Vysočinu zastupovalo už 14 senátorů. Pouze Milan Štěch si udržel křeslo od vzniku druhé komory

18.10.2012

Jihlavský deník | Rubrika: Senátní volby | Strana: 6


Volební obvod 15 – Pelhřimovsko

Nejstabilnějším senátním obvodem na Vysočině je určitě Pelhřimovsko. Už od roku 1996 zde vítězí současný předseda Senátu Milan Štěch.
Tento obvod zahrnuje celý okres Pelhřimov a také část jihočeského okresu Jindřichův Hradec.
V roce 1996 porazil Milan Štěch kandidující za ČSSD ve druhém kole Jana Litomiského z ODS. Vítěz získal přes 52 procent hlasů.
V roce 2002 se opět ve druhém kole utkali Štěch s Litomiským. Souboj nebyl tak těsný jako před šesti lety a Štěch dostal přes 60 procent hlasů. V roce 2008 nabídl tento obvod velice zajímavý souboj, když se vyzyvatelem Štěcha stal ve druhém kole Stanislav Bernard. Známý pivovarník kandidoval v barvách ODS, ale ani on nedokázal Štěcha porazit. Bernard dostal přes 29 procent hlasů a zbytek si odnesl vítězný Štěch. Výhodou Štěcha je to, že obsadil obvod, kde měl od počátku šestiletý mandát. Při vzniku Senátu byla určena rozdílná délka prvního volebních období. Třetina senátorů byla zvolena pouze na dva roky, třetina na čtyři roky a třetina na šest let.
Toto rozhodnutí zajistilo, že se každé dva roky obmění třetina Senátu.
Dnes už mají všichni senátoři šestiletý mandát.
Milan Štěch se narodil v 1953 v Českých Budějovicích. Vystudoval střední průmyslovou školu, poté působil v manuálních profesích, než se stal předsedou odborů v závodě Škoda České Budějovice. Roku 1990 byl zvolen do čela Odborového svazu KOVO, od roku 2002 do roku 2010 byl předsedou největší odborové centrály Českomoravské konfederace odborových svazů. Je bývalým členem KSČ, v roce 1997 vstoupil do ČSSD. Od roku 2010 předsedou Senátu – v souvislosti s tím rezignoval na odborářskou funkci. Žije na Třeboňsku, je ženatý, má dvě děti.

Volební obvod 40 – Havlíčkobrodsko

Tento volební obvod zahrnuje západní část Havlíčkobrodska část středních Čech. Právě kvůli rozdělení Havlíčkobrodska do dvou senátních obvodů má Vysočina šest senátorů i když má pouze pět okresů.
Obvod, jehož centrem je kutnohorský okres, je úplným opakem stabilního Pelhřimovska. Vystřídali se zde už čtyři senátoři. Je to dáno i tím, že první zástupce této oblasti byl zvolen na pouhé dva roky.
V roce 1996 se zde ve druhém kole utkali Ivo Šanc z ODS a Karel Floss zastupující sociální demokraty. Floss nakonec získal 53 procent hlasů a zasedl ve Valdštejnském paláci, kde druhá komora parlamentu sídlí.
V roce 1998 Jan Fencl z ČSSD, který vykonával funkci ministra zemědělství, se zástupcem ODS Miloslavem Palánem. I v tomto klání zvítězila levice a Fencl získal přes 56 procent hlasů.
V roce 2004 zde proběhly už třetí senátní volby a poprvé zvítězila pravice. Ekolog Bedřich Moldan stál ve druhém kole proti Běle Hajné, která hájila barvy ČSSD. Moldan zvítězil velice těsně, neboť se mu podařilo získat jen něco přes 51 procent hlasů.
V roce 2010 už ovšem pravice tak úspěšná nebyla. Senátorem se stal Jaromír Strnad z ČSSD, který ve druhém kole získal přes 60 procent hlasů. Proti němu stál Zdeněk Nováček nominovaný TOP 09. Jaromír Strnad je členem ČSSD a v současnosti je místostarostou Čáslavi.
Tento obvod zahrnuje celý okres Kutná Hora, jižní část Benešovska a pro Vysočinu zajímavou západní část okresu Havlíčkův Brod, ohraničenou na východě obcemi Borek, Uhelná Příbram, Nová Ves u Chotěboře, Nejepín, Jilem, Sedletín, Olešná, Radostín, Veselý Žďár, Okrouhlice, Krásná Hora, Květinov, Michalovice, Lípa, Herálec, Slavníč.

