Zákon o rozpočtové odpovědnosti schválen

17.01.2017

ČT 24 | 20:00 | Pořad: 90' ČT24


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
A teď do českého parlamentu. Poslanci schválili zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a přehlasovali tak senátorské veto. Horní komora normu pokládá za neústavní ve vztahu k obcím a už dříve avizovala, že se obrátí na Ústavní soud. Proti normě vystoupila i pravicová opozice, od začátku prosazovala totiž podobu ústavního zákona.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
Hlavní problém by byl u ČSSD, která od počátku vlastně to blokovala. Nechtěla to. I když jsme se domlouvali, že získáme jednu opoziční stranu na tu ústavní většinu, ale to se nepovedlo, takže se to muselo měnit a 2,5 roku to trvalo, než jsme to prosadili aspoň tímhle způsobem.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
Předkladatel tohoto zákona, pan ministr financí tím předvedl značnou nekompetentnost, neboť ten zákon v té podobě, jak byl Poslaneckou sněmovnou přijatý, velmi znesnadňuje do budoucna život obcím.


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Návrh počítá s tím, že pokud by zadlužení veřejných rozpočtů překročilo 55 procent hrubého domácího produktu, vláda i další úřady by musely přijmout nápravná opatření, obce by za určitých okolností tento předpis nutil k vyrovnanému hospodaření, no, a ministerstvo financí teď zřejmě připraví novelu, která bude na výtky zpráv reagovat.

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
--------------------
Jsme připraveni přijmout příslušné úpravy v tomto směru, toho času na přijetí takové úpravy je jistě dostatek, protože Česká republika se ani zdaleka neblíží těm 55 procentům hrubého domácího produktu, při kterých by ta pravidla obsažena v tomto zákona začala být uplatňována.

Přílohy