Vysočina přivítá MS v biatlonu

28.03.2011

Jihlavské listy, strana 1, Titulní strana (Jan Mazanec)


Za dva roky má Vysočina hostit největší sportovní akci ve své historii – mistrovství světa v biatlonu.

Největší sportovní akcí v dějinách Vysočiny by se mělo stát mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Požádat kraj o podporu má dnes přijet i ministr školství.

Kraj navrhuje 60milionovou podporu a už předem se snaží odrážet obavy, aby novoměstský šampionát v roce 2013 nenásledoval osud „zkrachovalého“ MS v lyžování v Liberci. Proto chce podle náměstka hejtmana pro majetek Libora Joukla (ČSSD) vázat peníze jen na investice do areálu a dát dotaci strop. Pokud ho náklady přesáhnou, uhradí je podle Joukla pořádající novoměstský sportovní klub.

Dotaci už schválili krajští radní, dnes ji mají projednat i zastupitelé, které o své podpoře přijede ubezpečit i ministr školství Josef Dobeš (VV).

Očekává se návštěva kolem 200 tisíc diváků přímo v Novém Městě na Moravě, dalších 350 milionů by mělo šampionát sledovat v televizi.

Injekci krajských peněz má podpořit i opozice. „Vznikne areál, který bude využíván dlouhodobě, na řadu dalších akcí. Mělo by to být exkluzivní sportoviště uprostřed střední Evropy,“ říká exhejtman Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj má kraj přispívat na jedinečné projekty, pro které není potenciál jinde. Kromě MS v biatlonu dává za příklad i víceúčelovou halu místo zimního stadionu v Jihlavě.

Peníze by měly jít na úpravu běžeckých tratí, parkoviště, silnice, opravu tribun, ubytování a další zázemí. Celkové náklady se odhadují na 300 milionů korun, přispět kromě kraje (ten chce „svých“ 60 milionů rozdělit do tří let) mají i ministerstvo školství, město a dotace z EU.

Přílohy