Strany slibují podporu regionu

25.10.2013

Krajské noviny | Rubrika: Kraj Vysočina | Strana: 15 | autor: Filip Appl


TÉMA

Celkem osmnáct politických stran a hnutí půjde do předčasných sněmovních voleb v Kraji Vysočina. Je to o jedno uskupení víc než v roce 2010. Tehdy na Vysočině vyhrála volby ČSSD před ODS a TOP 09. V dolní komoře parlamentu ho zastupovalo v dosavadním období celkem deset poslanců. V kampani se tentokrát strany snaží vsázet na témata, ve kterých už něco dokázaly. Ať už je to zdravotnictví v případě ČSSD nebo podpora menších měst a obcí v případě TOP 09. Tak či tak se očekává vítězství levice.
U většiny kandidujících stran najdeme celostátní témata i agendu týkající se regionů. ODS, pro kterou budou tyto volby zřejmě jedny z nejtěžších v celé její historii, sází na bývalou populární starostku Havlíčkova Brodu a poslankyni Janu Fischerovou. Ta uvedla, že se zaměří mimo jiné na pomoc regionálním podnikatelům. „Firmy a podnikatelé na Vysočině se musí bezesporu podporovat. Nejen, že vytvářejí nová pracovní místa a snižují tak nezaměstnanost v našem kraji, ale zároveň reprezentují kraj v jiných koutech republiky a světa,“ uvedla politička, jejíž hlavní gesce je cestovní ruch a vnější vztahy. Sociální demokracie sází hned na několik témat. V první řadě je to zdravotnictví, které je odborností lídra kandidátky a hejtmana Jiřího Běhounka. Strana chce zabránit privatizaci nemocnic a zlevnit léky. Důležitou agendou je i sociální péče. Podle Jiřího Běhounka jsou dlouhodobě podfinancováni pracovníci v sociálních službách, které jsou navíc stále potřebnější. „Jejich zachování a následné posílení je pro nás prioritou,“ doplnil volební lídr Jiří Běhounek.

STRANY CHTĚJÍ PODPOŘIT FIRMY Z REGIONU

Další strany příliš nevybočují ze standardního koloritu předvolebních témat a nenabízí zpravidla příliš konkrétní programy. Přesto se najdou i méně častá témata. Trochu v pozadí je například tentokrát Evropská unie. TOP 09 si klade za cíl efektivní využití možností dotačních programů Evropské unie v příštím programovacím období, a to hlavně v souvislosti s rozvojem menších obcí a zemědělství. Komunisté zase poukazují na nutnost opravit co nejrychleji a nejlevněji dálnici D1 a lidovci se zaměřují hlavně na rodinu a zaměstnanost. Lídr Josef Herbrych uvádí, že se chce zasadit o udržení a vytváření pracovních míst v regionu nebo o podporu venkova prostřednictvím podpory regionálních firem a potravin. „Podporu si zaslouží hlavně malé a střední podniky, české rodinné firmy, které jsou páteří naší ekonomiky, protože poctivě platí daně a jsou lokálně odpovědnější,“ uvedl Herbrych. Tvorba pracovních míst a podpora lokální ekonomiky je důležitým tématem například i pro Věru Jourovou, která zde vede hnutí ANO, nebo pro Ilonu Švihlíkovou v čele kandidátky SPOZ.
Předvolební debata České televize s jednotlivými lídry se v Kraji Vysočina věnovala energetice a jednou z klíčových otázek bylo, zda by kandidáti souhlasili s výstavbou dalších bloků jaderných elektráren. Souhlasili všichni kromě Ilony Švihlíkové.

KAMPANĚ PŘEDSTAVUJÍ KLASICKÝ MIX

Volební kampaně jednotlivých stran jsou klasické a nenabízejí žádná velká překvapení. Sociální demokraté utratí v kraji statistíce. Zaměřují se na veřejné besedy a setkání s voliči na náměstích. ODS je na tom podobně. Podle předsedy regionálního sdružení a senátora Miloše Vystrčila strana organizuje kontaktní kampaň, představuje se v tisku i v elektronických médiích. TOP 09 sází velkou měrou na sociální sítě, kterým opět vládne Karel Schwarzenberg, komunisté se s lidmi baví na setkáních v jednotlivých městech a obcích a celou řadu akcí na náměstích má za sebou i hnutí ANO. Samozřejmě se nevyhneme billboardům. V Jihlavě a dalších městech najdeme oranžové billboardy slibující prosazení dobře fungujícího státu, žluté slibující uvedení země do pořádku, modré upozorňující na volbu pravice nebo červenobílé, které útočí proti exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi.
Pravděpodobně se i tentokrát ukáže, že je Vysočina levicovým krajem. Podle průzkumu agentur STEM/MARK a Median pro ČT má největší volební potenciál ČSSD (31 procento). Na druhém místě je KSČM s 21 procentem následovaná TOP 09 s 17,5 procenta, hnutím ANO se 17 procenty a KDU-ČSL s 16,5 procenta. ODS je až na šestém místě. Výsledná procenta ale budou nižší, protože zahrnují všechny, kteří volbu dané strany nevyloučili.

Přílohy