Památky UNESCO oslavily výročí v Senátu

02.04.2012

Rok 2012? Mimo jiné rok ve znamení oslav pro památky UNESCO. Již dvacet let uplynulo od zápisu prvních tří českých architektonických skvostů na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. 


Jedná se o historická jádra Prahy, Českého Krumlova a Telče. V současné době se na tomto prestižním seznamu nachází celkem dvanáct českých a moravských památek.

Kromě řady dalších již uskutečněných či plánovaných oslav se v pondělí 12. března konalo v Senátu přátelské setkání ke zmíněnému výročí. Akci pořádal svazek obcí České dědictví UNESCO ve spolupráci se senátorem Milošem Vystrčilem a Výborem pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Záštitu nad akcí převzal 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Setkání se zúčastnili 1. náměstek ministryně kultury František Mikeš, ředitel odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj ČR Aleš Hozdecký, generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška, předseda Českého dědictví UNESCO Libor Kabát a starostové, na jejichž území se památky UNESCO nacházejí.

„Velmi mě těší, že si představitelé obcí a měst, na jejichž území se nacházejí české památky UNESCO, vybrali za místo svých oslav Senát. Uspořádání celé akce právě v prostorách Senátu považuji také za vzájemný projev úcty a respektu svazku obcí České dědictví UNESCO a samotného Senátu jako institucí,“ prohlásil senátor Miloš Vystrčil, který se jako jeden z prvních zařadil mezi členy nově založené Společnosti přátel památek UNESCO s názvem UNES&CO.

O stejné členství, které přináší řadu výhod, se může zdarma ucházet každý. Stačí se přihlásit na http://www.unesco-czech.cz/unes-co/

Přílohy