Volební obvod 44 – Havlíčkobrodsko

Druhý havlíčkobrodský senátní obvod zahrnuje samotné největší město okresu Havlíčkův Brod a patřil doposud k podobně stabilním obvodům jako Pelhřimovsko. Petr Pithart zde své senátní křeslo získal třikrát a letos se rozhodl odejít do politického důchodu.
V roce 1996 zde Petr Pithart, kandidující za lidovce, získal přes 61 procent hlasů a porazil Václava Jozefyho z ODS.
Za čtyři roky v roce 2000 se Petr Pithart opět v závěrečném souboji setkal se zástupcem ODS a porazil ho ještě výrazněji. Petr Štěpánek z ODS dostal 35 procent hlasů.
V roce 2006 byl Petr Pithart aktérem nejtěsnějšího senátního souboje na Vysočině. Proti sobě tehdy stáli Pithart a současná poslankyně ODS Jana Fischerová. V těsném souboji zvítězil Pithart o 24 hlasů.
V případě rovnosti hlasů ve druhém kole senátních voleb by o novém senátorovi rozhodoval los. Zatím k této alternativě ještě nedošlo.
Tento volební obvod tvoří část okresu Chrudim a jihovýchodní část okresu Havlíčkův Brod, ohraničená obcemi Jeřišno, Maleč, Chotěboř, Čachotín, Horní Krupá, Havlíčkův Brod, Hurtova Lhota, Okrouhlička, Kochánov, Úhořilka, Úsobí, Skorkov. Petr Pithart se narodil v roce 1941. Vystudoval Právnickou fakultu UK. Podepsal Chartu 77, v disentu aktivně působil a byl politicky perzekvován. V roce 1989 se angažoval v Občanském fóru. Byl jedním z otců Občanského hnutí, které však nespělo ve volbách v roce 1992. Pak z politiky odešel a vrátil se do právě zvolením do Senátu. V letech 1996 až 1998 a pak 2000 až 2004 byl předsedou horní komory. V roce 2003 neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta České republiky. Je členem KDU­ČSL. Dodnes vyučuje na Právnické fakultě UK.

Volební obvod 51 – Žďársko

Na rozdíl od Havlíčkobrodska je Žďársko senátním obvodem, kde doposud nikdo svůj mandát nedokázal obhájit. I politicky je tento obvod velmi zajímavý, neboť zde získaly křeslo postupně tři rozdílné strany. Nejprve uspěli lidovci, po nich zástupce nezávislých a nyní naposledy ČSSD.
V roce 1996 se prvním žďárským senátorem stal lidovec Jiří Šenkýř. Získal ve druhém kole 57 procent hlasů a porazil dnešní předsedkyni Poslanecké sněmovny za ODS Miroslavu Němcovou. Šenkýř tehdy získal šestiletý mandát.
V roce 2002 se ve druhém kole utkali dva zástupci nezávislých. Josef Novotný kandidoval v barvách SNK­ED a proti němu stál nezávislý kandidát Jan Dřínek. Zvítězil Novotný se ziskem 61 procent hlasů. Novotný dnes působí jako poslanec za Věci veřejné.
V roce 2008 se Josef Novotný utkal ve druhém kole s tehdejší sociálnědemokratickou místostarostkou Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinovou. Ta nakonec dostala přes 61 procent hlasů a bude Žďársko zastupovat v Senátu až do roku 2016. Tento volební obvod je logisticky jednoduchý, neboť pokrývá celý okres Žďár nad Sázavou.
Dagmar Zvěřinová se narodila v roce 1953. Vystudovala na Agronomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Poté vystřídala několik profesních pozic, pracovala například v projektové organizaci Keramoprojekt Brno, působila také v Okresním stavebním podniku Žďár nad Sázavou, v OPBH Žďár nad Sázavou a poté se stala ředitelkou služeb ve společnosti Satt a ředitelkou obchodního domu Convent. V současnosti je starostkou Žďáru nad Sázavou. Je členkou ČSSD. Má dceru Petru a syna Lukáše.

