Senátoři nechtějí povinnou školku ani inkluzi

20.04.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 12 | autor: Kateřina Perknerová


Praha – Když něco funguje na 95 procent, je nesmysl kvůli těm zbývajícím pěti měnit zákon. A už vůbec ne, pokud se zároveň nezavádějí žádné sankce. O tom jsou přesvědčení senátoři z Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

S dalšími kolegy proto dnes v horní komoře navrhnou,aby z novely školského zákona vypadl povinný rok předškolní docházky. „Stávající systém, kdy jsou pětileté děti přijímány do mateřských škol přednostně, funguje velmi dobře, chodí tam 90 procent dětí. Pět procent rodičů je vzdělává doma a pět si toho nehledí vůbec. Podle ministryně Valachové úprava přinese jen to, že budou muset jednou nebo dvakrát přijít ukázat dítě do MŠ, čímž to skončí. Jde o naprosto zbytečné opatření, které nic neřeší a poctivé rodiče šikanuje,“ řekl Deníku Miloš Vystrčil, šéf Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a místopředseda ODS. Jeho slova potvrzuje ředitelka MŠ Benešova v Třebíči Miloslava Brančíková: „Rodiče předškoláků k nám své děti dávají rádi, nemusíme je o to žádat. Pokud bude v zákoně jen formální povinnost dítě, které do školky nechodí, předvést, pak to asi nemá smysl. Důležité je, aby předškolní zařízení pravidelně navštěvovaly.“
Senátor Vystrčil míní, že daleko cennější je přezkoušet dítě u zápisu. „Neumí­li česky, držet tužku nebo má základní hygienické nedostatky a mizivé společenské návyky, má být zařazeno do přípravné třídy, dříve vyrovnávací. Tam si vše doplní, doučí se potřebné věci a normálně nastoupí do 1. ročníku ZŠ,“ říká Vystrčil.

V Rakousku běžné

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která se v pátek sešla se svou rakouskou kolegyní Gabriele Heinisch­ Hosekovou, aby si s ní vyměnila názory, připomíná, že v Rakousku je předškolní vzdělávání dětí od pěti do šesti let povinné. „To, co u nás vzbuzuje velké emoce, je tam jasná věc. Budu reagovat na všechny připomínky senátorů a pokusím se je přesvědčit třeba o tom, že rodiče by měli mít garanci místa pro své dítě minimálně ve svém bydlišti,“ řekla Valachová Deníku.
Tím naráží na další připomínku senátních výborů, která se týká zrušení školských obvodů pro mateřské školy. „Když pracujete v Jihlavě a bydlíte v Telči, museli byste dávat dítě do správního obvodu Telč. Přitom pro rodinu by bylo výhodnější odvážet ho do MŠ v Jihlavě. To jsou praktické věci. Nechme je na obcích, které si to řeší vlastní vyhláškou, neboť situaci znají,“ míní Vystrčil. Stejně tak senátní klub ODS odmítá přednostní přijímání dvouletých dětí do mateřských škol.

Dva roky jsou málo

„Nikdo nemá bránit školce, aby brala děti dvouleté či dokonce mladší a jsem přesvědčen, že pokud to jen trochu jde, vobcích to dělají. Ale někde by to znamenalo takové zatížení, například nutnou rekonstrukci nebo přijetí personálu, že by to obec vůbec nemusela zvládnout,“ vysvětluje senátor. Ředitelka Brančíková s dvouletými dětmi nemá zkušenosti, protože je nepřijímá. „Letos se nám u zápisu přihlásily čtyři ještě daleko menší děti, ale odmítla jsem je. Ve stávajících podmínkách bychom se o ně nemohli postarat, musely by se změnit hygienické předpisy a vlastně celá vyhláška,“ konstatuje.
Ministryni Valachovou čeká i další bitva o společné vzdělávání. „Navrhneme odložení realizace inkluze o jeden rok,“ upřesnil senátor ODS Jaroslav Kubera. Ministryně školství podobné úvahy odmítá. Podle ní se letos 1. září změní jen to, že běžné školy, které vzdělávají žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, dostanou finanční a další podporu.
„V Rakousku na základních školách kupříkladu využívají pomocné učitele a tato idea je mi blízká. Pedagog, který má ve třídě dítě mimořádně nadané nebo s větším zdravotním postižením, má k ruce pomocníka v podobě dalšího učitele. Možná bychom měli víc podporovat tento model. Podpůrná opatření, která zavedeme v září, to umožňují,ale my se zatím stereotypně bavíme jen o asistentech pedagoga,“ zvažuje nový pohled Valachová. Už v květnu bude mít třináct českých učitelů možnost si svoje představy a výsledky porovnat s rakouskými kolegy. Opakované stáže budou tří až pětidenní. Jistě je zaujme například to, že každý nastupující absolvent má v Rakousku svého uvádějícího učitele. „Tuto novinku obsahuje návrh kariérního řádu, s kterým půjdu v dohledné době na vládu,“ prozradila ministryně školství Deníku.

Přílohy