Vystrčil před cestou na Taiwan: Jsme suverénní země a nenecháme si nic diktovat

27.08.2020

aktualne.cz | Rubrika: Domácí | Autor: Aktuálně, ČTK


Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na tiskové konferenci před plánovanou cestou na Taiwan představil její hlavní cíle. Jsou jimi především podpora taiwanských investic, akademické spolupráce, ale také snaha ukázat, že je Česko suverénním státem, který může navazovat diplomatické styky s jinými zeměmi, aniž by si nechal vyhrožovat.

"Naším cílem je také snaha ukázat, že Česko je svobodnou, suverénní a demokratickou zemí a že naše parlamentní diplomacie je diplomacií, která má zájem na tom, aby Česko vystupovalo tak, jak to kdysi nastavili Václav Havel a Jiří Dienstbier," uvedl Vystrčil. "Budeme spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo přeje, nebo nepřeje," doplnil.

Proti uskutečnění cesty protestovala Čína, která Taiwan pokládá za svou vzbouřeneckou provincii. Odsoudili ji Hrad i představitelé vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Odmítavý přístup prezidenta Miloše Zemana ve středu znovu potvrdil na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

"Stanovisko pana prezidenta k cestě předsedy Senátu na Taiwan, stejně jako dalších ústavních činitelů, je nesouhlasné," napsal s tím, že jde o porušení jednotné politiky české diplomacie i EU. "Je to stejné, jako kdyby pan předseda Senátu navštívil navzdory španělským protestům Katalánsko. Jde tedy o nezdvořilost v mezinárodních vztazích," dodal.

Pozitivní ohlasy na cestu však podle Vystrčila převažují. "Jsem přesvědčen, že ta cesta bude úspěšná a přispěje k restartu české ekonomiky," řekl předseda Senátu. Podpořilo jej ve společném prohlášení i sedmdesát politiků z Evropského parlamentu, Spojených států, Kanady, Austrálie a dalších zemí.

 

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vystrcil-pred-cestou-na-tchaj-wan-jsme-suverenni-demokratick/r~fcd6cdb8e84911ea80e60cc47ab5f122/

Přílohy