně Ústředního krizového štábu nepostupoval v souladu s právním řádem, když jej neaktivoval včas na počátku epidemie, ale až o dva týdny později. Vláda podle horní komory nevyužila všechny prostředky ke zvládnutí pandemie.

Vystrčil vládě a jejímu předsedovi doporučil, aby přestali s improvizací a sebeprezentací. Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) na to uvedla, že vláda si za svými opatřeními stojí a že dělala to nejlepší a včas. Babiš pak ke kritice uvedl, že Vystrčil svým vyjadřováním dělá vše pro to, aby Čína nedodala Česku ochranné pomůcky.

Přílohy