Tchajwanská firma Autoland Technology nabídla darem 5 linek na výrobu roušek respirátorů soukromé firmě

03.12.2020

ČRo Radiožurnál | 18:10 | Pořad: Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře


Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Tchajwanská firma Autoland Technology, která na začátku září po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu přislíbila českému státu jako dar 5 linek na výrobu roušek a respirátorů oznámila, že 4 z nich místo státu předá soukromé firmě. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Přitom v polovině října dohodli senátoři v čele s Milošem Vystrčilem, s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem konkrétní kroky, které měly vést k přijetí a využití pěti automatizovaných linek a jejich odeslání mělo proběhnout na přelomu listopadu prosince. Autoland si ale podle ministerstva průmyslu a obchodu kladl podmínky, na které česká strana nemohla přistoupit. Podle Miloše Vystrčila by díky čtyřem linkám mohl být v Česku vyrobeno až 60 000 000 respirátorů a roušek ročně. Více už s právě jmenovaným předsedou Senátu z ODS. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Dobrý večer.


Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Tak pane předsedo, vy rozumíte tomu, proč k dohodě nedošlo? Ministerstvo průmyslu a obchodu argumentuje tím, že si Tchajwanci kladli nepřijatelné podmínky například, aby linky obsluhovala firma s kterou už mají obchodní spolupráci, ale ta podle náměstkyně ministerstva průmyslu Martiny Tauberové nemá pro výrobu respirátorů certifikát a taky stát nechtěl zvýhodnit jednu firmu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já si myslím, že celé jednání a celý ten vývoj je trochu komplikovanější. Je pravdou, že dárce, jak se při těch jednáních ukázalo měl představu o tom, že i poté co daruje linky státu tak bude moci nadále ovlivňovat to, jakým způsobem budou linky zprovozněny a jak vlastně budou umístěny. A ono se ukázalo, že pokud, byť ty linky byly darovány státu, tak se to vlastně dá udělat jenom tím způsobem, že daruje stát státu to znamená Autoland by je musel převézt na Tchaj-wan, Tchaj-wan by je daroval, řekněme, ministerstvu průmyslu a obchodu, čili státu. To by potom zase převedl do nějakého státního podniku, který by potom zajistil jejich provoz a tam se ztrácí ta schopnost Autolandu dohlédnout na ten provoz těch linek a na jejich vlastně fungování, a to se ukázalo potom jako problém, který Autoland nechtěl riskovat. Nakonec se ukázalo asi i z hlediska vyhodnocení těch podmínek, které nakládání se státním majetkem provázejí pro ten Autoland je jednodušší, pokud si najde přímého partnera v České republice a s tím vlastně vytvoří podnik česko-tchajwanský, což je přesně to co chceme, který by vyráběl roušky a respirátory. A důležité je ještě jednu věc říct a to je, že to neznamená, že by stát žádnou linku nedostal.


Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Dostane jednu, to jsem se, promiňte pane předsedo, právě chtěla zeptat. Tedy je už jisté, že stát získá alespoň tu jednu linku jako dar, když jste mi teď popsal, jak náročné je tedy, aby ten dar byl dán českém státu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Je to tak, že v současné době ministerstvo zahraničních věcí Tchaj-wanu oznámilo, že předpokládá, že jednu linku nebo počítá s tím to je přesnější, že jednu linku daruje Tchaj-wan České republice a na tomto se pracuje a já věřím tak stane, respektive nemám důvod nevěřit tomu, že se tak stane. To znamená dojde k tomu, co se mě docela líbí a já jsem s tím spokojený. Nakonec, i když to jednání docela komplikovaná na první pohled působit tak nemusí, že vlastně stát dostane jednu linku, myslím tím český stát. Bude jí mít k dispozici a má tím pádem možnost v případě potřeby ji spustit kdykoliv potřebuje a proti své potřeby a dále ještě, pokud to podaří tak vlastně v Česku vznikne česko-tchajwanský podnik, který bude vlastně vyrábět až 60 000 000 respirátorů či roušek ročně, což znamená jednak dostatečnou zásobu pro Českou republiku, pokud o ni Česká republika bude mít zájem nebo, případně možnost vývozu do Evropy.


Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Promiňte, nám to vstupuji, ale když říkáte, že jste vlastně takhle spokojen. Takhle není škoda, že stát nakonec dostane pouze jednu linku místo pěti, protože těch 5 by přece vyřešilo závislost státu na dovozu ochranných pomůcek lépe než pouze jedna a čtyři u soukromých firem, které třeba jaksi, které potom přebít nabídky v tendrech zahraniční dovozci nižší cenou?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já si myslím, že ten soukromý podnik bude muset všechno organizovat tak, aby se to co říkáte nedělo, no a já věřím, že do budoucna tomu tak ani nebude, protože není možné pořád sem dovážet levné čínské zboží, které je dotováno minimálně čínským státem z hlediska financování toho dovozu. Nazpátek k tomu, co se ptáte. Tak já si myslím, že je to dobře, protože stát je vždycky nejhorší hospodář a pokud by stát vlastně vlastnil 5 linek, které vyrobí celkovou víc než je celková spotřeba České republiky za rok tak potom vlastně by se stal konkurentem standardní výrobcům. Takhle to bude mít normální standardní tržní průběh, který je nejlepší a, řekl bych ta druhá věc, teď se opakuji, omlouvám se vznikne vlastně pokud dobře dopadne česko-tchajwanský podnik, kdy Česko dodá technologie, Tchaj-wan dodám techniku a aplikační schopnosti a my vlastně máme hmatatelný výsledek té spolupráce.


Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Aby to bylo ještě hmatatelnější, kdy je reálné, že se linky dostanu do České republiky?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Teď se můžete obrátit na česko-tchajwanskou komoru, případně na Autoland, a tak dále, protože to už není věc, kterou by přímo organizoval Senát nebo český stát, ale já nemám důvod si myslet, že tomu tak nebude, protože já mám zkušenosti tak byť se to třeba trochu protahuje tak Tchajwanci své sliby plní, uznávám teda, že ne k tomuto závěru mohli dojít dříve, ale asi bylo potřeba...


Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ptám se na váš odhad, promiňte, pane předsedo, když to mělo být přelom listopad, prosinec, tak budeme čekat do února, nebo jak vy to vidíte?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Ne, já vám to neřeknu, protože já to nevím, protože budou jednat dva soukromoprávní subjekty spolu, možná i tři, které se domluví a podle toho, jak jím to bude vyhovovat, tak to následně učiní. Jenom opakuju, že v České republice jsou všechny sklady plné a mají zásoby až do února jak jsem zjišťoval, protože nakoupili čínské roušky a čínské respirátory.


Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Předseda Senátu ODS Miloš Vystrčil byl mým hostem. Děkuji vám za rozhovor, na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
Na shledanou, děkuju za pozvání.

Přílohy