Senát si zvolil nové vedení, předsedou zůstal Štěch (ČSSD)

16.11.2016

Zpravodajství ČTK | 17:48 | Rubrika: for pol pod


Praha (ČTK) - Senát si dnes zvolil své nové vedení. Jeho předsedou zůstal Milan Štěch (ČSSD). Zvítězil už v prvním volebním kole navzdory tomu, že ho část senátorů odmítla podpořit kvůli jeho jménu pod pročínským prohlášením ústavních činitelů. Místopředsedy horní komory zůstali Ivo Bárek (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí, novými se stali Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Šesták z klubu Starostové a nezávislí.
Štěch, jenž je nejdéle sloužícím senátorem, byl do čela horní komory zvolen už počtvrté za sebou. Letošní volbu označil za nejkomplikovanější vzhledem k tomu, že ho kvůli pročínskému prohlášení odmítly podpořit senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů. Obsah prohlášení nadále hájil, podle něj "odpovídá politice, kterou Česká republika praktikuje od roku 1993".
Prohlášení bude tématem příští schůze Senátu na konci listopadu, na které je očekáván i jeho iniciátor, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).
Senátoři dnes rovněž zvolili předsedy svých devíti výborů a šesti komisí podle dohody klubů o povolebním uspořádání a v duchu zásady poměrného zastoupení. V důsledku početního oslabení ČSSD a ODS a posílení KDU-ČSL, STAN a ANO se změnili šéfové jen tří výborů.
Sociální demokraté přepustili vedení výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice klubu KDU-ČSL a nezávislí, kde Jaromíra Jermáře (ČSSD) vystřídal Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL). Předsednictví výboru pro zdravotnictví a sociální politiku po Janu Žaloudíkovi (za ČSSD) převzal Peter Koliba (za ANO). Občanský demokrat Miloš Vystrčil pak předal vedení výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Zbyňku Linhartovi (STAN).
Sociální demokracii zůstalo předsednictví ústavně-právního výboru pro Miroslava Antla, výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu pro Jana Hajdu a výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost pro Františka Bublana. Předsedou organizačního výboru z titulu funkce zůstal šéf Senátu Milan Štěch. Výbor pro záležitosti EU dál povede Václav Hampl z klubu KDU-ČSL, mandátový a imunitní výbor pak Jiří Oberfalzer (ODS).
V čele volební komise zůstal Luděk Jeništa (za STAN), v čele ústavní komise Eliška Wagnerová (za SZ). Předsedkyní mediální komise je dál Daniela Filipiová, předsedou krajanské komise Tomáš Grulich (oba ODS). ČSSD si ponechala vedení komise pro rozvoj venkova pro Miroslava Nenutila a komise pro práci Kanceláře Senátu pro Boženu Sekaninovou.

Přílohy