Soud zamítl žalobu náměstka hejtmana Vysočiny na web obcasnik.eu

16.11.2017

Zpravodajství ČTK | 15:36 | Rubrika: zak pol pod med 


Jihlava 16. listopadu (ČTK) - Okresní soud v Jihlavě zamítl žalobu náměstka hejtmana Kraje Vysočina Josefa Pavlíka (za ANO) na server obcasnik.eu kvůli údajně nepravdivým tvrzením o jeho členství v Lidových milicích. Rozsudek není pravomocný, Pavlíkův právní zástupce Zdeněk Koudelka novinářům řekl, že se proti němu zřejmě odvolá. Pavlík se jednání nezúčastnil.

Podle soudkyně Martiny Chlupáčkové žaloba sice vychází z práva každého domáhat se ochrany své osobnosti, ale lidé veřejně činní musí počítat s tím, že budou podrobeni kontrole veřejnosti i sdělovacích prostředků. Redaktor serveru Miroslav Mareš podle soudu formuloval informaci o Pavlíkově členství v Lidových milicích tím způsobem, že "...lídr zřejmě zamlčel informace ...".

"Žalovaný v článku nepoužívá hodnotící soudy a jím zveřejněná informace věrně popisuje existující realitu, totiž že žalovaný měl k dispozici dokument základní organizace KSČ, v němž je uvedeno, že Pavlík přijal ochotně a bez výhrad členství v Lidových milicích," uvedla soudkyně.

Advokát polemizuje s faktem, že soud připustil tvrzení žalovaného s uvedením slova "zřejmě". "V okamžiku, kdy jakýkoli výrok bude uveden tímto slovem, to bude znamenat, že kdokoli může tvrdit cokoli," řekl Koudelka novinářům. Na dotaz, zda má důkazy, že Pavlík nebyl členem milicí, uvedl, že důkazní břemeno je na novinářích. Pavlík ČTK řekl, že rozsudek neokomentuje, dokud se neseznámí s jeho písemnou formou.

Podle Mareše soud potvrdil, že obcasnik.eu měl pravdivé informace. Bude podle něj zajímavé, jak se s Pavlíkovou minulostí vypořádá krajská koalice. "Demokratické strany v koalici neměly informaci o tom, že byl příslušníkem ozbrojené složky totalitního režimu," řekl Mareš novinářům.

Několik dnů po loňských krajských volbách vyšlo najevo, že Pavlík jako lídr ANO na Vysočině zatajil své členství v KSČ. Objevila se i informace o jeho možném členství v Lidových milicích. Pavlík připustil, že členství v KSČ v životopise neuvedl, ale členství v Lidových milicích odmítl a dokumenty citované na serveru označil za pochybné a nepravdivé. "Pokud by se mé členství během soudu potvrdilo, budu rezignovat," řekl loni médiím.

Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva byl Pavlík zvolen náměstkem hejtmana s odpovědností za majetek a finance. Klub ODS reagoval tím, že pokud Pavlík a ANO uvedené skutečnosti nevyvrátí nebo Pavlík z krajské rady neodejde, opustí krajskou koalici ODS a navrhne odvolání Pavlíka z pozice náměstka hejtmana. Pavlík na sklonku loňského roku svoje členství v hnutí ANO pozastavil.

"Nejdřív se podrobně seznámím se zněním žaloby, výrokem soudu a jeho odůvodněním, projednáme to pak na regionální radě a klubu zastupitelů," řekl dnes ČTK krajský předseda ODS senátor Miloš Vystrčil. Podle jeho názoru by mělo ANO zvážit, zda má Pavlík zůstat náměstkem. Připustil ale, že je nutné počkat na pravomocný rozsudek.

Vystrčil už dříve řekl, že Pavlík nemůže udělat nic jiného než podat žalobu a nechat soud, aby rozhodl, zda byl v milicích nebo ne. To zastupitelům za ODS umožňuje zatím zůstat v koalici.

Krajskou koalici na Vysočině tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Přílohy