To je neuvěřitelné, co zase předvedli. Přitom by měli být vzorem mravnosti

02.12.2018

krajskelisty.cz | Rubrika: Hlavní město Praha | Strana: 0 | autor: Štěpán Cháb


Čtvrteční diskusní pořad České televize Máte slovo byl věnovaný otázce, která se u nás přetřásá jen zřídka. Totiž zda je možné v politice uspět s morálkou či zda převládá politický pragmatismus. Moderátorka Michaela Jílková se ptala svých hostů, jaké činy politiků lze ještě tolerovat v zájmu politické stability a kde má tato tolerance své hranice. Debata na vážné téma se však bohužel převážně zvrhla v souboj mezi příznivci a odpůrci Andreje Babiše.

Známý hudebník a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb se obává, že se v naší společnosti začínají poprvé od listopadu 1989 pošlapávat demokratické hodnoty, objevují se vážné trhliny a lidská práva jsou nyní někomu dokonce pro smích. „Nejhorší je špinavá slina,“ postěžoval si. V mnoha politických šarvátkách a politických výrocích se objevuje opravdová zášť a zlo. V této souvislosti připomněl slova písně Modlitba pro Martu, která se stala hymnou listopadové revoluce, v níž Marta Kubišová projevuje přání, ať zloba, zášť a strach pominou.

Kontaminovaná diskuse
Politolog Lukáš Jelínek připomněl, že společnost byla rozdělená vždy, ale je rozdíl v tom, kdo ji rozděluje. Je normální, když se vede politický střet, ale nyní je veřejná diskuse kontaminovaná kauzami politiků. Zatímco dříve politici odstupovali jen kvůli podezření, aniž by začalo nějaké vyšetřování, dnes je situace mnohem horší. „Je varovné, že občané jsou k politikům stále benevolentnější a jsme již ve stádiu, kdy na sobě od politiků necháváme dříví štípat.“ Přitom by politici měli být vzorem mravnosti, jak to deklaroval prezident Masaryk.

Jiný život v Praze?
Na jeho obavy zneklidňujícím způsobem reagoval poslanec za hnutí ANO Jiří Bláha. Ten se v reakci na trestní stíhání premiéra Babiše nechal slyšet, že se lze s někým domluvit a zařídit, aby byl trestně stíhán kdokoliv. Pasoval se také do role ochránce obyčejných lidí. Šel prý do politiky proto, aby pojmenoval to, co si obyčejní lidé myslí. „Ono se to rozděluje na pražský a okolní svět, v Praze žijete trošku jiný život,“ stěžoval si. Je přesvědčen, že Babiš se stal obětí neúspěšné konkurence. Na otázku publika, proč dříve politici odstupovali, aniž byli odsouzeni (například Gross, Parkanová, Nečas, Topolánek), ale premiér Babiš to tvrdošíjně odmítá, odpověděl, že doba je jiná. Také historik a politolog Jan Berwid-Buquoy si myslí, že by premiér Andrej Babiš odstupovat neměl, protože je prokazatelně nejlepším předsedou vlády od roku 1990. „Je to člověk úspěšnej, protože kdo je z nás miliardář?“ argumentoval svérázně.

To je neuvěřitelný
Senátor za ODS Miloš Vystrčil zdůraznil, že základem právního státu je nezávislost policie a soudů. Ta je ovšem v případě trestně stíhaného premiéra jednoznačně oslabena, protože je vyšetřován orgány, na které má vliv. „Není možné, aby politici bezostyšně zneužívali presumpci neviny,“ naléhal. Ostře zareagoval také na hypotézu poslance Bláhy, že si u nás lze trestní stíhání objednat i na tvrzení šéfa SPD Tomia Okamury, že nevěří soudům. „Jeden nevěří soudům, druhý nevěří v nezávislost policie, třetí veřejnoprávním médiím. To je neuvěřitelný, co tady předvádíte,“ rozčílil se nahlas.

článek na webu

Přílohy