Solárníci hrozí žalobami kvůli podmínkám recyklace panelů

24.06.2013

E15 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Jan Stuchlík


Praha

Majitelé solárních elektráren hrozí ministerstvu životního prostředí trestním oznámením. V dopise, který solárníci zaslali ministrovi Tomáši Chalupovi a jenž má deník E15 k dispozici, naznačují, že při přípravě zákona o odpadech a následné vyhlášky upravující financování recyklace solárních panelů se někdo mohl dopustit trestného činu. Žádají ministra, aby přípravu zákona a vyhlášky prošetřil.
Solárníci argumentují, že vyhlášku ministerstvo záměrně začalo připravovat až na poslední chvíli, aby zvýhodnilo stávající kolektivní systémy pro likvidaci fotovoltaických panelů. Navíc ve zkráceném připomínkovém řízení se vůbec nezabývalo námitkami fotovoltaických asociací. Naopak připomínky Svazu měst a obcí ministerstvo do návrhu vyhlášky zapracovalo bez výhrady. Podezřelé je prý také stanovení minimálního příspěvku, který budou muset na likvidaci panelů solárníci odvést kolektivním systémům v příštích pěti letech. Ten se po vypořádání připomínek zvýšil z 5,50 koruny na kilo panelů na 11 korun. Ministerští úředníci tento krok nebyli schopni vysvětlit ani na nedávném zasedání senátního výboru pro životní prostředí. Dostupné odborné studie tvrdí, že náklady na likvidaci budou dokonce nižší než 5,50 koruny za kilo. Ministerstvo samo v důvodové zprávě k vyhlášce nechalo kalkulaci, podle níž by cena za recyklaci měla činit 5,17 koruny.
Postup ministerstva životního prostředí zpochybňuje také senátor za ODS a člen výboru pro životní prostředí Miloš Vystrčil. „Nejsem si jistý stanovením ceny za recyklaci, která je čtyřikrát vyšší než dnešní tržní ceny. Nejistota vyplývá i z nastavení celého systému plateb,“ řekl deníku E15 Vystrčil.

Solárníci hrozí žalobami kvůli podmínkám recyklace panelů

Na začátku července se proto senátní výbor bude vyhláškou zabývat znovu. „Do konce roku bude ještě čas nastavení systému upravit,“ upřesňuje Vystrčil.
Majitelé velkých solárních elektráren a jejich asociace založily vlastní kolektivní systém REsolar, který před dvěma týdny požádal o registraci na ministerstvu životního prostředí. Do konce června, což je pro majitele elektráren podle zákona o odpadech lhůta pro uzavření smlouvy s vybraným kolektivním systémem, však REsolar registraci nejspíš nezíská. Solárníkům nicméně vadí, že úředníci ministerstva doporučují provozovatelům elektráren, aby smlouvy uzavíraly jen se třemi kolektivními systémy, které už registraci mají.
„Výše popsanými postupy dochází k diskriminaci nově zakládaných osob majících zájem provozovat kolektivní systém na úkor již registrovaných systémů založených nikoli výrobci či dovozci solárních panelů nebo provozovateli solárních elektráren, ale výrobci elektrozařízení,“ píší solárníci ministrovi.
K diskriminaci přitom podle nich není žádný důvod, protože povinnost platit recyklační příspěvek začne až od 1. ledna 2014 a od tohoto data převezmou kolektivní systémy za likvidaci panelů odpovědnost.
Všechny výše uvedené argumenty vedou majitele solárních elektráren k podezření, že příprava zákona a vyhlášky mohla být ovlivněna korupcí. Pokud ministerstvo vše neprošetří do středy a nepošle solárníkům výsledky šetření, obrátí se provozovatelé elektráren na policii.
Uvažují o podávání trestních oznámení nejen na úředníky ministerstva životního prostředí, ale také na zástupce dvou stávajících kolektivních systémů. 

Přílohy