Vysočinští občanští demokraté si znovu zvolili do čela Vystrčila

11.11.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Zuzana Dudášová 


Ze 61 delegátů sobotního regionálního sněmu hlasovalo 54 pro předsednictví Miloše Vystrčila. Ten se jím stal už letos v březnu, na funkci totiž rezignoval Ivo Strejček. Svůj post tak Vystrčil obhájil.

STŘÍTEŽ Miloš Vystrčil povede vysočinskou buňku občanských demokratů další dva roky.
„V tajné volbě jej předsedou regionálního sdružení strany zvolila přesvědčivá většina sobotního krajského sněmu ODS,“ uvedli demokraté. „Novým místopředsedou se stal Tomáš Dufek. Přivítali jsme nové členy Jana Podhráského, Zdeňka Geista. Za Třebíčsko je nový Vítězslav Jonáš, který je nyní místopředsedou. Jihlava se také vyměnila, já jsem se ze člena stal předsedou. A vlastně ve Žďáře, kde je místopředseda Radovan Necid byl nově zvoleným členem Jan Mokříš,“ vyjmenoval Vystrčil.
„Stanislav Cejpek je na stejném postu, stejně jako místopředseda Jan Tecl a Ondřej Kozub,“ doplnil.
A jak chce strana získat zpátky své voliče?
„Musíme nastavit fungování u nás ve straně. Už v roce 2007 selhala komunikace uvnitř ní. Další věc je, že jsme poslední roky hodně ubírali ze svého volebního programu a šli proti němu, například ve zvyšování daní,“ sypal si popel na hlavu Tomáš Dufek.
Podle něj vysočinská ODS nemá na volebním programu co měnit. „Je roky stejný, možná se občas mění heslo podle toho, jak ho poradí volební agentura, ale právě z těch důvodů, které jsem říkal, to tak nevypadá,“ zmínil Tomáš Dufek.
Radovan Necid chce přispět k záchraně své strany tím, co umí nejlíp. „Budu ze všech sil pracovat na radnici a pokusím se ubránit svůj mandát. Řekl bych, že je to na nás. Rozhodně si myslím, že ten restart je nutný a musí být razantní,“ uvedl.

Strana oznámila také změny.

Nějaké extrémní změny „tváří“ by podle Strejčka nebyly vhodné. „Byla by chyba, kdyby ODS šla ‚cestou nových tváří‘. Za tím člověkem musí být spolehlivá práce, musí si to odpracovat. Já bych daleko radši než na staré a nové dělil na pracovité a nepracovité, líné a ty, co se o něco snaží. To je pro mě daleko vážnější kritérium. Říct, že někdo mluvil dobře, to je sice bezva, ale ať to dál podloží. Myslím, že je to jeden ze sta důvodů proč si ODS šla vstříc červené kartě,“ vysvětlil. Podle Vystrčila půjde o dlouhodobější proces. Necelých sedm procent, které ODS získala ve volbách, označil za debakl. Podle něj za to však vysočinští kandidáti nemohli, protože ty měla strana kvalitní. Kromě probírání ‚prohřešku‘ svých členů, minulosti, současnosti a budoucnosti ODS schvalovali její vysočinští členové rozpočtové provizorium.
„Jeho schválení nebylo z důvodu, že bychom měli jakékoliv ekonomické problémy. Naopak zatím to vypadá, že budeme pro rok 2014 ekonomicky zabezpečení. Podle současných kalkulací by výdaje na kampaň do Poslanecké sněmovny měly být kolem šesti set tisíc korun,“ nastínil Vystrčil.

***

„Raději než na staré a nové bych členy dělil na pracovité a líné.“ Ivo Strejček europoslanec za ODS

Přílohy