Sportovec Kraje Vysočina 2011: „babička“ Holanová a létající kvartet Urban Sence

20.04.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Sportovec kraje Vysočina | Strana: 12 | autor: Michal BOČEK, Vladimír ŠŤASTNÝ


Slavnostní vyhlášení výsledků 10. ročníku ankety Sportovec Kraje Vysočina (tentokrát za rok 2011), jehož vyhlašovatelem byly Jihlavské listy ve spolupráci s Krajem Vysočina, proběhlo v úterý v Kulturním středisku Zámek Polná. Odborná komise Kraje Vysočina zvolila sportovní jedničkou loňského roku závodnici na horských kolech Renatu Paulíčkovou z Orientačního klubu Jihlava, která tak navázala na měsíc starý triumf v rámci Sportovce Jihlavska. „Je to pro mě velké překvapení. O to více mě mrzí, že jsem se nemohla vyhlášení zúčastnit,“ řekla.

Na jubilejním desátém ročníku byla odtajněna jména vítězů celkem devíti anket. Sedmi odborných a dvou čtenářských. A právě čtenáři Jihlavských listů, Novin jihlavské radnice, Třebíčských novin a Novin žďárské radnice zvolili svojí hvězdou třebíčského atleta Jiřího Sýkoru. V kategorii kolektivů pak poslali nejvíce hlasů volejbalovým kadetkám Velkého Meziříčí.

Sport pod vysokou sítí měl na nejvyšším stupni vítězů dvojí zastoupení. Vedle novoveselských kadetek byl odměněn také volejbalista Jan Štokr, jehož odborná komise zvolila sportovní osobností Vysočiny.

Dvě ceny putovaly také do sbírky TJ Spartak Třebíč. Na výše zmíněného atleta Jiřího Sýkoru navázal kvadriatlonista a triatlonista Petr Mejzlík - nejlepší senior roku.

Všechny účastníky provedl slavnostním večerem Vlastimil Korec, moderátorská stálice posledních let. Korec zůstal věrný své pověsti a téměř všem hostům na pódiu vykouzlil na rtech úsměv.

Nejvíce si notoval se zpěvačkou Marcelou Holanovou, která se před vystoupením zapomněla v šatně. „Mám šatnu v poschodí a při mém věku už hůř slyším,“ omlouvala se zpěvačka. „Ale no tak. Při jakém věku? Ty naše babičko,“ žertoval Korec.

Kromě zpívání Marcela Holanová prozradila, že má ke sportu velice kladný vztah. „Třeba ve fotbale fandím Liberci. Věřím, že vyhraje titul.“ To senátor Miloš Vystrčil měl o českém fotbalovém mistrovi jasno. „Když to není Slavia Praha, tak mě to nezajímá,“ rozesmál diváky.

Publikum v sále si pořádně zahřálo ruce potleskem během vystoupení kvarteta členů týmu Urban Sence, kteří představili akrobatický sport parkur. Zjednodušeně řečeno jde o salta, skoky a přemety člověka přes překážky. „Jsou to frajeři. Zkusit to já, už ve vzduchu si zlámu vaz,“ komentoval show jeden z diváků. Dále v programu vystoupily závodnice jihlavských tanečních klubů Street Busters a Hotch Potch.

***

Sportovec roku Renata Paulíčková (OK Jihlava) orientační závody na horských kolech Vítězka březnového Sportovce Jihlavska si ještě nestihla tuto cenu pořádně užít a už k ní přidala další, tentokrát ještě prestižnější. Její reakce na prvenství v anketě byla stejná jako před měsícem. „Velké překvapení. Říkala jsem si, že na krajském sportovci bude daleko větší konkurence dobrých závodníků. O to více mě mrzí, že jsem na vyhlášení chyběla. Musel to být další krásný večer,“ řekla Paulíčková, kterou do Polné nepustily časové důvody. Nejlepší vysočinská sportovkyně loňského roku si převzala cenu až ve středu v redakci Jihlavských listů. Podle svých slov ji řádně oslaví. „Ještě nebyla příležitost oslavit tu první, tak to vezmu najednou.“ Obě trofeje bere Renata Paulíčková jako odměnu za minulou povedenou sezonou a také jako motivaci do dalších závodů. „A je to pro mě také závazek, abych příště, pokud budu nominována a opět zvítězím, na galavečeru nechyběla, a všem lidem, které jsem svojí neúčastí zklamala, to vynahradila.“

