Vystrčil: Babiš vypadá jako vítěz bojující o lidské životy. Proto se nechtěl dohodnout

15.02.2021

cnn.iprima.cz | Rubrika: 360° | Autor: Dáša Šamanová


Premiér Andrej Babiš se s opozicí nechtěl dohodnout, jeho vyjednávací schopnosti bych nepodceňoval, zdůraznil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj Babiš hejtmanům slíbil to, co opozici odmítl, a to pro něj bylo výhodné. Vyšel z toho pak jako jediný vítěz, kterému záleží na lidských životech.

„Vyjednávací schopnosti Andreje Babiše bych nepodceňoval. S opozicí se v Poslanecké sněmovně nechtěl dohodnout. Pro něj bylo výhodné se nedohodnout. Hejtmanům slíbil to samé, co opozici slíbit odmítl. Vypadá to tak, že on je jediným vítězem, jediným, kdo se stará o zdraví lidí a jejich životy. Ostatní prezentuje v roli, že jim na tom nezáleží, což je nesmysl a je to nehorázné,“ popsal Miloš Vystrčil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS.

Podle něj se premiérovi podařila i další věc. „A to, že teď vznikají rozpory mezi hejtmany a vedením různých stran,“ podotkl předseda Senátu.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka (ANO) si ale na hejtmanech vláda nouzový stav nevynucovala. „To byl náš návrh, ke kterému jsme došli jako k jedinému možnému a rozumnému. Takže bych chtěl pana Vystrčila upozornit, že tam nebylo žádné vynucování, vyhrožování, nic takového. Je to věc, ke které jsme dospěli téměř jednotně s hejtmany ve čtvrtek večer,“ zdůraznil Vondrák.

Dvouapůlhodinové Čau lidi

Primátor Prahy Hřib ale nedělní jednání Andreje Babiše s hejtmany vidí jinak. Popsal jej tak, že neměl dojem, že se chtěly dohodnout obě strany. „Spíš jsem měl pocit, že poslouchám dvouapůlhodinové Čau lidi, kde má pan premiér nějaký názor a nehodlá z něj jakkoliv slevit,“ řekl.

Podle něj byl problém i v tom, že někteří hejtmani za ANO už před jednáním avizovali, že o nouzový stav požádají. „O to je pak jednání ještě o trochu složitější. Z mého pohledu tam byly určité velmi chaotické momenty, kdy jsme se ještě v sobotu dozvěděli, že se počítá se zrušením večerky v devět hodin a uvažuje se o zrušení omezení úředních hodin. V neděli už to bylo jinak. A teď zase přišlo oznámení, že bude obnoven i maloobchod, což předtím bylo postavené tak, že to bude velice nejisté. A den poté už je to zase jinak,“ kroutil hlavou primátor.

Dodal, že byl donucen, aby se přidal k žádosti o prodloužení nouzového stavu. „V momentě, kdy bychom byli jediný kraj, který nesouhlasí, došlo by k masivním přesunům lidí do Prahy, kam by si jeli nakoupit. Kdyby to nehrozilo, žádost bych nepodával, neměl bych k tomu žádný důvod,“ upozornil Hřib.

Je třeba s těmito šaškárnami přestat

Podle místopředsedy ČSSD Michala Šmardy opozice neschválila prodloužení nouzového stavu jen proto, že si chtěla užít jedno velké vítězství. „Jsem zklamán z nezodpovědnosti, kterou politici předvedli napříč politickým spektrem. V tuto chvíli je třeba s těmito šaškárnami přestat. Prosím, ať premiér, jednotliví ministři i opozice demonstrují, že se skutečně chtějí dohodnout,“ vyzval. Dodal, že kdyby měl premiér schopnost jednat s opozicí, v této situaci bychom nebyli.

 

Odkaz na článek a záznam pořadu 360° Pavlíny Wolfové s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem.

Přílohy