Vystrčil Fialovi schůzku s Mynářem nevyčítá. Růžička je ostřejší: Ať to premiér vysvětlí

16.12.2021

blesk.cz | 08:50 | Rubrika: Politika | Autor: Maxmilián Nový, Mii

 


Záhadná schůzka designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem i několik dní po jejím uskutečnění vyvolává mezi politiky emoce. Zatímco šéf Senátu Miloš Vystrčil v jednání svého stranického šéfa nevidí nic neobvyklého, místopředseda horní komory Jiří Růžička by si přál, aby Fiala schůzku vysvětlil. Mynář je podle něj nedůvěryhodný člověk, což ukázal opakovaně.

Fiala se s Mynářem na Pražském hradě sešel jen chvíli před tím, než v pondělí vyrazil do Lán na jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kde se s hlavou státu dohodl, že vláda bude jmenována v domluvené podobě, tedy včetně nominanta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), ke kterému měl Zeman velké výtky.

Ze strany prezidenta to byla překvapivá změna názoru. Ihned se proto začalo spekulovat, co způsobilo, že Zeman couvnul, zda jen politický um Fialy, nebo za tím bylo něco víc. Později Deník N informoval právě o předešlé schůzce nového předsedy vlády s Mynářem, kterou Fiala zamlčel.
 

Vystrčil: Asi si neuvědomil citlivost 

„Já jsem se s ním o tom nebavil a je pravdou, že obvykle před nějakými finálními jednáními probíhají přípravná jednání. Na tom nic divného nevidím. Za sebe říkám, že jsem o tom, že pan Fiala se bude scházet s kancléřem Mynářem, nevěděl,“ uvedl pro Blesk Vystrčil. Narážel tím na vysvětlení Fialy, že s kancléřem projednával detaily jmenování vlády.

Podle šéfa Senátu musel mít designovaný premiér schůzek více. „Pak se může stát, že jak ty schůzky jdou za sebou, neuvědomíte si, že byste o téhle měl informovat, protože je citlivější než jiné. Já bych tentokrát tak přísný nebyl, to říkám za sebe,“ pokračoval Vystrčil.
 

Vysvětlení je v zájmu nás všech, míní Růžička

Místopředseda horní komory Růžička z klubu STAN vidí schůzku trochu jinak. „Přijde mi to velice zvláštní. Myslím, že je v zájmu nás všech, aby předseda vlády vysvětlil, proč se před jednání s prezidentem sešel s vedoucím jeho kanceláře. Myslím, že to bychom měli vědět,“ sdělil Blesku.

Pochybuje totiž, že by skutečně šlo jen o dojednávání detailů jmenování vlády. „To se mi zdá jako odpověď velmi vyhýbavá. Protože od toho tady jsou lidé, kteří pracují v protokolu i u předsedy vlády i kanceláře Pražského hradu. To je odpověď, kterou fakt neberu,“ vysvětlil senátor. Že mají jmenování domlouvat hlavně protokoly obou úřadů, v minulých dnech zdůraznil i bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

Podle Růžičky je Mynář nedůvěryhodná osoba. „Za ta léta to prokázal. Myslím si, že chtěl získat co nejvíc času na poslední chvíli. Pro mě je to naprosto nedůvěryhodný člověk,“ uvedl místopředseda.

Jmenování vlády, včetně Lipavského, proběhne v pátek v 11:00 na zámku v Lánech. Poté nový kabinet odjede na své první zasedání do Strakovy akademie. Uvádění nových ministrů do svých úřadů pak bude probíhat celé páteční odpoledne a v sobotu.

 

Odkaz na článek.

Přílohy