Vystrčila se před cestou na Taiwan zastalo sedmdesát světových politiků

27.08.2020

e15.cz | 10:31 | Rubrika: Domácí 


Zákonodárci z Austrálie, Estonska, Francie, Kanady, Litvy, Německa, Slovenska a Spojených států a více než dvě desítky europoslanců vydali společné prohlášení, ve kterém podpořili předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila (ODS) před návštěvou Taiwanu, na kterou v sobotu odlétá. Politici zároveň odsoudili nátlak ze strany Číny, která Vystrčilovu cestu ostře kritizuje.

„Česká republika má právo rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Taiwanem a předseda Miloš Vystrčil, druhý nejvyšší ústavní činitel v České republice, nepotřebuje souhlas Čínské lidové republiky k návštěvě Taiwanu,“ píše sedmdesát politiků v prohlášení, ve kterém zároveň odsoudili jakýkoli nátlak nebo hrozby odvetou zemím Evropské unie, které chtějí rozvíjet vztah s Taiwanem.

Prohlášení iniciovali slovenská europoslankyně Miriam Lexmann, která o iniciativě informovala na Twitteru, a český europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Podpisy připojilo přes dvacet dalších europoslanců včetně šesti českých za lidovce, Piráty, TOP 09 a ODS. K nim se přidalo několik desítek národních poslanců a senátorů z různých zemí. Vystrčila před časem osobně podpořil také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který byl v Česku na návštěvě.
 


Vystrčil podporu světových politiků oceňuje. „Děkuji, vážím si každé podpory,“ reagoval na prohlášení.

Předseda Senátu odletí s delegací podnikatelů a politiků v sobotu odpoledne a na Taiwanu pobude zhruba týden. Cestu mu přitom nedoporučoval prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v obavě z narušení vztahů s Čínou. Právě nátlak z čínské strany však nakonec Vystrčila podle jeho slov přiměl cestu, kterou původně plánoval jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), uskutečnit.

Vystrčil ve čtvrtek uvedl, že na Taiwanu chce především podpořit český byznys, vědeckou spolupráci i kulturní výměnu. „Chceme zároveň ukázat, že je Česká republika suverénní zemí, která hájí svobodu a demokracii, a bude spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi, bez ohledu na to, zda si to někdo jiný přeje nebo nepřeje,“ řekl.

Vystrčil se setká se nejvyššími představiteli Taiwanu včetně prezidentky Cchaj Jing-wen. Na palubě stroje taijwanských aerolinek budou čeští podnikatelé, senátoři a další politici včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), zástupci vysokých škol i novináři. Celkem má delegace čítat devadesát lidí. Českým vojenským speciálem Vystrčil neletí, protože by stroj tak dalekou cestu bez mezipřistání nezvládl.

Čína považuje Taiwan za jednu ze svých provincií, přestože má ostrovní stát vlastní demokraticky zvolenou vládu. Většina států světa včetně Česka neuznává Taiwan jako nezávislou zemi, ale rozvíjí s ní obchodní vztahy.

Plán navštívit zemi oznámil Kubera loni v říjnu. Po jeho náhlé smrti v lednu vyšlo najevo, že Čína přes Pražský hrad poslala předsedovi Senátu dopis, ve kterém hrozila odvetnými opatřeními vůči českým firmám, pokud se cesta uskuteční. Vystrčil v následujících měsících mluvil také o výhrůžkách ze strany čínské ambasády.
 

 

Co čeká šéfa Senátu na Taiwanu


Miloše Vystrčila v neděli na letišti v Taipeji uvítá ministr zahraničí Joseph Wu. V pondělí se šéf českého Senátu účastní setkání českých a taiwanských byznysmenů. Na podnikatelském fóru vystoupí například ministryně hospodářství Wang Mej-chua. Vystrčil se také potká s taiwanskými bohemisty a prohlédne si výstavu fotografií z návštěvy bývalého českého prezidenta Václava Havla.

V plánu má i setkání s vedením Taiwanské asociace elektrických a elektronických výrobců, která podle Senátu zvažuje založení české pobočky.

V úterý Vystrčil převezme medaili za parlamentní demokracii, kterou mu předá jeho taiwanský protějšek, předseda legislativního dvora Jou Si-kchun. S ním se Vystrčil vydá na cestu do města I-lan.

Ve středu se vydá do města Sin-ču, kde navštíví Institut pro průmyslový výzkum a technologie. Poté bude jednat s předsedou vlády Su Čen-čchangem a ministrem pro vědu a výzkum Wu Čun-čungem.

Ve čtvrtek ho přijme taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která zároveň udělí státní vyznamenání Kuberovi. Podle informací ČTK by Kubera měl in memoriam obdržet Řád příznivých oblaků. Od roku 1941 jej dostávají osobnosti civilního života. Následovat bude jednání s ministrem zahraničních věcí Josephem Wuem a s ministrem kultury Li Jüng-tchem.

Taiwanskou cestu zakončí Vystrčil v pátek setkáním se zástupci Taiwan Cooperative Bank, která podle Senátu zvažuje otevření pobočky v Česku. Zúčastní se také Fóra o společné politice USA, Taiwanu, Evropské unie a Japonska o „restrukturalizaci dodavatelského řetězce“. Do Česka by měl přiletět v sobotu dopoledne.

 

Přílohy