Strany si vyčetly předvolební kampaň

14.09.2016

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: (pch)


JIHLAVA – Blížící se volby do zastupitelstev krajů se přimíchaly na pořad včerejšího jednání zastupitelstva Kraje Vysočina. Zastupitelé za ODS kritizovali „nápadnou podobnost“ aktuální akce na podporu řemesel s volební kampaní ČSSD. Argumentace se vrátila jako bumerang.
„Myslíte si, že je to vhodné?“ obrátil se Miloš Vystrčil (ODS) na hejtmana Jiřího Běhounka a radní Janu Fialovou (ČSSD), jejichž tváře jsou nepřehlédnutelné jak na billboardech volební kampaně ČSSD, tak na velkoplošných poutačích akce na podporu studia řemesel, které financovala Krajská hospodářská komora.
Na odpovědi obou dotázaných, kteří zmínili, že autorem grafiky nejsou, ale k podpoře odborného vzdělávání se hlásí, a tudíž na celé věci nevidí nic špatného, reagoval Vystrčilův stranický kolega Radek Černý: „Co dovoluje zákon, by mohla zakázat etika či slušnost. Voliči se mě často ptají, jak s tímhle chci bojovat. Pane hejtmane, je vám to zapotřebí?“
Hejtman se opět ohradil, že ho podobná grafika – s níž ale nemá nic společného – mrzí, nicméně nevidí nic špatného prodat svoji práci, zejména pokud se za nic neschovává.
Mnohem ostřeji to v závěru ale rozčísl Libor Joukl. Ten připomněl, že předminulé vedení kraje, které je dnes v opozici, si v závěru volebního období nechalo vytisknout reprezentativní knížky i s pomocí krajských, a tedy veřejných, peněz, a publikace skončily ve sběru.
„Díky projektu Kaipan se proti loňským 82 studentům na daný obor přihlásilo letos 125 děcek. Na výsledky se dívejte,“ podpořil účast stranických kolegů na plakátech, zaměnitelných s volební kampaní.

Přílohy