Zemana můžeme zbavit funkce jen dočasně, řekl Vystrčil. Chce mít jasno

18.10.2021

tn.cz | 08:39 | Autor: Kryštof Duda


Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je důležité vědět, jaká je prognóza stavu prezidenta Miloše Zemana. Informace o jeho zdraví nemá. Podle Vystrčila prezident není v dobrých rukou. Ve Snídani s Novou prohlásil, že Zemana by šlo funkce zbavit jen dočasně.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil chce znát prognózu stavu prezidenta Miloše Zemana. Stále neví, jak na tom hlava státu je. "Nezajímá nás ani tak moc, jakou má diagnózu, spíše jestli bude schopen vykonávat svůj úřad," řekl v pondělí televizi Nova.

Vystrčil napsal Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), ve které je Zeman přes týden hospitalizován, dopis. V tom žádá o bližší informace o stavu prezidenta. "Chci upozornit, že ten dotaz neznamená, že by prezident měl být zbaven své funkce, naopak to nevykonávání úřadu může být dočasné," doplnil.

Podle Vystrčila není prezident v dobrých rukou. "Kdyby byl pan prezident v dobré kondici, nesnesl by způsob informování ze strany Kanceláře prezidenta republiky," myslí si předseda Senátu. Vystrčil se chce především připravit na to, co se bude dít po 8. listopadu, kdy se poprvé sejde nová Poslanecká sněmovna.

Pokud se ukáže, že Zeman nebude schopný vykonávat své povinnosti, chce Senát aktivovat článek 66, který jej zbaví pravomocí. Podle Vystrčila může být takový krok dočasný a Zemanovi by se mohly po uzdravení vrátit.

 

Odkaz na článek a videozáznam rozhovoru v pořadu Snídaně s Novou.

Přílohy