Senát Schválil zákon o volbách v karanténě

20.08.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Senát schválil zákon o hlasování v karanténě v říjnových volbách. Lidi budou moci na vyčleněných místech využít hlasování z auta nebo si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou schránkou. Norma počítá taky se zvláštními volebními okrsky v sociálních nebo zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě. I přesto, že žádný senátor nehlasoval proti, zaznívala kritika.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Bude umožněno těm, kteří, jsou v karanténě volit, přece není na pochvalu. To je možná na určité poděkování za rychlou snahu, která následovala poté, co Senát přijal své usnesení, ale rozhodně to není na pochvalu, to je přece zásadní selhání Ministerstva vnitra.

Jan HORNÍK, místopředseda Senátu /STAN/
--------------------
Vláda přednáší a předkládá před naše občany i před nás tady do Senátu zákony na poslední chvíli. Já jsem tady nezažil nikdy, že by 1 den to schvalovala Poslanecká sněmovna a druhý den tady už Senát rozhodoval.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Horní komora taky schválila novelu školského zákona, která zavádí distanční výuku jako součást povinné školní docházky. Proti byli 4 senátoři, vládě vyčítali hlavně to, že novelu předložila pozdě. Obě normy teď míří k prezidentovi.

Mikuláš BEK, senátor /nestr./
--------------------
Neměl jsem čas a možnost si vyslechnout na to odborný názor. A já nechci přejímat zodpovědnost za legislativu, která je přijímána v tomhle chaotickém režimu.

Robert PLAGA, ministr školství /ANO/
--------------------
Nebylo to dostatečně prodiskutováno, za což se ještě jednou omlouvám, přesto věřím, že se podařilo vysvětlit, že ta norma není toxická, je zlepšující.

Přílohy