Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila před vystoupením ukrajinského prezidenta

15.06.2022

Praha, Senát


Textový přepis projevu.

 

Vážený pane prezidente Ukrajiny Volodymyre Zelenskyj, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážený pane premiére, vážené senátorky a senátoři, vážené poslankyně a poslanci, vážený pane velvyslanče Ukrajiny, vážené dámy, vážení pánové, vážení posluchači a diváci,

je mi ctí, že jako předseda českého Senátu mohu zahájit sledování společného vystoupení prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského oběma komorami českého Parlamentu. Zároveň si troufám říci, že jsou to obyvatelé České republiky a také český Parlament, který velmi dobře rozumí tomu, co na Ukrajině prožíváte, jak trpíte.

My máme období v české historii, ať je to mnichovská dohoda v roce 1938 nebo okupace vojsky varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou v roce 1968, které nám umožňují to, abychom měli sílu a motivaci vás silně podporovat, cítit s vámi a být s vámi solidární. Jsou to skoro 4 měsíce, kdy ruský agresor vstoupil, bez pozvání, na území Ukrajiny. Český Senát reagoval okamžitě. 25. února jsme přijali první usnesení a svými usneseními podporujeme vás Ukrajince, váš hrdinný odpor kontinuálně.

Také jsme vás na Ukrajině navštívili. Navštívil jsem nejen Kyjev, ale i Buču a viděli jsme tam masový hrob a viděli jsme zničenou infrastrukturu v Irpini nebo Borodjance společně s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou a s předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavlem Fischerem. My víme, jak to u vás vypadá a máme očité informace, informace očitých svědků.

Proto bych chtěl vaši odvahu osobní i odvahu hrdinství vašeho lidu velmi ocenit, ale když někoho oceňujete, tak je potřeba ho oceňovat nejen slovy, ale také činy. Jsem hrdý na české obyvatelé a chci jim za to poděkovat, jakou podporu poskytují, humanitární podporu lidem, kteří z Ukrajiny přichází sem k nám i podporu finanční, která potom umožňuje vás zásobovat zbraněmi. Jsem hrdý na český Parlament a jsem hrdý na českou vládu, která podporuje Ukrajinu v jejím hrdinném boji. My si uvědomujeme, že nebojujete jenom za svoji územní celistvost za svoji svobodu a za svoji nezávislost, ale že bujujete za celý civilizovaný a svobodný svět. Velmi si toho vážíme, a proto vás i činy budeme podporovat. A jsem rád, že jedním z těch činů je i vaše dnešní vystoupení před oběma komorami českého Parlamentu a jsem velmi rád, že nyní mohu předat slovo mé kolegyni předsedkyni Poslanecké sněmovny, Markétě Pekarové Adamové.

 

Záznam vystoupení ukrajinského prezidenta

Přílohy