Zdravotní stav prezidenta se zlepšil

23.10.2021

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny   


Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdravotní stav prezidenta republiky Miloše Zemana se podle Ústřední vojenské nemocnice díky léčbě mírně zlepšil.

Martin POUVA, moderátor
--------------------
A pokud se bude zlepšovat i nadále, nemuselo by být podle zástupců Senátu nutné aktivovat čl. 66 a převádět prezidentovy pravomoci na zástupce vlády a Sněmovny.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
--------------------
Ústřední vojenská nemocnice doposud informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana nezveřejňovala. A odůvodňovala to tím, že k tomu nemá svolení pacienta. Teď ho prý dostala.

redaktorka; citace: Jitka ZINKE, mluvčí ÚVN
--------------------
Se svolením prezidenta republiky pana Miloše Zemana s opatrným optimismem sdělujeme, že díky komplexní léčbě specialistů ÚVN došlo během čtvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotního stavu.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
--------------------
Prezident Miloš Zeman je ve střešovické nemocnici hospitalizovaný už téměř 2 týdny. Podle jeho ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. V pondělí předseda Senátu Miloš Vystrčil na základě informací z ÚVN oznámil, že Zeman ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je nejistá. Politici proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny. Teď Vystrčila potěšilo, že nemocnice zveřejnila nové informace.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu za ODS /SPOLU/
--------------------
Pokud by toto byl začátek té komunikace, po které my dlouhodobě voláme, budeme mít jasné údaje o tom, jaký je zdravotní stav pana prezidenta, tak potom mohou obě komory Parlamentu posoudit, zda pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad.


Zdeněk HRABA, předseda senátní komise za STAN /PirStan/
--------------------
Pokud se zlepší, tak určitě není důvod čl. 66 aktivovat.
--------------------

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/
--------------------
Je zcela nepřijatelné zbavovat prezidenta ústavních pravomocí a i ta zpráva z Ústřední vojenské nemocnice potvrzuje, že je na místě obezřetnost v dalších jednáních.

Dominika JANOCHOVÁ, redaktorka
--------------------
Zeman by měl kromě přijetí demise vlády do konce roku stihnout i jmenovat zhruba padesátku soudců. Pokud to nestihne, hrozí, že se zbrzdí projednávání některých kauz. Dominika Janochová, televize Nova.

Přílohy