Vláda honí moc zajíců najednou, Senát ji opravuje

23.12.2014

Haló noviny | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (ku)


Sněmovna podle očekávání přistoupila na návrh Senátu a v novele zákona o DPH změkčila podmínky pro nově zavedená kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty.


Firmy budou kontrolní hlášení k DPH posílat do 25. dne následujícího měsíce, živnostníci jednou za čtvrt roku. Původní návrh pro obě kategorie počítal s měsíčním hlášením. Předloha ponechává limit pro povinnou registraci k dani na současném milionu korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslancům řekl, že ministerstvo s oběma senátními návrhy souhlasí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sdělil, že jsou přijatelnější pro podnikatele. Koalice minulý týden proto doporučila svým poslancům, aby hlasovali pro senátní verzi novely.
Nejvýraznějším »leitmotivem« byla podle stínového ministra financí KSČM Jiřího Dolejše snaha ministerstva udělat něco pro zlepšení výběru daní. »To je bohulibý úmysl, proto jsme i k této dílčí novele přistupovali
státotvorně a brali jsme vyjednanou podobu tak, jak přišla z vlády a prošla sněmovnou. A byli jsme vstřícní i vůči tomu, že se pět minut po dvanácté do toho vložil Senát a nějaké korekce provedl. Proto jsme hlasovali nakonec pro senátní verzi, byť si myslíme, že takový způsob projednávání daňové legislativy není šťastný. Jen DPH jsme měli letos natřikrát, což svědčí o tom, že vláda honí moc zajíců najednou a není to dostatečně projednané na její úrovni,« zdůraznil pro náš list Dolejš s tím, že senátní verze znamená dílčí vylepšení toho, co představila vláda.
Zástupci ODS a TOP 09 opět předlohu kritizovali, František Laudát (TOP 09) řekl, že sněmovna se mohla rozhodnout pouze mezi »špatným a ještě horším řešením«. Šlo o to, že takovou změnu zákona projednává sněmovna před koncem roku a poplatníci mají málo času se na ni připravit. Jan Volný (ANO) však poukázal na to, že nově zaváděná kontrolní hlášení mají fungovat až od roku 2016. Novela podle něj naopak chrání poctivé podnikatele. S tím nesouhlasil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), nepoctiví podnikatelé prý způsob, jak nová pravidla obejít, zase najdou.
Pravice tvrdí, že zavedení kontrolních hlášení zatíží podnikatele další administrativou. Podle vlády jde o nástroj v boji s daňovými úniky. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že delší interval pro podávání kontrolních hlášení se týká 231 tisíc drobných podnikatelů a živnostníků.
Stejně tak se dalo čekat, že poslanci odklepnou návrh Senátu a v novele zákona o DPH o rok odloží zavedení 21procentní daně na stavební pozemky. Opatření má pomoci vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků. Novela má také do nově vzniklé 10procentní sazby DPH zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Novinkou je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům.

Přílohy