Volební obvod 52 – Jihlavsko

Pouze dva lidé zatím v Senátu zastupovali Jihlavsko. Prvním byl Václav Jehlička a druhým je nynější senátor Miloš Vystrčil. Jehlička na senátora kandidoval třikrát, a to ve dresech dvou stran. Vždy ve volbách uspěl.
V roce 1996 při prvních senátních volbách Václav Jehlička v barvách ODA porazil kandidáta ODS Josefa Ježka. Šlo o vítězství opravdu výrazné, Jehlička dostal ve druhém kole přes 70 procent hlasů.
V roce 1998 Jehlička svůj triumf zopakoval tentokrát v barvách Čtyřkoalice, jejíž součásti se ODA stala. Porazil Ivana Činčeru z ODS ziskem 68 procent hlasů.
V roce 2004 kandidoval Jehlička už jako lidovec. Opět se ve druhém kole utkal se zástupcem ODS. Erich Janderka dostal 33 procent hlasů a zbytek směřoval k Jehličkovi.
V roce 2010 už Jehlička, který byl nějakou dobu i ministrem kultury, nekandidoval a byl zvolen současný senátor Miloš Vystrčil z ODS. Ten ve druhém kole poměřil své síly s Vratislavem Výborným z ČSSD.
Vystrčil dostal skoro 60 procent hlasů a zvítězil.
Do tohoto volebního obvodu patří celý okres Jihlava, východní část okresu Jindřichův Hradec.
Miloš Vystrčil se narodil v roce 1960. Od roku 1998 do roku 2001 byl starostou města Telč. Do roku 2004 byl náměstkem hejtmana Kraje Vysočina a v letech 2004 až 2008 hejtmanem Kraje Vysočina.
Je krajským zastupitelem i zastupitelem Telče. Od roku 1991 je členem Občanské demokratické strany.
Před vstupem do politiky vyučoval na Gymnáziu Otokara Březiny v Telči, kde byl v letech 1992 až 1998 zástupcem ředitele. V letech 2008­ 2010 přednášel na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Je ženatý a má dvě dcery.

Volební obvod 53 – Třebíčsko

Dnes výrazně levicové Třebíčsko mělo doposud vždy senátory z pravé části politického spektra. Postupně se zde vystřídali zástupce DEU, lidovců a v posledním období také ODS. V nynější volbě proti sobě stojí tváře ČSSD a KSČM. Je tedy jasné, že se okres posune doleva.
V roce 1996 se senátorem stal současný třebíčský starosta Pavel Heřman. Ten kandidoval za Demokratickou unii a ve druhém kole se utkal se zástupcem ODS Petrem Hortem. Heřman zvítězil ziskem 60 procent hlasů.
V roce 2000 už Heřman mandát neobhajoval. Zvítězil tehdy lidovec Pavel Janata. Ten ve druhém kole poměřil síly s dnešním předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem. Pro zástupce pravice hlasovalo nakonec přes 65 procent voličů.
V roce 2006 proběhl třetí senátní souboj na Třebíčsku. Vítězslav Jonáš z ODS porazil kandidáta KSČM Josefa Zahradníčka. Ve druhém kole šlo o těsný souboj, kdy Jonáš dostal 52 procent hlasů.
V roce 2012 se na Třebíčsku utkají ve druhém kole zástupce ČSSD František Bublan a opět Josef Zahradníček z KSČM. Volebním obvodem zde je celý okres Třebíč.
Vítězslav Jonáš se narodil v roce 1955. Vystudoval tehdejší Střední průmyslovou školu strojní v Třebíči a po studiu se podílel na výstavbě vodní nádrže Dalešice. Působil jako starosta Dukovan, a to už od roku 1990. Po šestnácti letech v komunální politice se rozhodl v barvách ODS, jejíž je od roku 1991 členem, kandidovat na pozici senátora za Třebíčsko. Při letošních senátních volbách obsadil až třetí místo. Pro Vítězslava Jonáše byly neprostupné také krajské volby, v nichž kandidoval na pozici zastupitele Vysočiny.
Je ženatý a má tři děti.

Přílohy