Tibetská vlajka opět zavlála na budově Senátu

10.03.2022

senat.cz | 10:50 | Autor: Jana Taušová


Český Senát se opět připojil k akci Vlajka pro Tibet a připomněl tak 63. výročí násilného potlačení povstání ve Lhase vyvěšením tibetské vlajky na budově Kolovratského paláce. Za Senát se vyvěšení vlajky zúčastnili 1. místopředseda Jiří Růžička a senátoři Přemysl Rabas a Václav Chaloupek. Z rozhodnutí předsedy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila byla na sídle Senátu poprvé vyvěšena tibetská vlajka v roce 2021.

„Probíhající ruská agrese připomíná čínskou invazi do Tibetu 10. 3. 1950. V obou případech šlo o útok nevyprovokovaný a barbarský, při kterém umírali nevinní. Na Senátu dnes kromě vlajky Ukrajiny visí vlajka Tibetu jako symbol podpory všem lidem, kteří chtějí žít ve svobodě,“ řekl předseda horní komory Miloš Vystrčil, který o vyvěšení vlajky rozhodl.

„Tibeťané vedou každodenní boj o prosté bytí a sebezachování celé vlastní kultury, kterou Čína systematicky a chladnokrevně ničí. Hlasitá podpora autonomie Tibetu tak není jen symbolickým aktem – je příspěvkem k udržení tradic a tibetského kulturního a duchovního odkazu,“ vysvětlil 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička a zároveň dodává: „mlčet, když se děje bezpráví, znamená dát zlu sílu naplno propuknout. Jsem rád, že se letos k vyvěšení tibetské vlajky připojila i Poslanecká sněmovna.“

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer, který je v těchto dnech jedním z hlavních hostů exilové tibetské vlády sídlící od potlačení povstání v indické Dharamsale, dnes na ceremoniálu připomínajícím 63. výročí tibetského povstání uvedl, že Tibeťané mají v České republice podporu. „Dokud jeden jediný národ má upřeno právo na svou zemi a svojí svobodu, nemůže být svět v bezpečí. Události na Ukrajině jasně ukazují, že diktátorům se nedá ustupovat, ať je to v Evropě nebo v Asii," uvádí Jiří Oberfalzer.

Předseda neformální senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas ocenil, že se Česko plně vrací k havlovské politice založené na etických a morálních principech. „Bohužel teď velmi zblízka zažíváme, jaké to je, když agresor s pocitem nadřazenosti útočí na samostatný národ, který hodlá okrást o svobody. Tibet s obdobnou zkušeností je sice o několik tisíc kilometrů dál, ale jako demokratická země přirozeně podporujeme ty, kterým je upírána svoboda, ať se to děje kdekoliv na Zemi,“ řekl Rabas.

Přílohy