Senátorské křeslo na Vysočině obhájil Vystrčil (ODS)

15.10.2016

Zpravodajství ČTK |18:42 | Rubrika: pol pod for


Jihlava 15. října (ČTK) - Senátorem na Jihlavsku bude dalších šest let občanský demokrat Miloš Vystrčil (ODS). V dnešním druhém kole voleb se ziskem 53,38 procenta hlasů porazil historika Michala Stehlíka (KDU-ČSL). Vystrčil míní, že voliči ocenili jeho dosavadní senátorskou práci. V dalším volebním období chce razantněji prosazovat zjednodušení, která pomohou malým městům a obcím.
Vystrčil patří mezi dlouholeté politiky. Byl starostou Telče, náměstkem hejtmana a později i hejtmanem Vysočiny. V obci i kraji působí v jako řadový zastupitel. "Práce zvítězila nad sliby. Velmi si cením toho, jak lidé hlasovali i přesto, že před druhým kolem se ze strany mého protikandidáta vynořila celá řada informací, které mi měly uškodit," uvedl po svém vítězství Vystrčil. Dodal, že voliči museli vycházet z toho, jak předchozích šest let pracoval, což je pro něj odměna.
Senátorem je od roku 2010. Před šesti lety zvítězil ve druhém kole se ziskem 59,37 procenta hlasů nad sociálním demokratem Vratislavem Výborným. Volební účast tehdy byla 22,58 procenta. Dnes přišlo volit mnohem méně lidí, a to 14,96 procenta.
Na Jihlavsku se v letošních volbách o post senátora ucházelo devět kandidátů, což bylo o jednoho více než při posledních volbách před šesti lety. Za sociální demokraty neúspěšně o senátorské křeslo bojoval jihlavský primátor Rudolf Chloupek, hnutí ANO nasadilo jihlavského ortopeda Zdeňka Faltuse, za koalici TOP 09 a zelených kandidoval Milan Kolář, náměstek jihlavského primátora a pořadatel mnoha kulturních akcí.

Přílohy