Kolektiv roku (Čtenářská anketa JL) Kadetky TJ Sokol Nové Veselí (volejbal) Novoveselské volejbalistky přišly na pódium v předpisovém počtu šesti dam (pět hráček + trenérka). Šestkový volejbal se totiž hraje právě v půltuctu. „Volejbal je kolektivní sport. Není to tedy pouze šikovnost hráček, ale také kolektiv, který je drží. Tím vším jsme přispěli k našemu vítězství,“ řekla trenérka Dana Melicharová. S názorem o důležitosti týmového ducha její svěřenkyně souhlasily. „Přijde mi, že individuální sportovci jsou mnohem více namistrovaní a mají moc sebevědomí,“ poznamenala jedna z hráček. „Já bych svůj tým nevyměnila,“ dodala další. Kadetky Nového Veselí odehrály povedenou letošní sezonu. Coby nováček první ligy vyhrály svoji základní skupinu a poté obsadily třetí místo v nadstavbě. Za jejich dobrými výsledky stojí hodiny tréninku, potu a bolesti. „Hlavně prohry někdy hodně bolí. Zažily jsme si to na baráži kadetek, kde došlo i na slzy,“ přiznala trenérka.

Sportovec roku (Čtenářská anketa JL) Jiří Sýkora (TJ Spartak Třebíč) atletika Mládežnický reprezentant České republiky byl prvním oceněným třebíčským sportovcem úterního večera. V sále však chyběl. Cenu místo něho převzal předseda oddílu Vratislav Fišera. „Jiří je momentálně na soustředění v zahraničí,“ vysvětlil závodníkovu neúčast. Jiří Sýkora patří k velkým talentům nejen třebíčského oddílu, ale také národního týmu. Stabilně dobrá forma je výsledkem jeho pozitivního přístupu ke královně sportu. „Je to cílevědomý, houževnatý a poctivý sportovec, který má před sebou velkou kariéru,“ pěl Fišera chválu na Sýkorovu hlavu. Šéf třebíčského Spartaku vidí závodníkovu budoucnost u desetiboje. „Jirka je všestranný sportovec, takže by se při desetiboji určitě neztratil. Uvidíme, jak to dopadne. Ještě je mladý a má všechno před sebou. Důležité je, aby mu vydrželo zdraví, protože ta sportovní zátěž na něj se postupně bude zvyšovat.“

Osobnost Kraje Vysočina Jan Štokr (Trentino Volley/Itálie) volejbal Odchovanec volejbalu v Telči je v současnosti kapitánem české reprezentace a hráčem italského klubu Trentino Volley. Profesionální volejbalista se loni stal vítězem Ligy mistrů, vítězem italské ligy, Superpoháru a vítězem mistrovství světa klubů. S českým reprezentačním výběrem se zúčastnil domácího mistrovství Evropy. Na předání cen se nedostavil z důvodu povinností v mateřském klubu. Cenu z rukou hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, shodou okolností milovníka volejbalu, za něj na pódiu převzala matka. „Honza začal s volejbalem okolo třinácti let a k tomu hrál ještě fotbal. Ani v jednom sportu jsme mu nebránili,“ řekla. „V rozhodnutí stát se volejbalistou mu nahrála skutečnost, že byl vyšší postavy,“ dodala.

Kolektiv roku JPK Axis Jihlava (plavání) Jihlavský plavecký klub Axis se může pochlubit širokou členskou základnou, ovšem na středečním vyhlášení ho zastupoval pouze trenér dorostenců a dospělých závodníků Petr Ryška. „S touto anketou se pokaždé trefíte do naší přípravy. O víkendu nás čeká finále mistrovství České republiky družstev, takže závodníci nyní trénují,“ vysvětlil Ryška. Jihlavští plavci patří k pravidelným sběratelům podobných ocenění. Letošní prvenství v odborné anketě si vysloužili velmi dobrými výsledky na tuzemské scéně a celkovým čtvrtým místem v neoficiálním hodnocení českých oddílů. „Chtěl bych poděkovat všem členům našeho klubu a dále všem, kteří nás navrhli na první místo,“ řekl kouč. Moderátor večera Vlastimil Korec podrobil Petra Ryšku malému zeměpisnému testu, když označil světového plavce Michaela Phelpse za Australana. „Ale to je Američan,“ odpověděl Ryška. „Ale v Austrálii občas hostuje,“ reagoval Korec. „Já myslím, že v Austrálii nikdy nebyl,“ dodal Ryška s úsměvem.

