Vystrčil: Varianta velké koalice je na Vysočině stále ve hře

11.10.2016

Zpravodajství ČTK | 18:43 | Rubrika ČTK: pol pod


Jihlava 11. října (ČTK) - Na Vysočině je stále ve hře doplnění budoucí krajské koalice ČSSD a hnutí ANO o dvojblok ODS a Starostové pro Vysočinu. ČTK to dnes řekl senátor, bývalý hejtman a nový krajský zastupitel Miloš Vystrčil (ODS). Poté, co v pondělí sociální demokraté a ANO oznámili, že společně položili základ budoucí koalice, dnes probíhala další jednání mezi ostatními stranami zastoupenými v novém zastupitelstvu. Koalice ČSSD, ANO, ODS a starostů by měla pohodlnou většinu 29 mandátů z celkových 45.
"ČSSD a ANO se mohou rozhodnout mezi KSČM, KDU-ČSL, ale třeba i mezi naším dvojblokem. Být v pozici hejtmana, chtěl bych co nejstabilnější koalici s dostatečným počtem spolehlivých lidí," řekl Vystrčil. Zastupitelé za ODS a koalici Starostové pro Vysočinu jsou podle něj lidé se slušnými zkušenostmi, které by se kraji mohly hodit.
Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.
Po pondělním jednání všech úspěšných stran u vítězných sociálních demokratů budou ve středu u většiny z nich jednat o dalším postupu jejich krajské orgány. Krajský výbor KDU-ČSL by měl potvrdit mandát vyjednávací skupiny. "Myslím, že teoreticky tím třetím do koalice můžeme být i my, ale asi nejsme první volba," řekl lídr lidovců Jaromír Kalina, jenž považuje za pravděpodobnou variantu s KSČM. "Pokud se tak sociální demokrati zachovají, pak nemyslí na svou budoucnost," doplnil. Podle něj pro lidovce není problém skončit v opozici. S lidovci by měla koalice 27 křesel.
Lídr KSČM Milan Plodík připustil, že i komunisté nakonec mohou působit v opozici. Jejich krajské vedení ve středu rozhodne, za jakých podmínek by případně KSČM byla součástí krajské koalice. Varianta koalice ČSSD, ANO a KSČM by měla 26 mandátů.
Podle lídra hnutí ANO Josefa Pavlíka je sestavení krajské koalice s ČSSD, ANO a dvojblokem ODS a Starostů pro Vysočinu jednou z přijatelných variant, stejně jako s lidovci. "Nechceme ale předjímat, záleží na tom, s čím ostatní přijdou a co budou požadovat. Přistoupíme na nabídku, která pro nás bude nejvíc akceptovatelná s tím, že budeme respektovat programovou blízkost," řekl Pavlík ČTK. Možnou spolupráci s komunisty nevyloučil. "Musíme být opatrní, abychom nakonec podobně jako v jiných krajích neskončili i s velmi dobrým výsledkem voleb v opozici," řekl.
Podle současného náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) by mělo středeční zasedání krajského výkonného výboru strany posoudit několik možných variant doplnění krajské koalice a dát vyjednávacímu týmu doporučení, jak pokračovat v jednání dál. "Žádnou z variant nepreferujeme, nejpravděpodobnější by měly být ty, jak šly v pořadí podle získaných mandátů - KDU-ČSL, KSČM, ODS a tak dále. Mluvili jsme se všemi, všichni mají zájem spolupracovat," řekl. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) však není vzhledem ke třem získaným mandátům příliš pravděpodobná spolupráce s koalicí SPD a SPO.

Přílohy