Balíček k oběhovému hospodářství

02.03.2016

Praha, 19. schůze Senátu


Balíček k oběhovému hospodářství (Tisk EU č. N 053/10; Tisk EU č. N 054/10; Tisk EU č. N 055/10; Tisk EU č. N 056/10; Tisk EU č. K 058/10)

čas 12:54:29 - 12:57:03:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Já k těm všem směrnicím a případně k tomu sdělení mám jenom jednu poznámku, která je podle mého názoru docela důležitá. Spočívá v rozdílu mezi absolutním a relativním. 10 % z 10 kg je kilogram a 50 z kilogramu je půl kilogramu. To znamená 10 % z nějakého velkého množství může být více absolutně, než 50 % z nějakého malého množství. A to je věc, která se v těch směrnicích vůbec nikde neobjevuje. A Evropská unie zapomíná na to, že když těch obalů bude strašně moc a my budeme muset třeba třídit na 90 %, tak těch 10 % bude pořád také ještě moc. A zatímco v Rumunsku obalových materiálů bude 10 % toho, co mají např. v Rakousku, tak i když vytřídí z 50 %, tak těch obalů je v Rumunsku daleko méně absolutně. A tohle vůbec nikdo nezohledňuje. A tenhle princip toho, že je nějaký rozdíl mezi absolutním a relativním, že je dobré na to myslet, že není možné mučit stejně z hlediska procent, které mají vytřídit, nikde nevidím.

A já nevím, jestli je v silách České republiky na to nějak upozorňovat, ale rozhodně to, kolik kilogramů vyrobených obalů na jednoho člověka připadá, je kritérium, které by se nemělo úplně opomíjet. A mělo by se také někde objevit. A mělo by možná souviset s tím, kolik procent potom je třeba vytřídit. A to jsou věci, na které tady dneska nemáme čas. A ani asi nemáme schopnost je tady řešit. Na druhé straně to, že to je naprosto pomíjeno, viz léky, které tady byly zmiňovány apod., je problém.

A my bychom se jím měli zabývat, protože oběhové hospodářství by nemělo být jenom o tom, aby se co nejvíckrát obaly nebo jiné odpady recyklovaly. Ale také o tom, aby toho bylo co možná nejméně k té recyklaci. Protože jak platí, že nejlepší energie je nevyrobená energie, uspořená energie, tak zrovna tak nejlepší uspořené obaly jsou nevyrobené obaly. A tak dále, atd. Takže tolik moje poznámka k tomuto tématu.

Přílohy