Vysočina chce znát plány státu týkající se uranu

19.11.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: (jpa, ČTK)


JIHLAVA, BRZKOV Kraj Vysočina si od Ministerstva průmyslu a obchodu vyžádá plány – studii proveditelnosti – týkající se ložiska uranu u Brzkova na Jihlavsku. Rozhodli o tom včera zastupitelé.

„Na setkání občanů s úředníkem ministerstva v minulém týdnu jsme se dozvěděli, že existuje plán, aby tam teoreticky mohl v roce 2022 být otevřen uranový důl,“ uvedl senátor a opoziční zastupitel Miloš Vystrčil (ODS).
Stát by podle něj měl více informovat dotčené obce a kraj. Vedení Vysočiny se také podle mínění Vystrčila o záměr zatím dostatečně nezajímalo. To hejtman Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD) odmítl. Setkal se již dříve s ministrem průmyslu a obchodu Mládkem, ale takto konkrétní údaje podle hejtmana nezazněly. „Obava, že těžba bude otevřena, je u obyvatel té lokality zcela bezprostřední. Myslíme si, že není dobré, aby Kraj Vysočina dával souhlas k otvírání tohoto těžebního území,“ řekl další občanský demokrat Ota Benc.
„Je to zdroj strategické suroviny, stát s ní počítá. Nemůžeme vědět, jak to bude za deset patnáct let s jinými ložisky této rudy. Ložisko u Brzkova může přispět k řešení energetické nezávislosti Česka,“ podotkl radní pro oblast regionálního rozvoje Martin Hyský (ČSSD). Podle něj není ještě nic rozhodnuté. Se vznikem dolu zatím nepočítají ani zásady územního rozvoje Vysočiny.
Podle informací z tiskového odboru ministerstva by měla být studie předložena nejprve vládě, a to do konce tohoto měsíce.

Přílohy