Vysočina chce od ministerstva studii o těžbě uranu u Brzkova

18.11.2014

Zpravodajství ČTK | 16:12 | Rubrika: Energetika - Jihlavský kraj | autor: vst


Jihlava 18. listopadu (ČTK) - Vedení Kraje Vysočina bude od ministerstva průmyslu a obchodu požadovat studii ke zvažovanému otevření uranového dolu u Brzkova na Jihlavsku, aby mohly být posouzeny možné dopady těžby uranové rudy na tento region. Zastupitelé kraje se na tom dohodli na dnešním zasedání. Návrh předložili opoziční ODS a lidovci.


 Studii proveditelnosti využití brzkovského ložiska zpracoval pro ministerstvo státní podnik Diamo, který těží uran v Rožné na Žďársku. V Rožné je poslední fungující uranový důl ve střední Evropě, zásoby uranové rudy tam však docházejí. Proto ministerstvo zvažuje otevření nového menšího uranového dolu u Brzkova. Podle informací z tiskového odboru ministerstva by měla být studie předložena vládě do konce tohoto měsíce. V ní je dán možný termín ukončení legislativní přípravy k otevření ložiska na rok 2019.

 Krajští zastupitelé dnes zároveň doporučili krajské radě navázat dialog s obcemi, jichž by se těžba uranu dotýkala. Kromě Brzkova je to obec Věžnice a města Přibyslav a Polná. Krajská rada už v létě, aniž obce informovala, schválila návrh aktualizace Politiky územního rozvoje ČR obsahující vymezení plochy a stanovení územních podmínek těžby uranu jižně od Přibyslavi.

 "Rada kraje v žádném případě nerozhodovala o zahájení těžby," řekl k tomu hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Podle něj by uranové ložisko mělo být chráněno. O těžbě se podle něj v nejbližších letech neuvažuje, o čemž prý hejtmana ubezpečil ministr průmyslu.

 Podle Miloše Vystrčila, zastupitele kraje a senátora za ODS, se stát snaží udělat všechny "papírové" kroky potřebné k otevření dolu. "Už existuje plán, který je přímo popsán ve studii proveditelnosti, aby tam v roce 2022, teoreticky, mohl být otevřen uranový důl," řekl. Stát by měl podle něj otevřeně dopředu říci, proč to chce realizovat a za jakých podmínek. "A to se dneska neděje," řekl Vystrčil.

 Opozice dnes také chtěla, aby se zastupitelé postavili proti schválení tohoto bodu aktualizace Politiky územního rozvoje, ale s tím neuspěla. Brzkovský starosta Aleš Bořil (nestraník) po jednání ČTK řekl, že ho to mrzí. "Aspoň ty dva body se podařilo prosadit, že se s námi kraj pokusí komunikovat," uvedl.

 Záměr vytěžení ložiska uranu u Brzkova podpořil v březnu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jeho stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek při srpnové návštěvě Rožné řekl, že konečné rozhodnutí o zahájení těžby asi udělá až příští vláda kolem roku 2018, do té doby je podle něj potřeba připravit podmínky pro těžbu. Petici proti těžbě u Brzkova pak podepsalo 1700 lidí. Zářijového pochodu proti uranu se v Brzkově zúčastnilo 150 lidí. Minulý týden se v Polné a v Přibyslavi konaly besedy, jichž se poprvé kromě odpůrců těžby zúčastnil i zástupce ministerstva průmyslu a obchodu.

Přílohy