Zmrazení platů ústavních činitelů

04.01.2022

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor ČT
--------------------
Zmrazení platů poslanců, senátorů, ale třeba i soudců či státních zástupců na úrovni loňského roku by mělo, dle zjištění České televize, hladce projít sněmovnou a Senátem. Fialův kabinet svůj záměr zmrazit platy ústavních činitelů na 1 rok oznámil minulou středu, a to krátce poté, co se rozhodl nezvýšit výdělky úředníků či pracovníků v kultuře.

Petr VAŠEK, redaktor ČT
--------------------
Středa, 27. října. Senátoři jasnou ústavní většinou odmítli pětileté zmrazení platů politiků.

Vladislav VILÍMEC, předseda výboru pro hospodářství a zemědělství /ODS/
--------------------
Buďto chceme garantovat adekvátní odměňování prostě těmto představitelům státní moci, nebo dáváme najevo, že si vláda neváží jejich práce.

Michael CANOV, místopředseda ústavně-právního výboru Senátu /SLK/
--------------------
Platy ústavních činitelů mají být v určitém poměru k průměrné mzdě.

Petr VAŠEK, redaktor ČT
--------------------
Veto senátorů už nemohla sněmovna přehlasovat, protože kvůli volbám na konci října neexistovala. Po dvou měsících přišel minulou středu nový kabinet, který má dlouhodobě v Senátu jasnou většinu, s podobným návrhem – zmrazit platy všech ústavních činitelů, tentokrát na rok.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
--------------------
Pokud tady zastavujeme růst nebo předpokládané zvýšení platů ve veřejné sféře, jako jsme udělali na konci tohoto roku, tak bereme jako nutné udělat i akt spolusolidarity s těmi, u kterých to zamrazení bude také, to, že to uděláme u ústavních činitelů, soudců a státních zástupců.

Petr VAŠEK, redaktor ČT
--------------------
Senátoři by ale tentokrát měli tady v horní parlamentní komoře návrh na zmrazení platů ústavních činitelů podpořit. Pro zákon totiž hodlají hlasovat i kluby, které zastupují současnou vládní koalici.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Pokud dochází k tomu, že se budou zmrazovat platy vlastně všech představitelů státní moci, tak by se to mělo týkat i poslanců a senátorů.


Petr VAŠEK, redaktor ČT
--------------------
Pro představu: základní plat řadového poslance letos v lednu vzrostl o 5,5 tisíce korun měsíčně. Plat ministra o 10,5 tisíce a plat prezidenta o víc než 18 000. Zmrazením platů ústavních činitelů, včetně soudců, by letos státní rozpočet oproti plánu ušetřil zhruba 600

Jan HORNÍK, místopředseda Senátu /STAN/
--------------------
Je to taková malá, kosmetická úprava pouze šetření v rozpočtu. Já bych si představoval o hodně větší úpravy, ale já zřejmě tento návrh podpořím.

Václav LÁSKA, předseda senátního klubu SEN 21 a Pirátů /SEN 21/
--------------------
V době, kdy životní úroveň lidí klesá, tak prostě politici musí první jít příkladem, kdo se omezí.

Petr VAŠEK, redaktor ČT
--------------------
Zákon hodlá vláda zítra projednat ve stavu legislativní nouze. Platit by tak mohl od 1. února. Už příští týden ho projedná sněmovna. Tady v Poslanecké sněmovně by měl v lednu návrh na zmrazení platů ústavních činitelů bez větších problémů projít. Pro chtějí hlasovat jak koaliční strany, tak sněmovní opozice.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
--------------------
Už jsme ho tady mohli dávno mít, protože náš vládní návrh vlastně prošel touto Poslaneckou sněmovnou v minulém volebním období. Senát to shodil pod stůl.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí, poslanec /SPD/
--------------------
My samozřejmě ten vládní návrh podpoříme, ale budeme se snažit příští týden v úterý v prvé řadě zařadit na program schůze náš návrh SPD, který zamrazuje platy politiků na celé volební období.

Petr VAŠEK, redaktor ČT
--------------------
Základní plat prezidenta republiky, předsedy vlády, ministrů, soudců, státních zástupců, ale i poslanců nebo senátorů vzrostl od ledna o 6 %. Pokud projde vládní návrh, tak jejich platy o 6 % zase klesnou. Karolína Jelínková a Petr Vašek, Česká televize.

Přílohy