Senátoři navštívili Jindřichohradecko. Výjezdní zasedání si nenechal ujít ani předseda Senátu Miloš Vystrčil

19.05.2021

jcted.cz | 17:47 | Autor: Lucie Váchová 


Dva dny stráví na Jindřichohradecku senátoři v rámci výjezdního zasedání výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Osm senátorů i s předsedou Senátu dnes ráno přijelo do Jindřichova Hradce na pozvání Jaroslava Chalupského, který byl do funkce za Jindřichův Hradec a Pelhřimov zvolen na podzim loňského roku. Výjezdní zasedání se v našem regionu koná vůbec poprvé a je rozdělené na dvě části.

První, takzvaná teoretická část, proběhla už v dubnu přímo na půdě Senátu, kde přednášel jindřichohradecký biolog Jan Pokorný na téma klimatických změn. Nyní probíhá dvoudenní praktická část přímo v terénu. Smyslem je setkat se s odborníky na lesnictví, vodní hospodářství a zemědělství. Spolupráce těchto profesí nejvíce přispívá k zadržování vody v krajině, které je skrze vegetaci potřebné k udržení rovnováhy mezi suchem a přívalovými dešti.

Senátoři si nejdříve prohlédli jindřichohradeckou hvězdárnu s planetáriem, kde je přivítal starosta Jan Mlčák. „Nepamatuji, že by nás někdy skupina senátorů navštívila, a to ani jako občan Jindřichova Hradce, ani jako starosta. Jsem tomu rád, myslím si, že máme hodně co ukázat. Pokud jde o hvězdárnu, myslím, že byli překvapeni, že si malé město může dovolit tak špičkové vybavení," zmínil starosta Mlčák.

Potom se senátoři prošli historickým centrem města a na zahradě Gymnázia Vítězslava Nováka zasadili senátní strom DofE, což je iniciativa na sebezdokonalování studentů pod záštitou prince Philipa.

Poté se přesunuli do Dačic, kde je ve své pracovně uvítal starosta Karel Macků. „Návštěva mne moc potěšila. Především jsem rád za zájem a za to, že chtějí vidět, jak to chodí v praxi. Co si budeme povídat, ať už v Senátu nebo v Poslanecké sněmovně se postupně vytváří jakési umělé prostředí. A když si opravdu najdou čas na to, aby se jeli podívat, jak to funguje venku, tak je to to nejlepší, co mohou udělat. U nás jsme mluvili především o suchu a kůrovcové kalamitě. Vše jsme jim ukázali jak na obrázcích, tak přímo v přírodě. A myslím, že v nich zanechalo hluboký dojem," řekl starosta Macků, kde je lesník Kamil Kupec seznámil s kalamitním stavem místních lesů, které zničil kůrovec. Po návratu je čekal odborný výklad vodohospodáře Michala Kotyzy na hrázi Pěněnského rybníku i zastávka u Vajgaru, kde bylo tématem Jana Pokorného odbahňování a povídání o kaskádě rybníků, které jsou ještě starší než rybníky třeboňské.

Ještě dnes večer se pak senátoři sejdou u piva s místními podnikateli, a to i za účasti ředitelky oblastní kanceláře Jihočeské hospodářské komory Milady Petrů, která stejně jako biolog Pokorný senátory doprovází po celý den.

První den výjezdního zasedání si nenechal ujít ani předseda Senátu Miloš Vystrčil, který je rodákem z Dačic. „V Jindřichově Hradci se mi líbí vždycky. Je vidět, že se tu dobře staráte nejen o historii, ale i o mladou generaci, což jsme viděli při návštěvě gymnázia. Českou Kanadu miluju. Částečně do mého obvodu patří i Slavonicko a Dačicko. Jindřichův Hradec je mou srdeční záležitostí i díky hvězdárně. Jsem totiž člověk, který má rád hvězdy a astrofyziku. Líbilo se mi nadšení lidí, kteří nás tam programem provázeli," uvedl předseda Senátu.

K Dačicím má Miloš Vystrčil stále hezký vztah, jako k rodnému městu. "Nejen, že jsem se tu narodil, ale také je vnímám jako velký zdroj zaměstnanosti pro můj senátní obvod. Nebo minimálně pro jeho část. Jsem velmi rád, že se tu o město zdařile starají. Situace v lesích je ovšem tragická, většina je sežrána kůrovcem. To znamená jednak finanční ztráty, ale i ztráty z hlediska péče o krajinu a přínosu pro kvalitu životního prostředí," dodal předseda Senátu.

Bohatý program na účastníky výjezdního zasedání čeká i zítra, kdy si prohlédnou Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci a projdou se dalšími ulicemi města. Pak odjedou do Kamenice nad Lipou na návštěvu rodinného pivovaru a pokračovat budou do Pelhřimova na setkání s ředitelem Povodí Vltavy Tomášem Kvítkem. Chybět nebude na závěr ani návštěva Muzea rekordů a kuriozit.

 

Odkaz na článek.

Přílohy