Senior roku Petr Mejzlík (TJ Spartak Třebíč) triatlon, kvadriatlon Třebíčský veterán se stává nestorem seniorské kategorie, kterou vyhrál počtvrté během posledních šesti ročníků. „Chtěl bych touto cestou poděkovat všem sponzorům, kamarádům, lékařům a manželce,“ řekl mistr Baleárských ostrovů (Ibiza). Na otázku, zdali by neměla být na prvním místě děkovné řeči právě manželka, Mejzlík odpověděl: „Ona to nerada slyší, takže jsem ji schválně zmínil až na konec.“ Dále Petr Mejzlík přiznal, že ač sportovec, rád by oslavil své prvenství například konzumací dortu. „Mám rád sladké, navíc v dortu je energie. Třeba v salámech nic není,“ rozesmál publikum muž, jehož nejslabší disciplínou je běh. „V prvních dvou, při plavání a jízdě na kole, si musím udělat velký náskok, protože pak už jen ztrácím.“

Sportovec roku do 15 let Kateřina Švecová (Slavoj Kostelec, Club sportů Jihlava) vodní lyžování Sympatická mladá slečna si pro ocenění v anketách Sportovec Jihlavska a Sportovec Vysočiny chodí téměř pravidelně. Naposledy převzala ocenění před měsícem v anketě Sportovec do patnácti let vyhlašované v rámci Sportovce Jihlavska 2011 Domem dětí a mládeže Jihlava. Kateřina si ve svém sportovním odvětví - vodním lyžování, vede velmi dobře. V roce 2011 se stala mistryní Evropy do 15 let v kategorii skok za vleky a ve figurální jízdě, a v kombinaci skončila druhá. „Jak drahý sport je vodní lyžování?“ ptal se Korec. „Hodně. Výbava a příprava v zahraničí jsou finančně náročné. Naštěstí mě podporuje Kraj Vysočina, svaz i klub,“ řekla Švecová. Mladá sportovkyně dorazila na vyhlašování vítězů „přímo“ z letiště. „Ráno jsem se vrátila ze soustředění na Floridě, kde jsem měla možnost potrénovat s nejlepšími vodními lyžaři a získala další zkušenosti,“ dodala Kateřina.

Nejlepší zdravotně postižený sportovec Jiří Král (Ježci Jihlava a TJ Sokol Nové Veselí) cyklistika Zdravotně postižený sportovec Jiří Král je klientem denního a týdenního stacionáře v Jihlavě. Zde se někteří věnují v rámci svého postižení i sportu. Specialitou Jiřího je cyklistika, zvláště na závodních tratích v délkách 1, 5 a 10 km. Před předáním ocenění se slavnostní akt přesunul, tak jako v minulých ročnících, pod pódium, neboť se čekalo, že cenu získá jeden ze tří nominovaných vozíčkářů. K velkému překvapení všech přišel Jiří Král po svých a vše se stěhovalo zpátky na pódium. “Moc rád jezdím na kole,“ řekl sportovec, jemuž zdravotní stav nedovolil delší rozhovor s moderátorem večera. Jiří Král se v roce 2011 zúčastnil Speciální olympiády a světových letních her v Aténách, odkud přivezl jedno páté a dvě šestá místa. Zde reprezentoval republiku v konkurenci přibližně 7.500 sportovců ze 185 zemí světa.

Trenér roku Miloš Buchta (KB Nové Město na Moravě) biatlon Miloš Buchta je dlouholetým trenérem mladých biatlonistů v Novém Městě na Moravě, kde má tento sport letitou tradici. Jeho svěřenci v uplynulém roce dosáhli na několik výtečných umístění, mezi nimi vyčnívá první místo v kategorii žáků v letním biatlonu a druhé místo v zimním biatlonu. Několik zlatých, stříbrných a bronzových medailí připojili jeho svěřenci na mistrovství České republiky a na závodech Českého poháru. Na dotaz moderátora Vlasty Korce, zda mu titul nejlepší trenér roku změní život, odpověděl Buchta skromně: „Život mi to v žádném případě nijak nezmění. Na ocenění má podíl i má dcera, která trénuje se mnou.“ Korec se nedal odbýt a připojil další otázku, zda si alespoň nenapíše na zvonek pod jméno titul Trenér roku. Ani v tomto případě nebyla odpověď kladná.

Přílohy