Soutěž Komunální politik roku 2015 má další spolupořadatele. Už jste do soutěže podali přihlášku?

11.06.2015

Moderní obec (newsletter) | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: /rš/

 


Vyhledat, zviditelnit a ocenit ty, kdo stojí za inspirativními a občansky přínosnými projekty uskutečňovanými územními samosprávami. To je smyslem soutěže Komunální politik roku, jejíž první ročník redakce časopisu Moderní obec a vydavatelství Profi Press s. r. o. vyhlásily v polovině letošního května.

Pro účast v soutěži plně postačí poslat přihlášku (na e-mailovou adresu: ivan.rysavy@profipress. cz) spolu s popisem již uskutečněného projektu a jeho fotodokumentací - to vše na pouhých třech až pěti stránkách. Vůbec nejde o složitou, administrativně náročnou žádost o dotaci z evropských či národních zdrojů. Stačí přiblížit, co vše projektu předcházelo a proč vznikl, charakterizovat jeho historii a to, jak byl přijat veřejností, zhodnotit konkrétní výsledky projektu a uvést osobnost, která se o myšlenku projektu nejvíce zasadila, stála u jeho zrodu i prosazení a byla rovněž „duší“ jeho realizace.
Projekty vytipované hodnotitelskou komisí osobně navštívíme a budeme chtít přitom mluvit i s osobnostmi, které za těmito projekty stojí. A pak už bude následovat 12. listopadu od 14 hodin vyhlášení výsledků soutěže. Počítáme s tím, že na toto slavnostní vyhodnocení v sídle Senátu Parlamentu ČR pozveme zástupce všech přihlášených projektů. (O soutěži více na str. 3 tohoto newsletteru a rovněž na webu: www.komunalnipolitikroku.cz, který byl spuštěn v tomto týdnu.)
Připomeňme, že soutěž se koná pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a pod patronací předsedy Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila. V posledních dnech spolupořadatelství soutěže přijaly Svaz měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR. Co jejich představitelé soutěži vzkazují do vínku?
Mgr. František Lukl, MPA, starosta města Kyjov, místopředseda Svazu měst a obcí ČR: Starostování je poslání. Člověk k němu musí přistupovat s úctou, pokorou, naplno - a hlavně se zdravým rozumem. Čas strávený službou spoluobčanům nemá hranic a omezení. Především v menších obcích musí starosta zastat práci mnohdy od fyzické aktivity přes mediaci sousedských rozporů až po náročné řešení krizových situací. Do toho všeho vyplňování nesmyslných tabulek nebo součinnost u duplicitních a nikdy nekončících kontrol. I přesto to starosty baví a dělají pro svou obec maximu. Mrzí nás proto, když o sobě čteme, že jsme gubernátoři, lotři, co chtějí naplnit svoji kapsu.
Velmi proto vítám, že Moderní obec vyhlašuje soutěž Komunální politik 2015. Žádný starosta nečeká za péči o svou obec a její občany nějakou vděčnost nebo odměnu. Přesto každá taková aktivita je pohlazením i inspirací do dalších úkolů a výzev. Tak vzhůru do toho!
Ing. Radim Sršeň, Ph. D., starosta obce Dolní Studénky (okr. Šumperk), 1. místopředseda Sdružení místních samospráv ČR: Jsem moc rád, že Moderní obec přichází s novou soutěží Komunální politik roku. Práce v komunální politice a zvláště pak povolání starosty je stále složitější a mnohdy i velmi nevděčné. Zároveň jsem však přesvědčen, že přes veškeré překážky pro nás všechny stále zůstává i tím nekrásnějším posláním! Jsme dennodenně vystavováni řadě nových úkolů, které s sebou přinášejí novou odpovědnost a množství otázek a zastupitelé jsou dokonce takovými blázny, že za svá rozhodnutí ručí i svým majetkem.
Přesto všechno se funkce starosty či zastupitele netěší prestiži a uznání, které by zasluhovala. Jsme často házeni do jednoho pytle s kdejakým lumpem a gaunerem a označováni za korupčníky a prospěcháře, a to i přesto, že 99 procent komunálních politiků z téměř 6250 obcí v České republice jsou poctiví a nadšení lidé, kteří obětují svůj volný čas, veškerou svou energii a hlavně velká srdce ve prospěch veřejného blaha. Byl bych moc rád, kdyby se nahlížení na komunální politiky změnilo a dostalo se jim ocenění a prestiže za vše, co pro své obce a města, potažmo naši zemi dělají. V opačném případě budou místní demokracie a princip subsidiarity u nás ohroženy. A věřte, že v celoevropském měřítku máme být na co hrdí - je to z pohledu občanů skutečné rodinné stříbro, které bychom si měli opečovávat. A bez obětavých komunálních politiků to nepůjde.

Přílohy